Cum ne dăm seama că bebeluşul nostru poate dezvolta afecţiuni grave ale picioarelor şi când e obligatoriu să ne ducem copilul la doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii ne spun că în primele săptămâni de viaţă ar trebui să mergem cu cel mic la analize, pentru că acestea pot depista probleme grave care se ivesc în timp. Ecografia de şold ar trebui făcută în primele şase săptămâni şi este esenţială. În funcţie de rezultat puteţi reacţiona din timp, dar există şi anumite semne că cel mic nu se dezvoltă aşa cum trebuie, pe care părinţii le pot descifra.

“În primul rând ar trebui făcută ecografia de şold, de screening, între 4 şi 6 săptămâni. Asta ar fi prima analiză. În funcţie de poziţia copilului, până la două luni cel mult, când stă cu picioarele precum broscuţa şi nu le întinde, mai ales atunci să ne gândim să facem, obligatoriu, ecografia de şold. Sunt părinţi care nu au posibilitate, pentru ă nu se face gratuit, ceea ce este foarte rău. După 6 luni, când copilul ar trebui să stea în fund, înseamnă că are o problemă şi ar trebui dus la un ortoped. Şi atunci se mai poate face ecografie, ca să nu facem radiografie. De asemenea, de la 9 luni, când copilul ar trebui să se ridice pe marginea pătuţului, trebuie să ne dea de gândit că dacă nu stă pe picioare. Este un indiciu care ne poate ghida către o afecţiune de membre”, crede medicul pediatru Mărioada Ştefana, din Târgovişte.

image


FOTO Youtube.com

„Sunt mame care nu ştiu să administreze vigantolul”

Pe lângă acestea, trebuie să ne dea de gândit poziţia picioarelor, dacă sunt către interior, către exterior, cum calcă, dacă are piciorul plat.

“Sunt multe probleme, nu doar ce se vede, şi mă refer aici la un picior mai scurt şi unul mai lung. Invetigaţiile ar trebui făcute nu doar atunci când copilul începe să meargă, ci mult mai devreme. Luxaţia de şold, picior plat congenital, carenţe de vitamina D, rahitismul, tibii curbate. Sunt mame care nu ştiu să administreze vigantolul în sticla de lapte sau îl dau o dată şi de şapte ori nu. Vigantolul este esenţial”, mai spune Mărioada Ştefana.

Printre cele mai întâlnite tulburări este mersul schiopatat, cauzat de o durerea, localizată oriunde la nivelul membrului inferior. Durerea poate fi determinata de cauze minore (bătături, aşchii, febra musculară). Conduita terapeutică depinde de afecţiunea care determină tulburarea de mers (kinetoterapie, tratament ortopedic, antibioterapie, tratament oncologic etc). 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite