Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

CRIZANTEMA DE AUR Felicia Filip, Petre Geambaşu, Doina Spătaru şi Anca Ţurcaşiu, vedetele celei de-a 45-a ediţii

0
25 Oct 2012 09:06:02
Autor: adevarul
Crizantema de Aur, ediţia a 45-a
Crizantema de Aur, ediţia a 45-a

Crizantema de Aur, cel mai iubit festival dedicat romanței şi cel mai longeviv eveniment muzical al României, împlineşte în această toamnă 45 de ani. Ediţia aniversară îşi va deschide porţile joi, 25 octombrie, iar pe scena fostei Cetăți de Scaun a Țării Românești vor urca voci emblematice ale României precum: Dalila Cernătescu, Florin Răducanu, Yanna şi Distinto, dar si Petre Geambaşu Band, din a cărei componenţă fac p

Timp de trei zile, Festivalul Național de Interpretare a Romanței va continua să scrie istoria genului muzical de suflet al românilor şi va aduce publicului mari muzicieni autohtoni, momente artistice deosebite și interpretări profunde ale romanțelor. În plus, cei 45 de ani de tradiţie vor fi readuşi în atenţia iubitorilor de muzică într-o expoziție ce prezintă afișele de la fiecare ediţie a Crizantemei de Aur.

Preşedintele juriului din acest an este Felicia Filip. Marea soprana va fi însoțită în prezidiu de către maestrul Voicu Enăchescu, artistul Gheorghe Turda, tenorul Florin Georgescu, fosta Crizantemă Constantin Florescu, directorul-adjunct al Departamentului Cultură al municipiului Chişinău, Leonid Gorceac și profesor univ. doctor Florin Badea. Cel ce va prezenta cea de-a 45-a ediţie a Crizantemei este nimeni altul decât actorul Adrian Păduraru, însoţit de Antonia Ionescu şi Miruna Vâju, actriţe ale Teatrului Municipal Târgovişte.În fiecare seară, pe lângă spectacolul oferit de cei 16 concurenți ai festivalului, acompaniați de orchestra “Romanticii” condusă de maestrul Dan Ardelean, iubitorii de romanţe se vor bucura și de momente artistice deosebite ale unor mari muzicieni români.  În prima seară, vor încânta publicul cu recitaluri Yanna & Distinto, într-un mix inedit de pop-operă şi influențe etno, interpretate original, cât și Corina Dragomir, artistă iubită a muzicii populare și Silvia Goncear, interpretă renumită a romanțelor.

Festivalul va continua în a doua zi de concurs cu recitalul tenorului Alexandru Mânzat. Sfârșitul serii va fi punctat de spectacolul inegalabil al Dalilei Cernătescu împreună cu Florin Răducanu Jazz Big Band, formație exponentă a noii generații de jazz românesc. Dalila Cernătescu este singura muziciană care interpreteză la nai “Primăvara” şi “Iarna” de A. Vivaldi, respectând tonalităţile în care au fost scrise. Dupa ce a impresionat o lume întreagă pe marile scene internaţionale, aceasta va încanta publicul târgoviştean la Crizantema de Aur.

Cea de-a 45-a ediţie a Crizantemei de Aur se va încheia cu un moment artistic unic susţinut de unii dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai generaţiei de aur a muzicii româneşti. Petre Geambaşu Band, din a cărei componenţă fac parte şi Doina Spătaru şi Anca Turcaşiu, va ridica în picioare publicul din sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor. Tot în această seară, câștigătoarea de anul trecut a Marelui Trofeu Crizantema de Aur, târgovişteanca Ina Dincă, va încânta publicul prin interpretarea mai multor romanțe menite să întregească atmosfera vremurilor de altădată. De altfel, în cele 3 seri de spectacol, 4 foste crizanteme, 4 foşti câştigători ai festivalului vor urca pe scena din Târgovişte.Cea de-a 45-a ediţie a Festivalului Crizantema de Aur este organizată de Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Local Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Teatrul Municipal şi Centrul Județean de Cultură.

Crizantema de Aur este cel mai important şi cel mai iubit festival dedicat romanţei. De 45 de ani, acesta are loc fără întrerupere în Târgovişte, fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Festivalul este considerat o emblemă a muzicii româneşti şi un simbol al culturii şi valorilor autohtone.Pe parcursul celor 44 de ediţii care au avut loc până acum, personalităţi de marcă au onorat scena acestui Festival ca invitaţi, începând cu artista poporului Ioana Radu, Ileana Sărăroiu, Angela Moldovan, Gică Petrescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu, Loredana Groza. Crizantema de Aur este un festival care de-a lungul timpului a promovat valorile româneşti şi cultura muzicală autohtonă. Actori de renume au trecut pe acestă scenă ca prezentatori: Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Silviu Stănculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Ștefănescu, Natasa Rab, Adrian și Adriana Titieni,  Ștefan Velniciuc, Alexandra Velniciuc și Adrian Păduraru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările