Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Cel mai vechi măslin din lume. Elia Vouvon produce măsline de mii de ani

0
25 Sep 2021 00:56:31
Autor: Corina Slămnoiu
Cel mai vechi măslin din lume. FOTO: greekcitytimes.com
Cel mai vechi măslin din lume. FOTO: greekcitytimes.com

Situat în satul Ano Vouves de pe insula Creta, cel mai bătrân măslin din lume este încă falnic şi produce măsline. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta au estimat că are o vechime de 4.000 de ani.

Măslinul are o circumferinţă a trunchiului de 12,50 metri şi un diametru de 4,60 metri, potrivit greekcitytimes.com 
 
Vechiul măslin, numit Elia Vouvon, este doar unul dintre cei şapte măslini din Mediterana, despre care se crede că au o vechime de peste 2.000 de ani. Deşi vârsta sa exactă nu poate fi verificată, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta au estimat că are o vechime de 4.000 de ani.
 
În ciuda vechimii impresionante, măslinele sale sunt foarte apreciate de localnici. 
 
Muzeul „Olive Tree of Vouves” este amplasat chiar lângă acest măslin special şi este vizitat de peste 20.000 de turişti din lumea întreagă, în fiecare an. 
 
Arborele monumental a fost declarat „monument al patrimoniului natural” de către secretarul general al regiunii Creta, datorită importanţei sale ecologice şi istorice unice.
 
 
Există şi o dispută cu privire la vârsta exactă a măslinului. Utilizarea analizei inelului arborelui a dovedit că arborele are cel puţin 2.000 de ani, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta au estimat că acesta are o vechime de 4.000 de ani. 
 
Măslinii sunt rezistenţi la secetă, boli şi chiar la. Celebrul măslin a apărut chiar şi într-un documentar de călătorie pentru Creta, difuzat de canalul german Arte / ZDF. 
 
În 2012, Municipalitatea Platanias şi Terra Creta au organizat, pentru prima dată, un eveniment de recoltare în care au fost colectate 55 kg de măsline din care s-a produs o cantitate de 5 kg de ulei de măsline.
 
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:
 
FOTO Arheologii dezgroapă istoria din jurul uneia dintre cele mai vechi biserici din cetatea lui Mircea cel Batrân. Ce obiecte de valoare au fost găsite
 
Zece lucruri mai puţin cunoscute despre Mircea cel Bătrân: originea mamei lui era incertă, iar numele său nu avea legătură cu vârsta înaintată
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările