Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

COVID. Amendă uriaşă primită de lanţul de cofetării unde au fost descoperiţi 13 infectaţi. Peste 100 de angajaţi şi contacţi direcţi, vizaţi de ancheta epidemiologică

2
2 Jul 2020 09:04:31
Autor: Corina Slămnoiu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Autorităţile sanitare anunţă că ancheta epidemiologică în cazul lanţului de cofetării din Târgovişte, afectat de răspândirea noului coronavirus, este în plină desfăşurare. Au fost testatţi 47 de salariaţi şi au fost stabiliţi 68 de contacţi direcţi.

DSP Dâmboviţa precizează că acţiunea de testare a fost demarată la cererea conducerii lanţului de cofetării.
 
„La  iniţiativa conducerii respectivului laborator de cofetărie, în data de 29 iunie 2020 a fost demarată acţiunea de testare profilactică a 47 de salariaţi, din care 13 sunt cazuri pozitive, asimptomatice. Acţiunea de testare profilactică a fost determinată de cele 2 cazuri index, simptomatice, apărute în cadrul societăţii în zilele de 24 şi 25 iunie 2020. Ancheta epidemiologică demarată de către Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a identificat până la acest moment, un număr de 68 de contacţi direcţi”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
 
Persoanele pozitive au fost internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, iar medicii au decis izolarea la domiciliu a tuturor contacţilor direcţi şi a membrilor de familie pentru o perioadă de 14 zile şi monitorizarea stării de sănătate a persoanelor plasate în izolare la domiciliu, prin intermediul medicilor de familie.
 
De asemeneea, autorităţile au luat decizia întrerupereii activităţii laboratorului de producţie şi a unităţilor de desfacere, pentru o perioadă de 14 zile şi efectuarea dezinfecţiei terminale la nivelul tuturor spaţiilor comune, a liniilor de producţie şi a mijloacelor de transport, cu respectarea regulilor de igienă individuală şi limitarea contactului interuman.
 
DSP a mai dispus următoarele măsuri:
 
-asigurarea de echipamente de protecţie în cantitate suficientă pentru întregul personal;
-asigurarea de cantităţi suficiente de produse biocide TP1 si TP2, iar utilizarea lor să se realizeze conform prescripţiilor producătorului;
-implementarea regulilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţii, cu respectarea distanţelor minime de protecţie la locul de muncă, purtarea obligatorie a măştilor de protectie, transportului salariaţilor;
-promovarea permanentă în rândul personalului a măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus.
 
„Pentru neconformităţile identificate ca urmare a controlului igienico-sanitar efectuat la acest laborator de cofetărie, D.S.P. Dâmboviţa a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 10.000 de lei şi a impus societăţii comerciale ca în regim de urgenţă, să aplice toate măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătăţii numărul 831/2020”, mai arată DSP.
 
Dacă în primele luni de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, judeţul Dâmboviţa a reuşit să ţină în frâu răspândirea noului coronavirus, în ultimele zile, situaţia pare să fi scăpat de sub control. Tot mai multe focare au fost descoperite. Vorbim aici de Centrul de la Ţuicani, dar şi de Direcţia Agricolă Dâmboviţa.
 
Focarul de la Ţuicani
 
Focarul de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Ţuicani-Moreni, descoperit vineri, 26 iunie, se extinde. În ultimele ore s-au infectat încă 10 beneficiari, numărul total crescând la 26.
 
Un nou focar de COVID-19 în Dâmboviţa. Centrul pentru persoane cu handicap de la Ţuicani-Moreni are 16 infectaţi
 
În Centrul de la Ţuicani sunt internaţi 119 beneficiari, persoane cu handicap psiho-motor, iar în instituţie lucrează 95 de salariaţi.
 
Focarul s-a extins de la o femeie de serviciu, identificată pozitiv în 22 iunie. DSP Dâmboviţa a dispus testarea profilactică, în 24 şi 25 iunie. Rezultatele testelor sunt aşteptate în continuare, iar numărul pozitivilor este în creştere.
 
Angajaţii de pe un etaj întreg de la Direcţia Agricolă Dâmboviţa, trimişi în izolare
 
Pe lângă focarele de la Ţuicani şi cel din lanţul de cofetării din Târgovişte, Direcţia Agricolă este şi ea  „încercată” de molimă. Un angajat a fost confirmat, iar mulţi directori şi salariaţi au fost trimişi forţat în izolare la domiciliu.
 
Coronavirusul a trimis în izolare angajaţii de pe un etaj întreg de la Direcţia Agricolă Dâmboviţa
 
„Suntem în izolare, toţi cei care am intrat în contact cu el, pe 21 şi pe 22 iunie. Suntem în izolare 17 persoane. Sunt la serviciu cei de la etajul superior şi care nu au intrat în contact cu el, mai sunt câţiva inspectori care au fost în concediu în perioada asta şi au venit la serviciu acum. Încercăm să nu lăsăm Direcţia şi vom desfăşura în continuare activitatea”, ne-au precizat surse din cadrul DADR.
 
Şi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa a apărut un caz, săptămâna trecută. O angajată a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost confirmată pozitiv pentru COVID 19, iar instituţia a luat toate masurile impuse în astfel de cazuri. În toată cladirea au fost desfăşurate activiţăţi de dezinfectare, iar reprezentanţii DSP au efectuat ancheta epidemiologică în urma căreia s-au stabilit contacţii femeii. Aceştia, două persoane, se află în izolare şi nu prezintă, deocamdată, simptome.
 
Totodată, s-au înăsprit măsurile distanţării sociale printre angajaţi, în sensul că două treimi dintre ei vin la serviciu, în timp ce restul stau acasă, pentru un program de 12 ore/zi, iar orele la care acestia vin la serviciu sunt decalate.
 
Arctic Găeşti, înshisă două săptăpâni din cauza numărului mare de infectaţi
 
Cunoscuta firmă producătoare de frigidere de la Găeşti a suferit crunt din cauza pandemiei.  Timp de două săptămâni, salariaţii au fost trimişi în şomaj tehnic, iar veniturile, până la 100%, au fost suplimentate de conducerea ARCTIC, în urma înţelegerii cu Sindicatul.
 
Cel mai important producător de electrocasnice din România şi-au trimis angajaţii, în şomaj tehnic, după confirmarea a 66 de cazuri. Aceştia au revenit la muncă din 29 mai.
 
Aproape 1.300 de persoane au fost în izolare la domiciliu, în urma focarului de COVID-19 care a izbucnit la fabrica Arctic din Găeşti.
 
Potrivit DSP Dâmboviţa, în judeţ, la acest moment, se află în izolare la domiciliu 1.646 persoane asimptomatice, iar în carantină instituţionalizată, 15 persoane.
 
Numărul total de infectări, de la izbucnirea pandemiei, este de 535. Dintre acestea, 282 s-au vindecat, iar 20 au murit.
 
CITEŞTE ŞI:
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ion carutasul
2.07.2020, 13:24:35

In DB cazuri tot mai multe . Nicio problema ,Mai votati 30 de ani cu PSD si va va merge tot mai bine!

+1 (1 vot)
A.S.
2.07.2020, 15:57:09

Nu vreau sa stiu ce amenzi ar trebui sa platesca Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Cora, benzinarii etc. cand vor ajunge sa dea cu subsemnatul. Cam toti au angajati care isi baga... picioarele in ea de preventie impotriva raspandirii covidului si fac ce-i taie capul.

Modifică Setările