Cercetătorii de la UVT, care au uimit SUA cu un microrobot inventat de ei, premiaţi de Primăria Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru şi evoluează într-o arenă de numai 2x3 milimetri
Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru şi evoluează într-o arenă de numai 2x3 milimetri

Primăria Târgovişte recunoaşte performanţa. Cercetătorii de la Universitatea Valahia din Târgovişte au primit din partea administraţiei locale o recompensă în bani pentru renumele pe care şi l-au dobândit, după ce au câştigat un concurs internaţinal de microrobotică, desfăşurat la Seatle, SUA, cu ajutorul unui dispozitiv ce poate fi folosit şi în medicină.

Cercetătorii care au ieşit învingători la ICRA (International Conference Robotics and Automation) care se desfăşoară în perioada 26-30 mai 2015, la Seattle, în Statele Unite ale Americii, vor primi diplome de excelenţă din partea Primăriei Târgovişte, precum şi câte 2.000 de lei.

cercetatoriuvt
"Primăria municipiului Târgovişte premiază performanţa frumoasă pe care au realizat-o cercetătorii de la Universitatea Valahia din Târgovişte, aceştia ocupând locul I la cel mai important eveniment destinat microroboticii în lume, e vorba de conferinţa de la Seattle. Vrem şi noi să recunoaştem, prin această modalitate, meritele deosebite şi faptul că echipa de la Universitatea Valahia a pus România şi municipiul Târgovişte foarte sus în topul cercetării ştiinţifice mondiale", a spus primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

A fost pentru prima dată când o echipă de cercetare din România a participat la acest concurs, fiind şi singura din Europa Centrală şi de Est. În finală au mai fost înscrise universităţi de renume din SUA, Canada, Elveţia, Franţa, Italia şi India.

Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru şi evoluează într-o arenă de numai 2x3 milimetri. 

microrobot tgv
„Este un agent, un microroboţel care, într-o anumită arenă, se mişcă după anumite coordonate, în mod automat. Nu este legat, nu are fire. Încă nu vă putem spune cum îl controlăm exact. Urmează ca noi să depunem un brevet de invenţie şi nu avem voie încă să spunem despre ce este vorba“, a spus Florin Dragomir, şef de lucrări, doctor inginer în cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte (UVT), la Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei. 

Roboţelul care s-a „născut“ la Târgovişte poate fi folosit în soluţii inovative la scară mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

microrobot tgv

Toate componentele, create în laborator

Din echipa de cercetare fac parte patru membri: doi profesori – Florin Dragomir şi Ivan Alexandru – şi doi studenţi – Valentin Gurgu şi Nicolae Gabriel Rădulescu.  Cu toţii au lucrat aproape doi ani fără întrerupere, iar costurile mici cu care s-a creat robotul s-au datorat faptului că toate componentele de care aveau nevoie au fost create în laborator, de ei. 

image

„A fost destul de greu. Am lucrat până noaptea târziu. Eu m-am ocupat cu partea de electronică parţial şi în mare parte cu proiectarea subelementelor mecanice, micromecanice, asamblarea lor, testarea, verificarea, corectarea diverselor erori şi cu echipamentele cu care am operat. În momentul acesta nu mai există aşa ceva la noi în ţară“, a spus Valentin Gurgu, student. 

Robotul se poate vedea doar la microscop. „Ca să realizăm acest roboţel am proiectat o maşinărie care este capabilă de a tăia astfel de obiecte mici. Am obţinut asta cu ajutorul unei maşini cu fir diamantat, la 120 de microni în diametru. Şi această maşină a fost făcută de noi. Puteam să o şi cumpărăm, dar costa 10.000 de euro. Am făcut-o din nimicuri şi cred că ne-a costat 500 de lei“, a mărturisit Valentin. 

image

Partea de software, de care s-a ocupat Nicolae Gabriel Rădulescu, a fost şi ea extrem de importantă. „Aportul meu la acest proiect a fost pe partea de electronică şi mecanică, pentru componente, pentru placă şi pentru software, pentru că sunt mai multe etape ale concursului. În prima, roboţelul se controlează automat, noi nu intervenim, dar este o probă în care noi trebuie să controlăm manual roboţelul. Este o probă de microasamblare. Pentru aceasta avem un joystick, care avea nevoie de un soft separat. În afara camerei web şi a monitorului, absolut totul este construit în laborator. Totul pare cumpărat, dar sunt făcute de noi şi arată bine“, se mândreşte Nicolae Gabriel Rădulescu. 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Performanţă: locul întâi la un concurs prestigios din Statele Unite pentru studenţii şi profesorii din Târgovişte care au inventat un microrobot

VIDEO O echipă de la UVT Târgovişte, calificată în premieră pentru România, la concursul ICRA 2015 Mobile Microrobotics Challenge

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite