Defrişări! „Crimă” în pădurile din Dragomireşti şi Măneşti GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de hectare de păduri private au fost tăiate la ras, în unele cazuri, proprietarii neştiind de dispariţia lor. Oamenii din zonă se tem să vorbească de frică să nu li se fure şi lor pădurile, însă toţi ni-i „recomandă” pe pădurari şi pe oamenii lor ca fiind cei care defrişează pădurile.

Se fură ca în codru. Se fură codrul cu totul. Pădurile, cele care ne fac aerul respirabil, dispar văzând cu ochii. Mafia lemnelor capătă amploare iar poliţiştii au mâinile legate pentru că legislaţia românească nu le dă dreptul să îi arunce la închisoare pe hoţi pentru „crimele” pe care le comit, adesea, pentru câteva sute de lei.

Zonele în care pădurile dispar văzând cu ochii sunt localizate în comunele Dragomireşti şi Măneşti. „Se taie foarte mult în Pădurea Dealu Mic, între Hanul Logofătului şi Islazul Hulă care aparţine de satul Ungureni, comuna Măneşti. Aceasta e tăiată de pădurarul Ion Prodan. Taie câte 4-5 căruţe, le depozitează în spatele poligonului de tragere al armatei române şi când are comandă, se duce şi ia. Alt pădurar, Dragoş Moraru taie deasupra Islazului Hulă, comuna Măneşti iar acesta depozitează grămezi de frunze în cantonul care aparţine Ocolului Silvic Sturzeni, de care vede pădurarul poreclit Puiu. Aceştia din urmă s-au certat foarte rău, se înjură pe unde se întâlnesc”, povesteşte un sătean care a dorit să rămână sub anonimat.



image
image
image

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

79 de dosare penale pentru furturi de lemn

Din vorbă în vorbă aflăm că tăierile masile de arbori şi copaci maturi au început din toamna anului trecut, lucru confirmat şi de oamenii legii care au deschis într-un an, 79 de dosare penale pentru furturi de lemn. Niciunul însă, pe numele pădurarilor. „La postul de poliţie Dragomireşti se află în lucru un număr de 14 dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic, fiiind reţinută în vederea confiscării, cantitatea de şase metri cubi de lemne. De anul trecut şi până astăzi s-au instrumentat 79 de dosare penale. Plângeri pe numele pădurarului nu avem. Pădurea aparţiune şi Ocolului Silvic Târgovişte dar şi locuitorilor din Măneşti şi Dragomireşti”, a declarat agentul Raluca Trandafir, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Acţiunile întreprinse de jandarmi şi poliţişti pentru prinderea în flagrant a tăietorilor sunt sortite eşecului. Cu ajutorul cui, dacă nu cu ajutorul „informatorilor” care de cele mai multe ori se ascund chiar sub nasul organelor legii?!

Hoţii nu pot fi reţinuţi

Dacă îi prind pe tăietori, poliţiştii le confiscă atelajele şi le dau amenzi. Aceştia însă se întorc din nou în canton, „la tocat de arbori”. „Dacă valoarea lemnelor sustrase nu depăşeşete de cinci ori valoarea unui metru cub, fapta constituie contravenţie şi atunci făptaşul este sancţionat contravenţional. Dacă depăşeşte, este infracţiune şi se face dosar penal, dar făptaşul nu poate fi reţinut. Dacă instanţa îl găseşte vinovat, poate ajunge şi la înschisoare, între 6 luni sau patru ani”, mai spune Raluca Trandafir.

Nu ştie că i-a fost tăiată pădurea

Printre proprietarii de pădure care au avut de suferit se numără şi un fost specialist ORL al Spitalului Judeţean din Târgovişte, Adrian Ştefan, căruia hoţii de lemne i-au tăiat absolut toţi copacii. Cu el nu am reuşit să stăm de vorba, fiind plecat în Franţa, însă i-am dat vestea cea rea, soţiei sale. „Nu ştiam că ni s-a tăiat pădurea. Este o veste foarte proastă pentru noi. A fost a socrilor mei. Din anul 2000 am preluat acea pădure. Eu cred că este o înţelegere între pădurar şi oamenii din zonă. Nici nu ştiu exact ce suprafaţă aveam acolo”, ne-a spus Doina Ştefan.

Proprietarii sunt de vină

Din pădurile statului rareori se fură, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice. Hoţii atacă în principal pădurile proprietate privată, care nu sunt păzite. „Noi am făcut mai multe reclamaţii la poliţie în care am sesizat faptul că în pădurile private, pentru care nu există contracte de bază cu Romsilva, se taie ilegal material lemnos şi în care noi nu avem comptenţe să intervenim. Nu avem dreptul să facem patrule, fiind proprietate privată”, spune Marius Bengea, şeful Ocolului Silvic Târgovişte.



CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Chiar dacă sunt pădurile lor, proprietarii nu au voie să taie mai mult de un metru cub/an/hectar. „În momentul în care ei nu fac contracte de pază cu structurile silvice, singurii care îi pot sancţiona sunt cei de la Inspectoratul Regional de Regim Silvic Ploieşti. Acest fenomen al tăierilor ilegale s-a acutizat de la an la an”, mai spune Marius Bengea.

Din acuzator, acuzat

Dacă proprietarii se plâng la poliţie că li s-a tăiat pădurea, chiar ei ar putea fi amendaţi pentru lipsa pazei. Amenzile nu sunt deloc de neglijat. Pot ajunge până la 5000 de lei.

Dacă sunt sau nu implicaţi pădurarii şi oamenii lor mafia lemnelor, nu putem spune deocamdată. Cert este că sătenii şi proprietarii de păduri se tem să vorbească pe şleau de frică să nu ajungă proprietari de zone nisipoase.

image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite