Cetatea Popşa din Târgovişte, locul unde Sigismud Bathory a depozitat muniţia pentru asedierea Cetăţii de Scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma bătăliei de la Călugăreni, armata otomană a ocupat capitala Ţării Româneşti, cu gândul de a o tranforma în paşalâc
În urma bătăliei de la Călugăreni, armata otomană a ocupat capitala Ţării Româneşti, cu gândul de a o tranforma în paşalâc

Bătălia de la Târgovişte, din 1595, este un dintre cele mai importante bătălii de pe aceste meleaguri. Este vorba despre o bătălie în care s-au canalizat forţele oştilor principelui Transilvaniei, Sigismund Báthory, ale domnului Ţării Româneşti - Mihai Viteazul şi ale domnului Moldovei - Ştefan Răzvan asupra garnizoanei otomane care pusese stăpânire pe Cetatea Târgoviştei.

popsa cetate

Puţini ştiu că, pentru a pregăti atacul ce avea să dezrobească Târgovişte de sub stăpânirea otomanilor, principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, a construit, lângă cetate, pe malul stâng al Ialomiţei, în imediata apropiere a oraşului, o adevărată cetate. Cetatea Popşa a dispărut în timp. Acolo s-a depozitat muniţia necesară tunurilor de asediu. Arheologii au descoperit în zona respectivă 150 de ghiulele confecţionate din fier, semn că acolo a fost o adevărată desfăşurare de forţe.

Bătălia de la Târgovişte - 1595

În urma bătăliei de la Călugăreni, armata otomană a ocupat capitala Ţării Româneşti, cu gândul de a o tranforma în paşalâc. Instalat la mănăstirea Radu Vodă, el a început să facă numiri în funcţiile aparatului administrativ otoman.

popsa cetate

Mihai Viteazul a fost nevoit totuşi să se retragă spre munţi, aşteptând întăririle ce urmau să vină din Transilvania. La 12 septembrie oastea munteano-transilvană se găsea la Stoeneşti, în aşteptarea armatei de întărire conduse personal de Sigismund Bathory. La 26 august, Sinan Paşa a ocupat şi Târgovişte, unde a ridicat o întăritură de pământ.

Sigismund Báthory a trecut pasul Branului în fruntea unei armate de 13.200 de mercenari, 8.000 de secui, 1.500 de germani trimişi de arhiducele Maximiliann, la care se adăuga corpul de 300 de artilerişti din Toscana înarmaţi cu tunuri, în total 23.000 de oameni. Joncţiunea cu cei 8.000 de oşteni ai lui Mihai a avut loc în pădurile de pe Dâmboviţa.

Aliaţii au atacat armata otomană la Târgovişte, însă Sinan Paşa nu s-a încumetat să dea lupta acolo, ci s-a retras spre Bucureşti.

popsa cetate
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite