Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Diferenţele dintre OLED şi QLED. Cum să alegem în funcţie de buget şi performanţe

2
27 Mar 2020 04:15:01
Autor: Corina Slămnoiu

Există o singură diferenţă de litere între cele două, la prima vedere, dar cele două tehnologii TV sunt de fapt foarte diferite. Atât OLED cât şi QLED oferă imagini dinamice, cu un contrast bogat.

QLED – Quantum-dot Light Emitting Diode
 
OLED – Organic Light Emitting Diode
 
LED-urile de înaltă eficienţă sunt utilizate pentru a genera lumina. În cazul QLED, filtrul prin care trece lumina include o tehnologie numită puncte cuantice (de aici „Q”). Acestea sunt mici nanoparticule care modifică lumina, care transformă o iluminare de fundal cu nuanţe albastre standard într-una capabilă să producă mai multe culori.
 
OLED nu necesită o iluminare de fundal. Panourile OLED includ elemente organice. Acest sistem abandonează iluminarea din spate a panolului (backlight), iar în acest caz fiecare pixel în parte se auto-iluminează generând lumina.
 
Panoul QLED functioneaza precum un ecran LED, respectiv foloseste o iluminare de tip backlight pentru a ilumina pixelii. Q-ul intra in poveste aici cand in fata pixelilor se adauga o pelicula „quantum dot” pentru o mai mare acuratete a culorii, potrivit avstore.ro
 
„Quantum dots” sunt molecule microscopice care atunci cand sunt lovite de lumina panoului din spate, emit propria lor lumina si culoare. 
 
Contrastul unui OLED este fenomenal. Există un control total asupra cantităţii de lumină pe care se extinde fiecare pixel, deci există o capacitate aproape de infinit de detaliu şi nuanţă în scenele întunecate. De asemenea, puteţi avea zone foarte luminoase chiar lângă zone foarte întunecate, cu diferenţe puternice între ele, oferind fotografii un aspect incredibil de dramatic şi realist.
 
QLED este o tehnologie dezvoltată în paralel cu cea OLED, dar cu un principiu diferit de funcţionare. Se bazează pe nanocristale, particule foarte mici ce strălucesc în anumite culori atunci când sunt iluminate, numite comercial quantum dots. Televizoarele folosesc de obicei o sursă de lumină albastră care, trecând prin diversele straturi de nanocristale de pe ecran, îşi schimbă culoarea.
 
Unii producători de televizoare insistă mai tare pe OLED, alţii pe QLED. Fiecare tehnologie are avantaje şi dezavantaje, de exemplu QLED poate genera lumină mai puternică, dar nu şi negru mai intens decât OLED-ul.
 
Atuuri OLED - calitate mai bună. Vizionarea nu se face în spaţii foarte luminoase. Îl alegem dacă vrem că negrul să însemne neru sar albul alb, nu lumina stridentă.
 
Atuuri QLED - îl alegem dacă bugetul nu ne permite un televizor OLED sau dacă ne plac culorile foarte vii şi imaginile spectaculoase şi obligatoriu vizionarea se face în spaţii luminoase şi foarte luminoase. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

The Fog
27.03.2020, 11:37:24

Exista si molecule care nu sunt microscopice, dar destul de putine la numar. In rest descrierea "cristalelor cuantice" se potriveste manusa fenomenului de fluorescenta, absorbtia luminii de o anumita lungime de unda simultan cu emisia altei lungimi de una (culoare). Tot cu acuratete fenomenala de culoare se laudau la trecerea de la iluminarea panourilor LCD cu tuburi fluorescente la iluminarea cu LED-uri, care garantau color traznet. Traznet e doar marketingul. LED-urile albe sunt ori alaturari de trei LED-uri, RGB, care combinat produc un fel de lumina alba, ori LED-uri ultraviolete care lumineaza un luminofor (substanta fluorescenta, fix cea din vechile becuri cu neon), dar fireste ca in acest caz lumina e mult mai asa si pe dincolo. De fapt avantajul LED-urilor sunt consumul mai mic la tensiuni mai joase, durabilitatea mai buna si lipsa utilizarii mercurului. OLED-urile sunt pentru cei cu bani, care isi vor permite pretul mai ridicat mai des, dupa ce culorile grozave initiale vor pali rapid in timp. Ca si in cazul telefoanelor si masinilor pentru acestia este blasfemie sa nu ai constant "ultimul tip".

Flaviu-Marius Panaite
27.03.2020, 23:03:49

@The Fog: Eu nu cred ca OLED-urile vor ,,pali" in scurt timp. Un televizor OLED, cum este LG-ul meu C8 (de 55 inci), cumparat in octombrie 2018, va fi functional, cel putin 8-10 ani, garantat, la o folosire moderata de 10-12 ore, pe zi, mai ales, seara si noaptea, unde luminozitatea ecranului nu trebuie sa fie atat de mare. Imi place la el ca imaginea personajelor este cat se poate de naturala, mai ales la filmele de pe Netflix sau clipurile de pe YouTube, in formatele Dolby Vision, cu HDR10 sau HLG, la rezolutie 4K, mai ales. Pentru o mai buna redare audio (inclusiv efectul Dolby Atmos), mi-am cumparat un sound bar, tot de la LG (cu subwoofer, separat). In ceea e priveste efectul de ardere a ecranului (burn in), incepand cu anul 2017, mai toate OLED-urile, de la marii producatori, au capacitatea de reimprospatare a pixelilor. Urmatorul meu TV va fi, cu siguranta, tot OLED sau, de ce nu, microLED (unde negrul infinit este negru si unghiurile de vizionare sunt excelente, la fel si gama de culori), nicidecum LCD-LED sau QLED (!). Nu e vorba, nicidecum, de fite sau snobism, ci, de exigenta...