Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Cascadorul Gelu Vlădoiu, interpretul lui Zalmoxis, a murit. Va fi incinerat în straie de preot dac, iar cenuşa va fi împrăştiată pe ploaie, la Sarmizegetusa

15
25 Sep 2020 11:35:09
Autor: Corina Slămnoiu
Gelu Vlădoiu. FOTO: Facebook
Gelu Vlădoiu. FOTO: Facebook

Cascadorul Gelu Vlădoiu, cel care a interpretat rolul lui Zalmoxis, din filmul documentar cu acelaşi nume, a murit după o luptă cu o boală crâncenă. Gelu Vlădoiu a făcut cascadorii în multe filme în tinereţe, datorită înfăţişării sale de preot cu părul lung şi barba împletită.

Gelu Vlădoiu a murit după o lungă perioadă în care s-a luptat cu o metastază la pancreas, ficat şi bilă, anunţă apropiaţii.
 
„Dacul meu frumos şi bun s-a înălţat la stele. Ce mai poţi spune despre cel mai bun om de pe pământ? 
A fost comoara mea. Dumnezeu să-l aibă în pază lui”, a scris, pe Facebook, Elena-Ana Lacramioara Vlădoiu, soţia sa.
 

Va fi incinerat în haine de dac

 
Având în vedere pasiunea lui pentru istoria geto-dacilor, cât şi a implicării lui Gelu Vlădoiu în promovarea acestor valori în care credea, soţia sa a decis să-l incinereze îmbrăcat în costumul lui de preot dac.
 
„O parte din cenuşă să plece spre Sarmisegetusa şi să fie împrăştiată pe vreme de ploaie ca să se infiltreze în pământul sacru al Sarmisegetusei, iar cealaltă parte să rămână cu mine şi lângă mine. ... El toată viaţa a fost îngerul meu păzitor, acum mă veghează de Sus”, a mai spus soţia sa.
 

Cine a fost Gelu Vlădoiu

A lucrat 47 de ani în domeniul aviaţiei, mecanic structurist, dar a făcut şi cascadorii cu Szobi Cseh. Este mâhnit când vede câtă dezbinare este în poporul român şi că niciun eveniment nu mai reuşeşte să ne unească.
 
„Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să mergem prin faţă, să nu repetăm greşelile, trebuie să mergem în spirală, nu în cerc din punct de vedere ideologic sau faptic. Mă mândresc cu filmele în care am jucat, cu locul I la secţia de rock în perioada aia, mă mândresc că am muncit 47 de ani în aviaţie şi am trecut cu brio prin meseria asta. Mă mândresc cu copiii mei”, declara pentru „Adevărul”.
 
I-a plăcut muzica, arta în general. La 20 de ani şi-a făcut o formaţie de rock, cu care câştiga locul I pe ţară. 
 
Gelu Vlădoiu a făcut cascadorii în multe filme în tinereţe, iar când a ieşit la pensie, datoritătă înfăţişării sale de preot cu părul lung şi barba împletită, a fost cooptat în filme istorice.
 

„Daniel Roxin m-a cooptat pentru filmul <<Zamolxis>>. Am făcut filmările în Fundata. Am mai jucat în filemele <<Înţelepţii getodaci şi secretul nemuririi>> sau <<În mijlocul lupilor>>. Trebuie să dezvoltăm cinematografia, literatura, arta în sine şi să scoatem istoria noastră în faţă, care este aur curat. Noi suntem vatra lumii. Totuşi, sunt unii din ţară şi din afară care ne îngroapă. Suntem singurul popor care ne certificăm prin aurul dacic. Noi ce facem? Nimic. Nouă românilor ne lipseşte calea, direcţia. De la buniul meu am învăţat o vorbă: daca vrei să mergi înainte uită-te înapoi, ca să vezi de unde ai plecat şi unde ai ajuns, să vezi cât mai ai până la atingerea scopului. România o văd bine peste 100 de ani. Avem cu ne mândri şi suntem cu mult înaintea multor popoare la inventivitate”, credea el.
 

Mesaje de condoleanţe pe reţelele sociale

„Drum Luminat cu Pace, Maestre Gelu Vladoiu! "Teleportat" din Timpuri trecute, retrăind la maxim viaţă unui dac, ne-ai povestit acum un an la Festivalul Dacilor de puterea Focului şi a cunoaşterii de sine, de vremurile ce le retrăim doar prin filmele şi documentarele tale, şi de soţia ta, Elena,  pentru care îţi făceai griji că ai lăsat-o acasă singură. 
 
„Gelu Vlădoiu, interpretul rolului lui Zalmoxis din filmul documentar pe care l-am realizat anul trecut, a plecat dintre noi. Îi rog pe cei care l-au apreciat să îi ajute soţia, bolnavă şi ea, cu o donaţie, mai mult decât binevenită în aceste clipe dureroase... Eu am făcut-o deja. Fă-o şi tu în acest cont deschis pe numele Vlădoiu Alexandru, fiul său, la ING Bank: RO85INGB0000999907361584”, a scris Daniel Roxin.
 
„Drum lin spre stele ♰ Gelu Vladoiu ♰ Dumnezeu ♰ să te odhinească în pace. Dincolo de curgerea timpului şi de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu şi Veşnic, din care vin toate şi prin care fiinţează toate cele ce sunt. Totul şi nimicul sunt suflarea Să, golul şi plinul sunt mâinile Sale, mişcarea şi nemişcarea sunt picioarele Sale, nicăieri şi peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină şi tot ce vine din lumină prinde viaţă şi ia făptură”, a scris, ala rândul său, Daniel Roşcă.
 
CITEŞTE ŞI:
 
VIDEO Cascadorul din echipa marelui Szobi Cseh care trăieşte în spiritul dacic: „Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să nu repetăm greşelile“
 
Unde se află Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece indicii care au dus la identificarea locului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

T. Timisorean
25.09.2020, 11:53:21

De acord, problema este calitatea foarte proasta a educatiei, care face ca fiecare generatie sa stie mai putin decat cea dinaintea ei, in loc sa fie invers. Si asta e valabil pentru toate domeniile, nu numai pt istorie. In ultimii ani, totul a fost degradat de politic, inclusiv corpul profesoral, manuale, etc.

+2 (4 voturi)
Stefan din Nord
25.09.2020, 13:07:09

Dumnezeu sa-l aiba in paza ? Nu cred ca Dumnezeu il cunoaste . El era in alt partid cu opozitia paganului Zamolxis . Ii intorci toata viata spatele Creatorului si o arzi cu paganisme ca asa e cool . apoi speri ca Dumnezeul Adevarat sa te aiba in paza lui acolo sus in cer ? Ce minte usoara au unii .

-5 (7 voturi)
Găvrilă
25.09.2020, 16:30:05

Ma Ste. Ia spune-mi tu mie atunci toti aia din precrestinism unde s-au dus? Sau Dumnezeu a inceput doar de 2000 de ani? Dupa tine io de m-oi duce-n iad, m-oi intalnii cu toti dacii, nu? Vezi ca zice ca Dumnezeu a facut lumea, nu invers...important e sa crezi...si nu in popi, io nu cred in ei, nu-s in masura sa-i judec, dar n-us un exemplu pe care l-ar urma...ma refer la ortodoxi

+3 (3 voturi)
Gigi_ Kent_
25.09.2020, 16:36:32

Cum sa interpreteze rolul lui Zamolxis mah prostule ? Zamolxes era zeul dacilor, iar ala era doar preot al lui Zamolxis. Mai pune mana si mai citeste incultule de jurnalist de doi lei!

+2 (2 voturi)
Toma Caragiu
25.09.2020, 16:40:00

Daca mai postati 2-3 poze cu nenea asta, in curand o sa se insine merenii sa se inchine la mormantul lui mai ceva ca la arsenie boca. romanul a invatat la ora de religie ca puterea adevarata din barba se trage. numai dupa articolul asta s-au injumatatit numerele la cioca boca srl.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările