Ce este Qigong şi cum ajută la schimbarea stării de spirit, pentru vigoarea trupului şi în lupta cu microbii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Ispas, Qigong. FOTO: F.I.
Florian Ispas, Qigong. FOTO: F.I.

În cadrul şcolii româneşti de Qigong, şcoala maestrului Lin Kai Ting, există câteva tehnici, exerciţii speciale pentru plămâni, iar Federaţia Naţională de Qigong din România, prin trainerii acreditaţi, a organizat cursuri şi practică online gratuită cu aceste tehnici, încă de când s-a declanşat starea de urgenţă.

Qigong este o artă ce provine din China, numită „arta cultivării vieţii”, iar etimologic este compus din două cuvinte: Qi -  energie şi Gong - măiestrie. Aşadar măiestria energiei (Qigong) ne ajută să lucrăm cu energia noastră, a corpului nostru. Practicarea tehnicilor contribuie şi la schimbarea stării de spirit.

„Până nu rezolvăm conflictele psihoemoţionale pe care le purtăm cu noi, boala va reveni, sub o altă formă, şi cu o intensitate mai mare. Virusul care o ”ajută” să se manifeste poate fi cel „încoronat” în prezent, sau poate fi altul. Nu-i problemă, există destui şi vor fi mereu, nu vom scăpa de ei”, este de părere Florian Ispas, trainer de Qigong, grad 2Ji.

Una dintre tehnici se numeşte Shuai Shou. „Din exterior, adică ceea ce se vede pare o mişcare simplă, dar cum la Qigong ceea ce se vede din afară este doar o mică parte din tehnică, ea trebuie învăţată de la un trainer pentru a fi practicată cu succes, cu efecte. Desigur, aceasta nu este numai pentru plămâni, ea acţionează asupra întregului corp (organism), ajută la detoxifiere (eliminarea toxinelor), creşte stabilitatea picioarelor, reglează tensiunea arterială, întăreşte sistemul imunitar şi pentru femei contribuie la ridicarea sânilor”, spune Florian.

Pe lângă Shuai Shou sunt şi alte tehnici, şi una dintre ele este baterea meridianului plămânilor. Meridianul plămânilor trece prin braţe, având nişte puncte energetice în care insistăm. Această tehnică poate fi practicată şi la birou, şi în orice pauză de 5-10 minute.

„După infectarea cu Covid, mulţi manifestă stare de oboseală, epuizare chiar şi la cel mai mic efort, iar în Qigong avem o tehnică numită Colectarea de Qi (energie), care ne ajută să depăşim această situaţie. Ca şi concluzie, cunoscând şi practicând această artă a cultivării vieţii, putem deveni proprii noştri medici. De fapt, maestrul nostru Master Lin Kai Ting ne spune: tu eşti cel mai bun medic pentru tine însuţi”, mai spune trainerul. 

Prin tehnici relativ simple scăpăm de multe neplăceri, spun specialiştii din domeniu. Exerciţiile Qigong sunt recomandate mai ales celor care stau multe ore la birou şi într-o poziţie nu tocmai benefică pentru coloană.

Ca şi toate celelalte organe, şi plămânii se îmbolnăvesc atunci când apare un blocaj energetic şi nu mai ajunge energia necesară la plămâni. 

„Prin tehnicile Qigong deblocăm energia şi astfel reobţinem sănătatea. Faptul că acelaşi virus unora nu le afectează deloc starea de sănătate, iar pe alţii îi omoară, ne arată foarte clar că manifestarea bolii ne aparţine şi ţine de noi, este responsabilitatea noastră. Medicii spun că diferă sistemul imunitar, dar mai profund, de ce diferă? Şi chiar mai profund decât nivelul energetic ne punem întrebarea de ce apare un blocaj energetic la plămâni? Care este cauza, rădăcina? Tot în Qigong avem pentagrama celor 5 elemente, iar la elementul metal, organele pline asociate lui sunt plămânii, iar emoţia care îi afectează este tristeţea, mâhnirea”, adaugă Florian Ispas.

    

Florian Ispas predă tehnici de Qigong în Târgovişte, dar aveţi la dispoziţie mai multe oraşe în care puteţi lua lecţii de la traineri specializaţi. 

„Omul este o fiintă complexă, compusă din partea văzută (corpul fizic) şi partea nevăzută (energia, mintea, spiritul), deşi în prezent există aparatură prin care se poate detecta şi măsura energia şi blocajele ei. Eu am ţinut la Târgovişte mai multe cursuri, şi chiar tehnica principală pentru plămâni este tehnica mea favorită pe care am predat-o cel mai des”, adaugă aceasta. 

Cursurile faţă în faţă costă între 280 şi 400 lei, în funcţie de locaţia în care se desfăşoară, iar cele online (unele dintre ele) sunt gratuite. 

Mai multe puteţi afla şi de pe pagina oficială: qilingong.com

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Tainele terapiei Qigong. „Vezi o persoană cocoşată şi spui că a avut o viaţă grea”

Tainele Qigongului, prin ochii unui român devenit instructor. Cum ne ajută să scăpăm de stres tehnica descoperită în China în urmă cu 7.000 de ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite