Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Centrul de recuperare pentru veterani, care urma să fie construit lângă Târgovişte, scos inexplicabil din PNRR

4
13 Jun 2021 04:19:42
Autor: Corina Slămnoiu
Aşa ar trebui să arate, după reabilitare, centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu. FOTO: Marius Apostol
Aşa ar trebui să arate, după reabilitare, centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu. FOTO: Marius Apostol

Militarii veterani care îşi construiesc un centru de recuperare, lângă Mănăstirea Dealu, au rămas fără finanţarea de 50 de milioane de euro, deoarece Ministerul Fondurilor Europene a scos, în mod inexplicabil, proiectul din PNRR.

Vestea a căzut ca un trăsnet peste veterani, în perioada în care peste 600 de militari români dizlocaţi în Afganistan vor reveni în ţară în următoarele luni, parte a planului NATO de retragere a trupelor din această ţară.
 
Veteranii au reuşit să finalizeze în decembrie, anul trecut,  un proiect de 50 de milioane de euro şi au bătut la multe uşi de miniştri până să ajungă aici. Acum, fără nicio explicaţie, proiectul la care au muncit enorm nu se mai poate realiza. Cel puţin, nu din fonduri europene.
 
Singura variantă de a repune pe lista investiţiilor proiectul Centrului pentru Veterani, este la Bruxelles. Veteranii au depus un memoriu, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Ministerul Fondurilor Europene ar fi motivat scoaterea de pe listă a proiectului de 50 de milioane de euro în urma unei cerere de suplimentări pe care Comisia Europeană a făcut-o pe seama acestuia.
 
Veteranii îl acuză acum pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, că a blocat total proiectul de pe urma căruia ar beneficia sute de militari, poliţişti sau jandarmi.
 
„România, cu tot ce înseamnă ea, o datorăm Eroilor, Martirilor şi veteranilor Neamului. Memoria Eroilor şi Martirilor Neamului trebuie respectată şi transmisă din generaţie în generaţie, neştirbită. De veterani trebuie să ne îngrijim pe măsura sacrificiului făcut la altarul Neamului. Dar când la conducerea României ajung indivizi lipsiţi de orice urmă de dragoste şi respect pentru România şi pentru români, nu mai am cuvinte. Este inadmisibil aşa ceva. Ruşine să îi fie pentru că a aruncat din pix la coşul de gunoi finanţarea pentru Centrul de Reabilitare a Veteranilor”, i-a transmis Marius Apostol, preşedintele Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir (AMVVD).

Despre Centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu

 
AMVVD construieşte lângă Mănăstirea Dealu, Târgovişte, acolo unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, un centru de recuperare. Este primul centru din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalti membri ai asociaţiei.

Centrul, format din două clădiri (pavilioane) se aflălângă la Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.
 
Ideea înfiinţării acestui centru s-a născut dintr-o suferinţă. Pentru că militarii români, care au fost pe fronturile altora şi care s-au întors acasă cu diferite traume (fizice sau psihice) nu aveau unde să se trateze alături de familie, Marius Apostol, unul dintre militarii grav răniţi în Afganistan, a pus bazele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi (AMVVD). Alături de camarazii de arme, el s-a gândit să înfiinţeze în ţară primul centru pentru tratarea veteranilor şi a militarilor răniţi.

Locuinţe modulare militari fără adăpost FOTO: AMVVD

Spitalul va cuprinde zeci de mini apartamente, în care militarii vor fi trataţi alături de familie, spaţii de tratament, cazare, recreere, locuri de joacă pentru copii, alte facilităţi pentru tratament şi odihnă.

Practic, Centrul va dispune de nişte apartamente mai mici. Sunt luaţi în vizor atât văduvele, cât şi copiii orfani ai militarilor.  

Până în prezent, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak şi 180 militari au fost răniţi.
 
AMVVD este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 36.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

nahui idi
13.06.2021, 09:18:01

Respect pentru veterani, dar cred ca altcineva vrea sa isi faca Otel pe bani oropeni. Cati dintre veterani mai sunt in viata? Nu merge un Herculane, Sovata etc? Pentru actialii militieni si meletari care ne apara tara nici.un respect! Mergeti la vaccin, mancati cei doi mici gratis si poate vreti nu doar hotel ci :helipad, curve si bauturi fine! Si ciocu mic cu neamu,martiri, eroi..... lor nu le trebuie hotelul vostru de 5 stele. Cand ei erau in transee, mancatorii derahat de atunci, ca si astazi, stateau la caldurica.

-1 (1 vot)
Florescu Constantin
13.06.2021, 09:48:59

Care veterani bre? Ca din 47 pana azi mai sunt 10-12 ca restul au murit!

-1 (3 voturi)
dumitru bogdan
13.06.2021, 10:24:35

Avem veterani, iar numărul lor o sa crească. Nu este vorba de cei din al doilea război mondial. Este vorba de cei schiloditi prin Bosnia, Irak sau Afganistan. Sau în alte părți ale lumii în care forțele României sunt angrenate. Este vorba de cei cu soc post traumatic datorita a ceea ce au trăit unde au luptat. Orice tara civilizata construiește și are ea aceste facilități. Aici trebuie sa se zbată veteranii. Este o situație care arata, încă odată, ca bieții sunt veniți sa își rezolve problemele lor, nu ale societății. Nu vedeți în ce chinuri se naște acest PNRR? Uniunea Europeană a închis ochii la neatragerea fondurilor europene datorita mafiei care și-a împărțit bugetul. Nu înțeleg sa imparta aceste resurse bugetare prin folosirea lor ca și contribuții la proiecte europene. Nu se poate fura nesimțit. Dar aici nu are ce face Bruxelles ul. Iar ăștia intiind coarda pentru mult mălai.

-5 (5 voturi)
Banan Crudu
13.06.2021, 12:05:18

"România, cu tot ce înseamnă ea, o datorăm Eroilor, Martirilor şi veteranilor Neamului" S-avem pardon, dar eroii, martirii adevărați au cam murit pe la Canal sau prin închisorile comuniste.

-5 (7 voturi)
Modifică Setările