Cum au reuşit fermierii români să pătrundă în supermarketuri. Succesul cooperativei agricole „Ţara Mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea importantă de supermaketuri este alimentată cu mii de tone de legume şi fructe autohtone graţie primei mari asociaţii a producătorilor din România, din care fac parte cinci cooperative din mai multe judeţe, cu circa 1.000 de fermieri

Asocierea între agricultorii români a fost foarte mult timp sub semnul întrebării. Multe zone legumicole şi pomicole din ţară ar putea prospera, însă ţăranii sunt prea orgolioşi să îşi dea mâna şi să lupte pentru un ţel comun - acela de a vinde cantităţi mari, la preţuri decente şi care să le asigure culturile viitoare, dar şi traiul zilnic, în detrimentul produselor de import.

Asociaţia „Frumosul de Voineşti” este însă un exemplu fericit, reuşind să strângă la aceeaşi masă 35 de pomicultori de pe Valea Dâmboviţei. Exemplul clasic de succes îl reprezintă însă o mare cooperativă cu sediul în Vaslui şi cu filiale în mai multe judeţe.

Cooperativa Agricolă Integrată „Ţara Mea”

Înfiinţată cu cinci ani în urmă, prima mare asociaţie a producătorilor din România a început, de aproximativ un an, să funcţioneze ca pe roate. Agricultori din mai multe judeţe s-au unit în cinci cooperative şi livrează, în fiecare lună, peste 15.000 de tone de legume proaspete marilor lanţuri de magazine din România.

Cooperativele agricole provin din marile bazine legumicole din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov şi Olt, iar în prezent, cooperativa îşi desfăşoară activitatea în judeţele Arad, Braşov, Giurgiu, Satu-Mare, Buzău, Olt, Hunedoara, Galaţi, Prahova, Călăraşi, Vaslui şi în Bucureşti.

Cele cinci ferme legumicole s-au reunit sub umbrela Cooperativei „Ţara Mea” din care fac parte 1.000 de fermieri, în total, fiind asigurate 4.000 de locuri de muncă.

„Cooperativa Agricolă Integrată "Ţara Mea" a fost înfiinţată în anul 2014 din dorinţa de a reuni cât mai mulţi producători agricoli pentru a putea să-şi desfacă marfă în marile lanţuri de magazine. În aprilie 2015, aceasta s-a transformat în cooperativă agricolă integrată având scopul de a crea lanţul scurt tehnologic şi comercial în favoarea membrilor cooperativei, dar şi a consumatorilor români”, transmit reprezentanţii cooperaţiei

cooperativa tara mea

PULPA CU OS FARA SPATA. FOTO: Ţara Mea

Vor fi introduse standarde de cost, ceea ce va permite fermierilor să primească un preţ corect tot anul. De asemenea, legumicultorii vor introducerea unor standarde fitosanitare şi de ambalaj. 

„De la finalul anului 2016, suntem prezenţi sub brandul Ţara Mea în toate locaţiile lanţului de magazine Kaufland cu o gamă largă de produse ce cuprinde legume şi fructe, conserve, carne de porc, carne de pasăre, ouă, lactate si brânzeturi, produse de morărit si panificaţie, precum şi altele. Parteneriatul cu Kaufland presupune foarte multe avantaje: piaţă mare de desfacere, comercializarea unor cantităţi mari optimizând fluxul tehnologic şi logistic, promovarea brand-ului şi a produselor, în magazine sau la diverse alte evenimente organizate de Kaufland, evenimente menite să încurajeze consumul produselor autohtone”, adaugă reprezentanţii Cooperativei.

Agricultorii vor livra peste 35 de sortimente de legume, precum rădăcinoase, cartofi, ardei, varză, vinete, castraveţi, salată, conopidă, usturoi etc. Producţia de legume a fost anul acesta cu 30% mai mică decât anul trecut, iar acest lucru s-a simţit în preţul ridicat de la raft. Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de 2018 când s-a înregistat o producţie de 3,7 milioane de tone.

„Frumosul de Voineşti”

După ce s-au asociat, la capătul a multor ani în care doar s-au „războit“, pomicultorii din Dâmboviţa au înfiinţat, în 2018, Asociaţia „Frumosul de Voineşti”. Primul pas făcut de membrii fondatori a constat în cumpărarea de îngrăşăminte chimice la un preţ mult mai redus faţă de cel al pieţei şi faţă de preţul de achiziţie pe care l-ar fi plătit individual.

Imagine indisponibilă

Culescul merelor. FOTO: C.S

„Sunt 35 de membri în asociaţie, cu o suprafaţă acoperită de 170 de hectare de livezi unde este cultivat mărul «Frumosul de Voineşti». În primă fază au cumpărate îngrăşăminte chimice complexe la un preţ foarte bun pentru că s-a achiziţionat o cantitate mare. Acum urmează să cumpărăm pesticide, de asemenea, la un preţ extrem de bun. O să ne ocupăm, în cadrul asociaţiei, şi de desfacerea producţiei. Este foarte bine intenţionată această asociaţie. Vă spun că între cei 35 de membri sunt şi şapte dintre cei mai mari pomicultori ai zonei de pe Valea Dâmboviţei, cu suprafeţe de până la 25 de hactare“, ne-a spus Claudiu Popa, viceprimar al comunei Voineşti şi membru fondator al asociaţiei.

Agricultorii din Lunguleţu (recunoscută pentru producţiile de cartofi şi varză) sau Băleni (pentru legume de toate felurile şi verdeţuri) sunt aşteptaţi şi ei să facă pasul către o asociere din care va avea toată lumea de câştigat. În toată această ecuaţie, schimbările climatice joacă un rol mai mult decât important.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Frumosul de Voineşti“, pregătit să intre în forţă în supermarketurile româneşti. Cum au reuşit 35 de pomicultori să se asocieze după ani lungi de „războaie“

FOTO Recoltă uriaşă de mere. Producător din Voineşti: „Şi pomii cei netăiaţi şi nestropiţi au făcut mere“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite