S-a întâmplat luni, 6 ianuarie, în timpul reconstituirii unei tradiţii numite „Botezul cailor“. Teoretic, obiceiul prespune doar sfinţirea cu agheasmă a patrupedelor, în semn de respect faţă de animalelor vitale în gospodăriile românilor odinioară.
Pe de altă parte, în timp a apărut în meniu o adăugire extrem de crudă, care presupune folosirea cailor într-o întrecere de tractat obiecte extrem de grele.
Caznele la care au fost supuşi caii
Bucăţi de ciment de sute de kilograme au fost aduse drept sarcini pentru animale, care au fost bătute cu bestialitate de către stâpâni pentru a fi impulsionate să le tracteze.
Unii participanţi la concurs, neîncrezători în posibilitatea cailor de a trage sarcinile de ciment, „s-au rezumat“ doar a bate caii pentru a trage căruţele ale căror roţi fuseseră blocate în prealabil. Alţi proprietari, bazându-se pe puterea cailor, s-au suit pe respectivele greutăţi de ciment pentru a proba valoarea animalelor.
Timp de aproape 4 ore, zeci de cai au fost bătuţi cu bestialitate, iar mulţimea adunată din satele vecine a asistat încântată la ororile produse de participanţii la concurs. De ani buni, la Mogoşeşti există adunări de acest fel, dar la eveniment nu sunt prezenţi niciodată poliţişti sau jandarmi. De altfel, concursul barbar este ilegal pentru că nu primeşte aprobare din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA).
„Noi am primit o cerere pentru aprobarea acestui eveniment de la Mogoşeşti, dar n-am dat aviz. Astfel de concursuri sunt interzise pe tot teritoriul judeţului. Deocamdată, n-am fost sesizaţi de nimeni despre schingiuirea animalelor, dar ne autosesizăm şi vom lua măsuri. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor fi amendaţi cu până la 20.000 de lei“, ne-a declarat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmboviţa.
Poliţiştii au preferat să se autosesize
Poliţiştii din Dâmboviţa susţin că s-au sesizat şi ei post-factum şi anchetează situaţia. „În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, fapta prevăzută de articolul 25, alineatul (1), litera E, din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor. Cercetările se efectuează sub coordonarea procurorului de caz, urmând că la finalizarea acestora să se propună soluţie prin unitatea de parchet competenţă“, au precizat oficialii IPJ Dâmboviţa.
Organizaţiile pentru protecţia animalelor spun că scenele de cruzime ar trebui preîntâmpinate de autorităţi. „Noi mereu sesizăm Poliţia despre astfel de cazuri, şi nu vorbim doar despre câini, ci şi despre cai. De câte ori am avut ocazia, am oferit sprijin şi adăpost pentru caii bătuţi de chiar proprietarii lor. De cele mai multe ori, aceşti criminali primesc o amendă şi apoi tot ei au grijă de respectivii cai. Ar trebui să facă puşcărie“, a spus Cristina Păun, preşedina Asociaţiei „Sufleţel“ din Târgovişte.
Botezul cailor în varianta barbară are loc şi localitatea dâmboviţeană Vişina. În 2019, primăria a fost amendată cu 10.000 de lei pentru organizarea evenimentului, după ce chiar primarul le-a înmânat diplome concurenţilor.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
10 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Ar trebui pusi in locul cailor ...satenii dornici de senzatii tari .. Si patru ore sa suporte acelasi tratament ... :))) . Ups .. asta nu se poate ..fiindca e vorba de drepturile omului ...
ne mai miram ca romanii is bat sotiile - asta inseamna lipsa de educatie si religia in scoli (mai ales in mediul rural)
Asta inseamna cultura romana. Nu trebuie sa vina scoala sa iti spuna sa nu iti bati sotia sau calul. Aia stii tu ca om, daca esti om, iar multi nu sunt. In schimb sunt romarlani.
Foarte bine ca fac asta Romãnii 👍
Ma da citi cai ati avut voi de stiti asa de bine despre ce i vorba. Cum credeti ca si struneau si si strunesc jokey ii caii: Cu mingaieri ? Nu cu cravasa si pintenii ! Stiti ce s aia pinteni ? Sunt niste tepuse de metal care se ataseaza la calcaiele cizmelor de calarie si care sunt infipti in coastele calului pt a l face sa execute anumite miscari. Cravasa ii o vergea de metal imbracata in piele cu fisii de piele la capatul opus minerului cu care onor calaretul isi plesneste bidiviul. Anbele obiecte fac parte din echipamentul standard al formatiilor de cavalerie printre care si garda calare a reginei Elisabeta desteptilor. Credeti ca animalele trag de placere si asa sa si consume energia la carute ? Trag de frica biciului. Concursuri de genul asta se tin peste tot in lume in franta, belgia, luxembourg elvetia peste tot unde caii sunt folositi pt forta lor si unde nu pot fi inlocuiti de masini.
Vezi toate comentariile (10)