CNS Cartel ALFA se implică în conflictul de muncă de la Electroaparataj: „Asocierea salariaţilor în sindicat şi acţiunea lor colectivă este un drept legal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electroaparataj

CNS Cartel ALFA atrage atenţia că legislaţia din România este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul interesului statului român, în cazul grevei declanşate la Societatea Electroaparataj SA din Târgovişte.

Sindicaliştii mai cer parlamentarilor români să revizuiască de urgenţă cadrul legislativ existent cu privire la Legea dialogului social precum şi normele juridice incidente în activitatea firmelor offshore. Ei mai solicită acţionarilor societăţii Electroaparataj SA Târgovişte să utilizeze instrumentele dialogului social pentru a găsi soluţii la revendicările legitime ale lucrătorilor. 

„Grupul Broadhurst, care controlează pe verticală SC Electroaparataj şi multe alte firme din România (Vel Pitar, Romarta, Winmarkt, Valmetex, Elpreco, Electroaparataj, Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Otelinox Târgovişte, Turbomecanica, Rafinăria Astra Română Ploieşti, Ring Afaceri Sa, Metex Big SA, Bil  Portofolio SA, SPV Invest Imob, SA etc), şi care, potrivit situaţiilor financiare depuse în 2018, a înregistrat un profit net de 98 822 963 lei (cca. 21 milioane de euro), trebuie să înţeleagă că salariaţii de la Electroaparataj SA Târgovişte nu mai pot accepta să lucreze pe salariul minim, care înseamnă cca. 1280 lei/luna, în condiţiile în care prin introducerea în salariul de bază a sporurilor salariale avute anterior şi creşterea progresivă a salariului minim la nivel naţional, au realizat venituri din ce în ce mai mici, nivelul de trai scăzând dramatic pentru salariaţi”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel ALFA.

Electroaparataj

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” atrage atenţia decidenţilor politici şi instituţiilor de control ale statului asupra legislaţiei din România care este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul interesului statului român. 

„Solicităm acest lucru în contextul în care Societatea Electroaparataj SA Târgovişte a publicat un comunicat de presă şi un anunţ pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti prin care arată intenţia de dizolvare voluntară a unităţii. Compania învinovăţeşte pentru această situaţie sindicatul salariaţilor din unitate, care a declanşat greva generală pentru a creşte  salariile lucrătorilor si pentru a institui condiţii de muncă mai bune. Potrivit declaraţiilor reprezentantului permanent al grupului Broadhurst, 90% din producţia realizată de societate este destinată pentru export. Un calcul simplu arată că numai din diferenţa de curs valutar ar asigura o mare parte din creşterea salarială solicitată de salariaţi şi putem prezuma că intenţia declarată de dizolvare voluntară este motivată de alte elemente, iar contextul este folosit nu numai pentru a pune presiune pe salariaţi, dar şi pentru a ascunde alte motive”, mai spun sindicaliştii.

Asocierea salariaţilor în sindicat şi acţiunea lor colectivă este un drept legal, prevăzut de legislaţia din Români, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 87 şi 98 şi Carta socială europeană revizuită, ratificate. 

„Exercitarea acestui drept legal a fost împiedicată de Societate prin refuzul reţinerii cotizaţiei sindicale şi refuzul de a elibera o simplă adeverinţă cu numărul de salariaţi, necesară pentru constatarea reprezentativităţii sindicale şi negocierea Contractului Colectiv de Muncă (Dosar nr. 3016/120/2018, Dosar nr. 10216/315/2018 etc.). Conducerea Societăţii SC Electroaparataj SA a refuzat permanent dialogul şi l-a înlocuit cu autoritatea excesivă, pedepsirea exemplară a salariaţilor pentru presupuse încălcări de disciplina muncii, ca reacţie la hotărârea salariaţilor de a declanşa conflictul de muncă. Susţinerea greviştilor pe perioada grevei din fondurile proprii ale sindicatului, agonisite din cotizaţiile de sindicat ale membrilor, este legală şi arată responsabilitatea sindicatului, fiind singurul mod în care salariaţii au o şansă reală la o negociere colectivă corectă, de pe poziţii egale”, se mai arată în document.

CNS Cartel ALFA sprijină demersurile salariaţilor SC Electroaparataj SA reprezentaţi de Sindicatul Valahia şi cere parlamentarilor români să revizuiască de urgenţă cadrul legislativ existent, cu privire la Legea dialogului social precum şi normele juridice incidente în activitatea firmelor offshore.

Principalele revendicări ale greviştilor:

Creşterea salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional, introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare, acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie, acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă, acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%, folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1400 lei/salariat/an, plăti compensatorii în caz de disponibilizare, prima Paşte/Crăciun 650 lei, prima de vacanţă – 1.200 lei, tichete de masă de 15 lei/zi.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Sindicaliştii de la Electroaparataj SA Târgovişte au declanşat greva generală pe termen nelimitat

Grevă la Electroaparataj Târgovişte, a doua companie listată, după Alro Slatina, din cauza salariilor mici

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite