Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Chinezii au pus ochii pe Lunguleţu, comuna din Dâmboviţa supranumită „patria cartofului“. Vor să construiască aici o fabrică de amidon

9
23 Sep 2020 16:24:01
Autor: Corina Slămnoiu
Foto C.S.
Foto C.S.

Bazinul legumicol din Lunguleţu, jud. Dâmboviţa, a devenit o ţintă pentru investitorii chinezi, care, recent, au efectuat o vizită în „Patria Cartofului” pentru a construi o fabrică de amidon, dar şi depozite pentru cartofi.

De mulţi ani, atât administraţia locală, cât şi parlamentarii de Dâmboviţa încearcă să îi convingă pentru agricultorii din Lunguleţu să se asocieze şi să formeze o corporaţie puternică pentru a putea intra în supermarketuri şi pentru a-şi impune marfa în faţa produselor de import.  
 
Richard Wang, secretarul Executiv al Departamentului identificare şi valorificare potenţiali parteneri a Camerei de Comerţ România-China, a spus că la acest moment „se tatonează terenul”. „Am venit aici pentru a studia posibilităţile pentru construirea unei fabrici de amidon şi a unui centru de colectare a legumelor, a cartofului. Sper să fie o şansă şi pentru investitorii din China şi pentru producătorii de aici” a spus reprezentantul Camerei.
 
Marea problemă a ţăranilor din Lunguleţu este că cei mai mulţi dintre ei nu sunt de acord cu asocierea, care le-ar creşte semnificativ şansele de a vinde toată marfa şi de a scoate profit bun. Vorbim de acea Cooperativă Agricolă, care, în trecut, era baza funcţionării agriculturii în zonele legumicole.
 
 
„Avem pământ, avem potenţial şi nu avem desfacere la cartof. Acea parte a cartofului care nu se va vinde la preţ rezonabil va fi preluată de viitoarea fabrica de amidon. Pentru legume se va face un depozit de preluare, sortare şi distribuire. Acesta este viitorul. Rugămintea ea este ar fi ca şi dumneavoastră, producătorii, să vă organizaţi în cooperative agricole de producţie, pentru desfacere, să fiţi organizaţi pentru ca aşa să puteţi să negociaţi şi preluarea motorinei, şi a îngrăşămintelor şi să şi puteţi vinde la supermaket-uri şi la depozit produsele” a declarat primarul comunei Lunguleţu, Vlad Ion.
 
Viitoarea fabrică de amidon va prelua, practic, tot ceea ce nu pot vinde oamenii, acea supraproducţie de cartofi. 
 
Speciliştii Camerei de Comerţ România China spun că în primă fază trebuie să se facă studii amănunţite despre viitoarea fabrică de amidon, care să arate care este capacitatea reală de producţie de la Lunguleţu. De asemenea, ţăranii vor trebui convinşi că asocierea este cea mai bună soluţie pentru a deveni competitivi.
 
În acest moment, pe piaţă exită peste 100 de produse din amidon care pot fi livrate pe piaţă, atât în Europa, cât şi în China. 
 
Nu s-a discutat, deocamdată, de valoarea investiţiei. 
 
VĂ RECOMANDĂM ŞI:
 
FOTO VIDEO Preţ derizoriu la celebrii cartofi de Lunguleţu. Fermier: „Nici nu-i mai scoatem. Îi vom distruge”
 
FOTO VIDEO Celebrul cartof de Lunguleţu, afectat de secetă. Ţăranii spun că le-a scăzut producţia cu până la 50%
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
23.09.2020, 19:11:24

Afara cu chinezii ,noi nu facem afaceri cu comunistii . Doar cu cei din vest ,cu tarile democratice . Ce face Klaus ,nu sare in sus de indignare > Dar Orban ? Doar ciumatii rosii pesedisti se gandeau sa faca asa ceva

-6 (16 voturi)
Mihai Popescu
23.09.2020, 19:36:01

Afara cu chinezii ! Noi vrem sa vina americanii sau Occidentalii si sa le dam totul pe gratis si pe spaga mare.

-5 (17 voturi)
Bibi Loi
23.09.2020, 20:03:32

Jos chinezii! Mama lor de comunisti capitalisti! Vin cu 5G si vor sa ne cumpere si cartofii, ca sa-i prajeasca la 5G si sa puna McDonalds pe butuci! Sa se duca la polonezi, ca noi de acolo ii importam in supermarketuri. Noi nu ne vindem tara! Le-o dam gratis americanilor!

-3 (11 voturi)
Ionel Niculaie
23.09.2020, 21:14:48

Cred ca ai stat in preajma uneia ceva mai mult timp.

-3 (5 voturi)
moftronix2
23.09.2020, 20:28:53

Atat timp cat țăranii, botezați fraudulos fermieri, vor fi amăgiți cu sută de euro de la fondurile europene agricultura vs rămâne încă o sută de ani la stadiul de subzistență. Iar România nu va avea agricultură eficienta . Eficienta in agricultura vine că în toate, prin industrializare. Adică prin Cooperative. E ușor de observat că Comerțul prin depășirea fazei de buticareala, care creștea prețul la prima adiere de vânt, și trecerea la forma de comerț industrializat prin Hipermarket a devenit cea mai eficienta ramura economica. Care a dus la creșterea nivelului de trai in ultimii 8 ani . Hipermarketul trage după el în sus și producătorul agricol autohton...Care azi nu poate raspunde...Pentru că nu e organizat industrial. Asta e posibil numai prin Cooperative.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările