Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Câte cadouri e bine să facem copilului de Sărbători. Îi facem toate poftele sau cu porţia?

1
8 Dec 2019 06:19:47
Autor: Corina Slămnoiu
FOTO: Cadouri sub bradul de Crăciun pentru toată familia
FOTO: Cadouri sub bradul de Crăciun pentru toată familia

Luna decembrie este cea mai agitată şi, în acelaşi timp, cea mai plăcută perioadă a anului. Cu toţii dăruim dacă nu un cadou, măcar un zâmbet în plus şi o urare de bine celui de lângă noi. Specialiştii ne îndeamnă însă să începem să renunţăm la oferirea „haotică“ a cadourilor de Crăciun.

În SUA, valoarea medie a coşului de cumpărături pentru Crăciunul 2019 este de aproape 1.000 de dolari. Mai mult, un sondaj realizat de „American Research Group” arată că tot mai mulţi oameni acumulează datorii neaşteptate după această perioadă a sărbătorilor, potrivit moneywise.com
 
Deşi este admirabil să încercăm să îndeplinim dorinţele copiilor şi ale celor apropiaţi, trebuie să facem totul cumpătat.
 
Cadouri pentru toţi - o greşeală 
 
Federaţia Naţională de Retail din SUA a constatat că oamenii cumpără cadouri pentru prieteni, colaboratori şi pentru animale de companie. De asemenea, aproximativ jumătate din banii cheltuiţi pentru cadourile de Crăciun se îndreaptă către cadouri pentru membrii familiei. Mai mult de jumătate dintre oameni cumpără cadouri atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi.
 
O alternativă inteligentă la frenezia cadourilor
 
Studiile sociologice au arătat că numărul optim de cadouri pentru cei mici este de trei. Copiii îşi pierd interesul după cel de-al treilea cadou, devenind mai interesaţi de acţiunea de a desface ambalajul, decât de ce se află înăuntru. 
 
„Nevoia fiecărui copil depinde de vârstă, de preferinţă, de înţelegere, de cunoaşterea de către părinte a preferinţelor copiilor. Sunt copii care au foarte mari aşteptări, e adevărat, însă aceste aşteptări le hrănim noi, părinţii. Şi să mai ştiţi un lucru, părintele se simte, poate, dator să-i satisfacă copilului lui toate cerinţele, însă dacă nu o poate face copilul înţelege mai bine decât ne închipuim. Mintea copilului nu funcţionează aşa cum ne imaginăm. Nu va fi distrus, va înţelege exact despre ce e vorba, dacă avem răbdare să-i explicăm“, spune consilierul şcolar Camelia Tiţa.
 
O soluţie bună pentru Crăciun este un singur cadou mare, pentru că dulciuri a primit deja de Moş Nicolae. Şi, oricum, va primi cadouri de la bunici, naşi sau unchi. 
 
Cum putem oferi cadouri de „valoare” 
 
De multe ori, oferirea de cadouri vine dintr-o obligaţie. Sfârşim prin a cheltui bani pentru un cadou lipsit de valoare doar pentru a îndeplini o obligaţie socială. Psihologii ne îndeamnă să revenim la noţiuni de bază şi să facem cadouri doar copiilor şi oamenilor pe care îi vedem des şi pe care îi cunoaştem.
 
Copiii se vor bucura întotdeauna de un cadou, indiferent ce este sau cât costă. 
 
Chiar dacă aceasta este o alegere destul de inteligentă să plăteşti vacanţa cuiva apropiat, este bine să o faci cu un card cadou. Astfel, norocoşii vor avea şansa să cumpere ceea ce îşi doresc din magazinele lor preferate, dar spiritul de sărbătoare este păstrat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
8.12.2019, 16:50:57

...cea mai buna "pofta" e sa-i cumperi un bolid Lamborghini cu care sa intre-n primul copac cu 300 la ora....

Modifică Setările