Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

De ce pielea unor oameni se învinţeşte atât de uşor. Explicaţiile medicilor şi predispoziţia anumitor persoane

2
20 Jul 2019 06:07:16
Autor: Corina Slămnoiu
FOTO: Today Show
FOTO: Today Show

De culoare verde, albastră, galbenă, o vânătaie apare în urma leziunilor uşoare ale vaselor de sânge de la suprafaţa pielii. Sunt oameni pentru care o lovitură cât de banală poate provoca o astfel de vânătaie. Specialiştii ne spun dacă trebuie să ne facem griji atunci când păţim aşa ceva.

Anumite suplimente ar putea fi de vină
 
Unele suplimente alimentare pot contribui la apariţia unor vânătăi inexplicabile, printre care usturoiul, ghimbirul, ginsengul, acizi graşi omega-3 (ulei de peşte) sau vitamina E, notează prevention.com.
 
Pe de altă parte, femeile tind să se învineţească mai uşor decât bărbaţii pentru că au pielea mai subţire şi mai puţin colagen, care pastrează în siguranţă vasele de sânge şi le protejează de traume.
 
Estrogenul joacă, de asemenea, un rol important în această chestiune, deoarece hormonul poate preveni spargerea pereţilor vaselor de sânge. De asemenea, acţionează ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că deschide vasele de sânge.
 
Vânătăile uşoare sunt mai frecvente şi la persoanele trecute de 60 de ani, spune Gary Goldenberg, dermatolog.   


FOTO: Sun Sleeves
 
"Pielea devine mai subţire pe măsură ce îmbătrâniţi şi vasele de sânge devin mai firave. Acestea vă fac mai predispuşi la vânătăi. Vasele de sânge îşi pierd elasticitatea şi se rup mai uşor", adaugă Gary.
 
Aveţi deficit de vitamine
 
Deficienţele vitaminelor C şi K pot provoca vânătăi inexplicabile. Aceste deficienţe apar în mod obişnuit doar în ţările sărace. 
 
Vitamina C, în special, ajută la vindecarea rănilor şi în producerea de colagen, o componentă structurală importantă a pielii.  
 
Anemia cu deficit de fier este mai frecventă şi poate provoca, de asemenea, vânătăi uşoare, deoarece corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, care ajută la circulaţia oxigenului în întregul corp. 
 
Este dovedit şi că persoanele brunete fac mai rar vânătăi, în timp ce persoanele roşcate sunt cele mai expuse.
 
Consumul exagerat de alcool favorizează apariţia vânătăilor. Prezenţa vânătăilor spontane indică un deficit de vitamina A.
 
Prezenţa contuziilor pot fi observate la pacienţii cu tulburări ale trombocitelor sau de coagulare ori la cei care sunt trataţi cu un anticoagulant.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
20.07.2019, 16:55:06

ma, bateti campii, ma ! de boala varicoasa ati auzit?!

-1 (1 vot)
Galeriu Crestinu
20.07.2019, 20:54:04

....primul lucru e sa nu va mai bateti muierile....

+1 (1 vot)