Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

„Căpriţa fericită“, afacerea de succes a fermierului Fănel Căpraru. Cum a ajuns fostul tâmplar să facă această investiţie

7
28 May 2020 04:10:00
Autor: Corina Slămnoiu

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, care a lucrat timp de 18 ani, în Franţa, a înfiinţat o fermă de capre din rasa Alpină Franceză în localitatea natală. „Căpriţa Fericită” a însemnat o investiţie de 150.000 euro.

Iosif Fănel Căpraru, din comuna Ocniţa, judeţul Dâmboviţa, are capre de reproducţie, rasa Alpină Franceză, cu o genetică de vârf. 
 
Crescătorul a început cu un efectiv de 20 de capre gestante şi 10 negestante, iar în prezent a ajuns la un efectiv de aproape 160 de capete. În primul an a avut o medie a cheltuielilor de 3.000 euro/lună şi cam 700 de euro încasări. Acum lucrurile s-au echilibrat.
 

Iosif Căpraru, în vârstă de 51 de ani, a lucrat 18 ani ani ca tâmplar, în Franţa. În 2015 a decis să se întoarcă acasă şi a pus bazele unei ferme de capre din rasa Alpină Franceză în localitatea Ocniţa.  
 
„Trebuia să fac ceva să ajung la mine în ţară, la mine în comună şi la mine acasă. M-am gândit la mai multe chestii. Prima a fost să cresc vaci de rasă, pentru carne, dar am văzut că mă depăşeşte treaba asta şi ca putere financiară, şi ca putere fizică şi atunci m-am mutat la o afacere din acelaşi sector, al zootehniei, dar la o afacere cu capre. Vorbim de rasa alpină franceză. Creşterea nu putem să spunem că e dificilă. E un animal până la urmă, căruia dacă îi dai atenţie răspunde foarte uşorla cerinţele pe care tu le ai de la el” spune Iosif Căpraru. 
 
 
Beneficiul cel mai important al acestei rase este cantitatea de lapte pe care o produce. La un ciclu de lactaţie. o carpatină românească oferă 300-350 de de litri, pe când alpina, dacă este îngrijită şi hrănită cu ce are nevoie, producţia de lapte poate ajunge la 1.100 de litri pe un ciclu de lactaţie. 
 

Caşcaval de capră

 
Iosif Căpraru spune că nu are încă desfacere într-un magazin sau supermarket, iar laptele îl vinde online, la prieteni sau cunoscuţi şi pe reţelele de socializare. Preţul unui litru de lapte este de 6 lei, iar clienţii trebuie să se deplaseze direct la fermă.
 


 
„M-am axat pe reproducţie şi vindem ţapi. Acum vindem la o mare fermă 12 bucăţi de anul acesta. Reproducţia materialului genetic a fost baza până acum. Ca genetică, încercăm să fim bine plasaţi. Următorul pas ar fi să facem o cameră pentru brânză, după toate cerinţele actuale, să putem să vindem. Vreau să fiu producător de caşcaval de capră”, spune el.
 
Pentru asta ar trebui să investească încă 25.000 de euro în spaţii special amenajate pentru păstrarea caşcavalului.
 
Un ţap se vinde cu 250 de euro sau 1.200 de lei şi iezii de trei luni, la fel.
  
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

imacandi
28.05.2020, 08:55:40

la 150.000 de uro investiti,nu pare inca o afacere de succes.dar ii dorim succes mai ales daca e fericit

+2 (2 voturi)
madog madog
28.05.2020, 09:32:24

Bre, nu ma pricep la afaceri dar ma tem ca nu toti pot da tepe si sa puna romanescul adaos de 3%, iei cu un leu dai cu 3....... Afacerea omului pare sanatoasa si pe drumul cel bun si are probabil toate sansele sa si recupereze investitia intr un numar de ani, nu peste noapte cum viseaza unii ca dta

+1 (1 vot)
Andrei Tirighie
28.05.2020, 09:35:20

"căprița fericită"? unde este aglomerație, nu este fericire. fericirea este cu atâtea căprițe câte nume de căpriță ții minte ca să le strigi pe fiecare în parte.

Adrian Foangǎ
28.05.2020, 09:36:09

Deocamdata nu este o afacere in sine. Inca e in stadiul de a vinde laptele pritenilor si cunostintelor, direct de la poarta fermei. Asta e cel mult subzistenta, dar nu cred ca traieste propriu-zis din asta. Pare genul de afacere altoita in Romania pe moelul celor din Occident, vazute de romanii care muncesc pe acolo. Sanse de reusita sunt mai mici in asemenea cazuri, pentru ca nu sunt aceleasi obiceiuri de consum. De ex, in Franta, laptele si branzeturile de capra sunt foarte consumate, in Romania reprezinta o piata infima in raport cu produsele din lapte de vaca si oaie. Mai e si aspectul costurilor, laptele si branzeturile de capra sunt sensibil mai scumpe (sau ar trebui, ca am vazut prin diverse magazine branza de capra cu 23-25 de lei kg - ceea ce arata ca nu exista cerere).

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
28.05.2020, 15:37:38

Capra ”modernă” produce cel mai ieftin lapte, cu cele mai muci costuri de producție pe litru! Mai ieftin decât cel de vacă și mult mai ieftin decât cel de oaie... Prețul văzut în magazine vine de la raritate. Afacerea va prospera, totuși, dacă va industrializa prelucrarea laptelui. Poate produce brânzeturi de tot felul, iaurt. Produse excepționale gustativ! Laptele de consum, nu va deveni ușor o preferință a românilor, după părerea mea. Obiceiurile alimentare se schimbă cel mai greu.

Vezi toate comentariile (7)