Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Cum a apărut Târgovişte acum 450 de ani în „Teatrul lumii“, primul atlas modern

0
2 Jan 2016 02:11:54
Autor: Corina Slămnoiu

Târgovişte apare sub denumirea „Tergoviscia“ în marele atlas Theatrum Orbis Terrarum, editat de Antwepriae (Anvers) de Johannes  Sambucus, în sudul hărţii „Transilvania“, în teritoriul notat „Valachiae pars“.

Se împlinesc 450 de ani de când Târgovişte a fost pus pe harta Theatrum Orbis Terrarum. Pe un detaliu al hărţii, pe teritoriul din stânga râului Olt, pe care apare inscripţia Valachia Pars, se identifică cu uşurinţă patru aşezări: Câmpulung, Argeş (Curtea de Argeş), Piteşti şi Târgovişte, aşezate în această succesiune în raport cu apropierea de fluviul Dunărea.
 
Târgovişte se află în raport cu Dunărea la o latitudine superioară şi prin urmare la o distanţă mai mare faţă de Dunăre decât Piteşti.
 
 
Târgovişte, adesea confundat cu Bucureşti
 
“Menţionarea Târgoviştei în dreptul reprezentării Bucureştiului cu menţiunea de capitală şi sediu al curţii Voievodului nu este chiar o greşeală, ci ţine mai degrabă de un specific al locului în acele timpuri. După cum menţionează P.P.Panaitescu, <<În aceste vremuri turburi, reşedinţa domnească a oscilat între Bucureşti şi Târgovişte, după vremi şi împrejurări economice sau politice, unii domni întorcându-se din nou, pentru scurt timp, în vechea reşedinţă. Aşadar harta surprinde cu acurateţe o realitate a vremii: reprezintă oraşul Bucureşti care era şi el o capitală a voievodului, dar menţionează în dreptul reprezentării lui denumirea de Târgovişte care era, încă, cealaltă capitală a voievodului, câteodată chiar unul şi acelaşi”, se menţionează pe mihailcristea.wordpress.com
 
 
Theatrum Orbis Terrarum, "Teatrul lumii", este considerat a fi primul atlas modern. Scris de Abraham Ortelius, a fost tipărit iniţial pe 20 mai 1570 la Anvers şi a constat într-o colecţie de hărţi.
 
Cea mai veche hartă românească
 
Cea mai veche hartă a României a fost realizată la Braşov, de Johannes Honterus. Această hartă are aproape cinci secole. De-a lungul timpului, Cetatea Braşovului a fost plasată pe sute de hărţi imperiale sau ale călătorilor şi geografilor străini şi români.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările