Cartierul Pleaşa din Moreni oază de linişte pentru bucureşteni, viaţă de ţăran pentru localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Nicolae Bălcescu din Moreni arată ca un drum de ţară
Strada Nicolae Bălcescu din Moreni arată ca un drum de ţară

Localizat la numai trei kilometri de centrul oraşului Moreni, cartierul Pleaşa pare o oază rurală din secolul trecut. Aflat în vârf de deal, cartierul se întinde pe o singură stradă, Nicolae Bălcescu, unde locuiesc 35 de familii.

La Pleaşa nu poţi urca cu maşina decât atunci când este uscat sau dacă autoturismul are tracţiune 4X4. Drumul arată mai degrabă ca unul forestier, nicidecum ca o stradă de municipiu, însă, cartierul îi inspiră pe cei care îşi doresc lucruri simple.

Bucureştenii cumpără linişte

Dacă te aventurezi spre cartierul din vârful dealului eşti răsplătit cu aer curat, peisaje magnifice şi multă linişte. Pentru toate acestea, mulţi bucureşteni şi-au cumpărat case în Pleaşa. Unii au horărât să locuiască permanent aici, alţii vin doar la sfârşit de săptămână.

Undeva, destul de aproape de marginea sătucului cu statut de cartier, ne-am întâlnit cu Persida Gora. La cei 70 de ani ai săi, bucureşteanca ne spune că şi-a găsit la Pleaşa liniştea de care avea nevoie. S-a stabilit aici în urmă cu 5 ani şi n-ar mai pleca, indiferent de greutăţi.
"În caz de nevoie, ambulanţa şi pompierii n-au cum să urce aici. Eu nici doctor de familie n-am văzut pe uliţă. Doar poştaşul  vine până la noi. Maşina de gunoi nu ajunge nici ea pe strada Nicolae Bălcescu. Plătim impozite ca toată lumea, dar nu ne bucurăm de aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi morenari”, ne mărturiseşte Persida Gora.


Un potenţial pentru zonă ar fi agroturismul. Însă în Pleaşa urcă cei care vor să uite de aglomeraţie, gălăgie şi lux. Pur şi simplu, vor la ţară. Există însă reţea de gaze, iar apa este adusă într-un bazin special de captare. Clima, spun localnicii, este asemănătoare cu cea din Breaza. Viceprimarul din Moreni, Constantin Dinu susţine că administraţia locală a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea locuitorilor din Pleaşa. S-a pietruit drumul, s-a reparat reţeaua de apă. Din păcate, fondurile nu permit dezvoltarea unor proiecte majore.

Pe vremea războiului, Pleaşa era “buricul pământului”

Bătrânii din Pleaşa povestesc că sătucul lor a cunoscut o dezvoltare extraordinară în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când nemţii au avut tabăra instalată aici. ”Existau la noi opt restaurante, unde puteai mânca ce-ţi poftea inima, aveam bal, popicărie, fabrică de sucuri. Ce, mai, era bine rău la Pleaşa. Jos, în centru nu găseai aşa ceva. Toată lumea ne invidia”, spune Mircea Ciocârlan, care urmează să împlinească în scurt timp venerabila vârstă de 100 de ani.

“Cotropiţi” de orăşeni

În Pleaşa, chiar dacă au mai rămas o mână de localnici, cartierul nu va pieri. Este căutat de oameni din Capitală.

Multe case sunt de vânzare în Pleaşa
Vasile Pleşeanu

"Am rămas în cătunul ăsta doar pensionarii. Tinerii s-au tras în centru. Nici un serviciu nu ar putea să ţină, fiindcă ar fi imposibil din cauza navetei. Apoi, nu mai avem nici măcar un magazin de unde să cumpărăm pâine. Trebuie să mergem în vale şi sunt vreo doi kilometri până la cea mai apropiată prăvălie. Drumul este aproape impracticabil. Tot ce avem acum în sat este curentul electric, reţelele de gaze şi apă care sunt făcute cu 50 de ani în urmă. Bucureştenii ne-au depăşit ca număr, dar ei vin sâmbăta şi duminica. În tot satul, nu găseşti decât doi copii de şcoală”, ne spune Vasile Pleşeanu.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite