Ceremonialul schimbului de gardă la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, de Ziua Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Brancovenesc de la Potlogi

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, organizează duminică, 9 Mai, mai multe acţiuni culturale, prin care sărbătoresc Ziua Europei.

Astfel, la ora 13.00, la Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi va avea loc ceremonialul schimbului de gardă, ca în secolul al XVII-lea, realizat de străjerii gărzii Cetăţii Făgăraş. Momentul este urmat de un recital susţinut de instrumentişti ai Orchestrei Simfonice „Muntenia”.

De asemenea, la ora 17:00, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte va avea loc un flashmob, urmat de două momente artistice susţinute de membrii Orchestrei Simfonice „Muntenia” şi de Corala „Appassionato”. 

Palatului Potlogi a fost construit de Constantin Brâncoveanu  in 1698 – 1699, fiind un produs strălucit al creativităţii efervescente a acelei perioade din Valahia.

Edificiul a fost distrus de o armată otomană la numai o decadă şi jumătate de la construirea sa, în 1714, ca parte a represaliilor padişahului pentru presupusa colaborare a voievodului cu Petru cel Mare al Rusei, care avansase în zonă prin trădarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. Palatul pentru următoarele două secole şi jumătate, nu a mai fost refăcut ca în vremurile lui de glorie, având destinaţii de circumstanţă, şi pâna la urmă lăsat în ruină (vezi fotografia de mai sus).

Lucrările de refacere practic din temelii au fost începute în 1955, în timpul regimului comunist, urmând îndeaproape modelele brâncoveneşti dezvoltate în cursul restaurării Palatului Mogoşoaia, un alt important edificiu al acelei perioade, restaurat în anii 1920 de către marele arhitect George Matei Cantacuzino. El a contemplat de asemenea o ruină la Mogoşoaia, numai parţial intervenit pe ea de un confrate italian cu o decada in urma, şi a trebuit să-şi folosească din plin imaginaţia în procesul de restaurare, inspirându-se mai ales din arhitectura mănăstirilor brâncoveneşti Văcăreşti (cel mai important monument de arhitectură brâncovenească, distrus la rândul lui de dictatorul Ceauşescu în anii 1980), Hurezi, Stavropoleos sau biserica Doamnei.

Vă mai recomandăm şi:

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduieşte expoziţia „Mir şi Borangic- Omagiu Brâncovenilor”

Legenda Palatului Brâncovenesc de la Potlogi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite