Dosarul „Ayahuasca“ a fost înaintat spre judecare Tribunalului Dâmboviţa. Gelu Oltean, concubina sa şi britanicul Lishman, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ayahuasca 1

DIICOT a anunţat, joi, că inculpaţii din dosarul „Ayahuasca”, Gelu Oltean, fostul şef al serviciului secret al Ministerului de Interne, concubina acestuia Vanesa Youness şi cetăţeanul britanic Lishman Thomas Ivor Mowbray, au fost trimişi în judecată.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei trei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie a unui local pentru consumul ilicit de droguri, trafic de droguri de mare risc, introducere în ţară de droguri de mare risc şi trafic de produse sau substanţe toxice.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2017 şi până în 14 februarie 2019, inculpaţii au iniţiat „o structură de crimă organizată”, care a acţionat în România şi în Spania, Olanda, Franţa, Mexic, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri. Ulterior, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea grupului, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activităţi bine definită pentru fiecare din membrii grupării, notează procorurii.

„Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetăţeanul străin L.T.I.M. (cetăţean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locaţie ce urma să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca. Ayahuasca este o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăseşte în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit acestuia, participanţii trebuiau să plătească pentru evenimentul din România 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur. Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepţia clinicii.

Activitatea urma să se desfăşoare în judeţul Dâmboviţa, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13 februarie 2019, în care participanţii au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de percheziţia efectuată de oamenii legii.

„Inculpata Y.A.V. a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conţinutul său şi Arsen, Aluminiu şi Mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanţilor la ceremonii şi şi-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantităţi de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără nici un temei ştiinţific, că administrarea acestei cantităţi, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor. Activitatea desfăşurată de inculpata Y.A.V. de a organiza ceremonii cu caracter spiritual cu scopul real al consumului de droguri de mare risc a fost susţinută în acelaşi mod de inculpatul O.G.M. cu care se află într-o relaţie consimţită de mai mulţi ani, trăind şi gospodărindu-se în comun în acelaşi imobil, context în care cei doi au deţinut şi au desfăşurat operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziţia consumatorilor de droguri un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Gelu Oltean a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept şi şi-a asumat împreună cu ceilalţi inculpaţi administrarea respectivelor substanţe participanţilor la ceremoniile organizate.

Procurorii susţin că britanicul a coordonat, în calitate de şaman, ceremoniile la care s-a băut ceai de ayahuasca şi a facilitat cumpărarea de substanţe – frunze şi rezină cu conţinut de DMT.

„Pentru a acredita ideea că activitatea desfăşurată în cadrul ritualurilor tradiţionale cu ayahuasca avea ca scop principal realizarea unor proceduri terapeutice pentru tratarea diverselor afecţiuni de care sufereau participanţii sau, în mod secundar, aşa cum au declarat unii dintre participanţi, avea caracter recreativ pentru redobândirea echilibrului psihic şi emoţional, precum şi faptul că activitatea a avut caracter legal, inculpaţii au invocat o opinie juridică transmisă la solicitarea lor de o anume casă de avocatură şi comunicări scrise purtate cu diferite instituţii ale statului”, mai arată procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite