Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Continuă telenovela pentru salvarea COS Târgovişte. Sindicatul spune că nu se ştie ce vor face muncitorii din 25 septembrie

1
24 Sep 2020 16:29:04
Autor: Corina Slămnoiu

Soarta Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este în mâna instanţei. Tribunalul Dâmboviţa urmează să decidă dacă se prelungeşte procedura insolvenţei în cazul COS sau se intră direct în faliment după 25 septembrie, data până la care a fost revocat preavizul de concediere.

 
„Procedura judiciară a insolvenţei la COŞ Târgovişte continuă, iar următorul termen dat de instanţă este în luna octombrie. Nu avem încă un răspuns referitor la ce se va întâmpla cu salariaţii COS Târgovişte începând cu data de 25 septembrie 2020 însă dacă se vor trimite din nou preavize de concediere, Sindicatul Valahia va organiza o primă acţiune de protest în faţa Ministerului Economiei şi vom cere grăbirea preluării activelor COS Târgovişte de către stat, în contul creanţei bugetare. Fără intervenţia statului român şi fără o investiţie serioasă într-o instalaţie de desprăfuire care să permită funcţionarea Oţelăriei Electrice nr.2 şi obţinerea unei autorizaţii de mediu, acest combinat va muri”, a precizat Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului Valahia.
 
Practic, după ce au fost anunţaţi că vor fi daţi afară, cei 1.200 de salariaţi de la COS Târgovişte au aflat că ar putea reveni la muncă. Preavizul de concediere colectivă anunţat de COS Târgovişte pe 15 iulie a fost revocat până pe 25 septembrie. Nu se ştie, deocamdată, în mâna cui este combinatul şi dacă vorbim de o manevră electorală.
 
Statul a spus, prin Miniterul Economiei, că vrea să preia societatea, dar s-o dea imediat altcuiva. Virgil Popescu a precizat că unul dintre scenariile avute în vedere pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este conversia datoriilor în acţiuni.
 
Sindicaliştii spun că societăţi care ar vrea să preia COS Târgovişte există. 
 
Conducerea COS Târgovişte a anunţat concedierea colectivă a salariaţilor combinatului, motivând suspendarea activităţii, pagubele provocate de pandemia COVID-19 şi situaţia generală a combinatului aflat în insolvenţă.
 
Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.
 
Practic, în toată această perioadă, salariaţii vor fi pontaţi ca şi cum ar fi fost în şomaj tehnic, cu 75% din salariu, până pe 25 septembrie, în condiţiile în care alegerile locale au loc pe 27 septembrie. Conducerea COS nu precizează însă se întâmplă după această dată.
 
FOTO: C.S
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Banan Crudu
24.09.2020, 17:20:29

Ce telenovelă frate ? Rusii, pardon "firma din Helveția" au "privatizat" pe bani de kako combinatul, au luat ce le trebuia din combinat si gata, restul pe apa sambetei. Pa fel a fost si la ISCT Campia Turzii si parca mai au ceva similar prin Dolj. Metoda patentată

-9 (11 voturi)
Modifică Setările