Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Domnitorul Radu cel Frumos, obsesia homosexuală a Sultanului. Fratele lui Vlad Ţepeş era băiatul preferat în pat de otomanul Mahomed al II-lea

5
2 Apr 2015 14:45:07
Autor: Corina Slămnoiu
Bosniacul Andrej Pejic, în rolul principal al lui Radu cel Frumos, din serialul “Fatih”, inspirat de viata sultanului Mahomed al II-lea Fatih
Bosniacul Andrej Pejic, în rolul principal al lui Radu cel Frumos, din serialul “Fatih”, inspirat de viata sultanului Mahomed al II-lea Fatih

Domintorul Radu cel Frumos a fost un conducător înţelept şi un bun administrator de ţară, spun istoricii. În timpul domniei sale, a beneficiat de sprijinul otomanilor de la Giurgiu. Acesl lucru nu s-a datorat, însă, neapărat înţelepciunii sale, ci a unui aspect deloc de neglijat pentru sultan.

„Era frumos. Nu era cunoscut de om şarmant, cuceritor. Nu se ştie cine i-a pus numele acesta de <Frumos>. Probabil că prin documentele mai târzii de secol XVI a fost numit aşa. Oricum, în timpul domniei sale, i s-a pus porecla aceasta”, ne-a spus istoricul Florin Petrică, din Târgovişte.
 
Bănuit de relaţii intime cu sultanul
 
Porecla ar fi venit chiar de la apropiaţii sultanului, se pare. Mai exact, Sultanul Mahomed al II-lea a prins drag de tânărul Radu, pe când l-a fost luat ostatic, alături de fratele său vitreg, Vlad Ţepeş.
 
„Iarna aceasta, însă, împăratul petrecând-o în palatele sale, a trimis după Vlad, feciorul lui Draculea, domnul Daciei; şi avea la sine pe fratele aceluia, mai tânăr, fiind favoritul său şi trăind şi locuind la el. Şi s-a întâmplat ca în timpul când a ajuns la domnie şi sta să plece asupra lui Caraman, împăratul, dorind să aibă relaţii cu acest băiat, era cât pe ce să moară de mâna aceluia. Căci fiindu-i drag băiatul, îl chema la petreceri şi, închinând cu patimă păharul către el, îl chema în camera de culcare. Şi băiatul, fără a bănui că va păţi aşa ceva din partea împăratului, l-a văzut pe împărat repezindu-se la el pentru un lucru de aşa fel şi s-a împotrivit şi nu se da la dorinţa împăratului. Şi-l săruta împotriva voiei lui şi băiatul, scoţând un pumnal, îl loveşte în coapsă pe împărat şi aşa, îndată, a luat-o la fugă, pe unde a putut. Doctorii i-au vindecat rana împăratului. Iar băiatul, urcându-se într-un copac undeva pe acolo, s-a fost ascuns”, scrie cronicarul grec Laonic Chalcocondil, în „Expuneri istorice”.
   
Prieten cu turcii de la Giurgiu
 
Domnia lui Radu cel Frumos a fost o domnie normală, dar apropiată strategic de otomani. Tocmai acest lucru l-a făcut pe Ştefan cel Mare să îl atace de două ori pe Radu şi să îl bată. 
„Era un bun administrator de ţară. Nu sunt constate probleme în timpul domniei lui. A păstrat relaţiile cu Transilvania, cu imperiul otoman. A fost însă atacat de Ştefan cel Mare, care dorea să formeze la Dunărea de Jos un front anti otoman şi să implice şi Ţara Românească. Radu cel Frumos  a ieşit în evidenţă prin faptul că a mutat Curtea Domnească de la Târgovişte la Bucureşti. Din 1462, până prin 1476, în timpul său nu mai emise documente de la Târgovişte. Curtea de la Târgovişte beneficia de sprijinul militar al Cetăţii Giurgiului, care era atunci în mâna turcilor. Atunci când mânca bătaie de la Ştefan cel Mare, fugea repede la Giurgiu”, ne-a mai spus isoricul Florin Petrică.
Radu cel Frumos a fost domn al Ţării Româneşti de patru ori (1462-1473, 1473-1474, 1474, 1474-1475). Este fiul lui Vlad Dracul şi vine la domnie cu ajutor turcesc dat de sultanul Mahomed al II-lea, împotriva fratelui său vitreg, Vlad Ţepeş. 
 

Vă mai recomandăm:

Cum au murit marii domnitori români - asasinate celebre sau trădări. Moartea lui Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul a sfâşiat de durere tot poporul. Unii dintre cei mai mari domnitori români au murit într-un mod brutal, fiind asasinaţi în urma unor trădări din partea unor apropiaţi. Cele mai cunoscute asasinate sunt cele ale lui Mihai Viteazu sau Vlad Ţepeş.

Cât de mare era Ştefan cel Mare? Zece lucruri pe care nu le ştiai despre domnitor. Adevăr sau mit: a avut sute de femei şi era mai sângeros decât Ţepeş. Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitorul care a ţinut frâiele Moldovei timp de 47 de ani (1457-1504), arăta cu totul altfel faţă de descrierile din manualele de istorie, a suferit înfrângeri zdrobitoare în unele războaie şi a avut doar două cuceriri amoroase extraconjugale consemnate în scrierile medievale.

Tot ce nu ştiaţi despre mama lui Ştefan cel Mare. Istoricii îl consideră bastard pe domnitorul-sfânt, cu cinci fraţi vitregi. Maria Oltea, partenera domnitorului moldovean Bogdan al II-lea şi mama lui Ştefan cel Mare, una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României, stârneşte în continuare controverse.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Cristian Saileanu
2.04.2015, 19:17:01

si ne mai miram ca fratele lui radu cel mumos, dracula, ii tragea in teapa pe turci?

+1 (3 voturi)
Soricelul Aurel
3.04.2015, 00:01:09

Stefan cel Mare sa creeze front antiotoman !!!!? Pai golanul ala a fost vasal turc aproape toata domnia lui, mai putin perioada 1471-1476, cand , pentru a pune mana pe banii dintr-un fond creat de papa pius II incepand cu 1463, s-a dat de partea crestinilor. Cele mai multe razboaie le-a purtat cu Tara Romaneasca, pentru a-si impune protejatii la carma tarii, Tepelus Voda si Laiota Basarab, care dealtfel i-au si intors spatele la golan cand s-au vazut domnitori

+2 (2 voturi)
Octavian Calin
3.04.2015, 15:03:16

Povesti s-au mai auzit ,dar nici nu stii ce sa mai crezi despre cine a mutat capitala Tarii Romanesti de la Targoviste la Bucuresti ...eu stiam ca Vlad tepes a facut aceasta mutare si nu fratele sau Radu ....nu stiu ce se vrea cu aceste confuzii .

Ionescu Andrei
1.03.2016, 16:29:23

Nu doar Radu cel Frumos a fost gay ci si Petru Cercel care s-a iubit cu regele Frantei si a initiat modernizarea Tarii Romanesti.

0 (0 voturi)
popa andrei
2.05.2016, 12:35:37

Tare de tot asta! Acum înţeleg eu de ce geme forumul de adepţi ai modernizării forţate a României, care insultă articol de articol pe români, îi numesc înapoiaţi, le spun că sunt ultimii în UE. D-asta cred că s-a ajuns şi la conflictul dintre fundamentaliştii care spun ,,Nu vrem UE, nu vrem M ..” şi adepţii modernizării forţate care strigă: ,,Vrem şi UE vrem şi M ..”

Modifică Setările