Cele mai sănătoare combinaţii de alimente. De ce este bine să combini vinul roşu cu piperul sau Marinada cu friptura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rd.com
FOTO rd.com

Unele alimente sunt delicioase, şi chiar mai nutritive, când sunt consumate împreună. Specialiştii în nutriţie au dezvăluit pentru Reader's Digest câteva dintre cele mai bune combinaţii de alimente şi condimente.

Salată şi ouă fierte

Dintre toate numeroasele opţiuni de topping pentru salate, alegei un ou fiert. Grăsimea din gălbenuşul de ou vă ajută organismul să absoarbă cel mai bine carotenoizii ŞI antioxidanţii, potrivit cercetării din 2015 din Jurnalul American de Nutriţie Clinică.  

Marinada + friptura

image

GrătaRUL este un mod rapid şi sănătos de a lua cina, fără îndoială. Cu toate acestea, carnea de gătit la temperaturi înalte creează compuşi potenţial cancerigeni. Soluţia delicioasă: marinaţi carnea. Mai ales când folosiţi anumite plante şi condimente în marinadĂ, inclusiv rozmarin, aceasta poate reduce cantitatea de compuşi cancerigeni cu până la 88%, potrivit unui studiu de la Universitatea din Kansas State.  

Ulei de măsline + varză Kale

image

Chiar dacă uleiul de măsline este bun pentru sănătatea inimii, este bine să reduceţi cantitatea,  într-un efort de a alunga din calorii. Dar este timpul să începeţi din nou să sotaţi legumele. "Legumele au multe vitamine solubile în grasimi, cum ar fi A, D, E şi K, ceea ce înseamnă că au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite", explica specialistul în nutriţie culinară, Jessica Fishman Levinson. Pe lângă varza kale, gătiţi morcovi, cartofi dulci şi broccoli, cu puţină grăsime.  

Migdale + iaurt

image

Vitamina D este creditată cu atât de multe beneficii pentru sănătate, incluzând stimularea oaselor, starea de spirit şi imunitate. Multe iaurturi oferă un sfert din necesarul zilnic de vitamina D pentru fiecare porţie. Pentru a profita cât mai mult de ea, adăugaţi nişte migdale alungite, mai ales dacă mâncaţi iaurt fără zahăr sau cu conţinut scăzut de grăsimi. Grăsimea din fructele cu coajă lemnoasă ajută la creşterea nivelului de vitamina D în sange cu 32%.

Sardine + spanac

image

Peştele gras este bogat în vitamina D, în timp ce spanacul oferă magneziu. Într-o cercetarea din 2013, s-a demonstrat că magneziul interacţionează cu vitamina D pentru a creşte nivelul din organism. Pe termen lung, acest lucru poate chiar ajuta la reducerea riscului de boli de inimă şi de cancer de colon. 

Turmeric + piper negru

image

Aţi auzit, probabil, de proprietăţile anti-cancer ale curcuminei, molecula din turmeric care îi conferă condimentului nuanţa galbenă. Problema este că poate fi dificil pentru organismul nostru să  şi să culeagă cu adevărat beneficiile în absenţa combinaţiei cu cu piperul negru. Această combinaţie cu piper creşte cu 2000 de procente abilitatea corpului de a se folosi de beneficiile turmenicului. 

Avocado + pâine prăjită

image

Cele două alimente sunt o potrivire perfectă nu doar pentru gustul lor, ci şi pentru că grăsimea din avocado va încetini rata la care carbohidraţii sunt descompuşi, absorbiţi şi transformaţi în zahăr. Tocaţi avocado şi puneţi pe pâinea prăjită, presăraţi sare de mare şi piper (şi chiar suc de lămâie sau sos fierbinte) şi obţineţi o gustare perfectă. Adăugaţi un ou prajit pentru o creştere suplimentară de proteine.

Orez brun + linte

image

Dacă sunteţi vegetarieni, este posibil să fi auzit că trebuie să mâncaţi alimente combinate pentru a vă asigura că obţineţi o sursă de proteină completă. Este de fapt mai important sa obtii o varietate de proteine ​​vegetale pe parcursul zilei, decât într-o singură masă. Încercaţi orez brun şi linte.

Somon + salată verde 

image

Vitamina D şi calciul se găsesc în mod obişnuit în lapte. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, ambele fiind esenţiale pentru sănătatea osoasă. Dar dacă nu veţi toleranţă la lactoză, ce faceţi? Cumpăraţi conserve de somon şi mâncaţi-l pe un pat de salată verde gătite la alegerea voastră.

Vin roşu + piper negru

image

Piperul negru conţine un compus numit piperina, care poate ajuta la îmbunătăţirea biodisponibilităţii resveratrolului (antioxidantul din vinul rosu), arată un studiu publicat în revista Molecular Nutrition & Food Research.  

Fistic + stafide

image

Consumul de fructe uscate şi fructe cu coaja lemnoasă poate ajuta la îmbunătăţirea sanătăţii metabolice şi la reducerea riscului de diabet zaharat. Împreună, ele furnizează fibre, vitamine şi minerale. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite