Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Europarlamentare 2019 Dâmboviţa.  O persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare

0
26 May 2019 15:38:04
Autor: Corina Slămnoiu

Până la acest moment, angajaţii MAI au primit în mod direct şi au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul de votare la Alegerile Europarlamentare 2019. Până acum 23 dintre sesizări nu au fost confirmate.

 
În comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, o persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta sesizată nu se confirmă.
 
În continuare, poliţiştii, jandarmii şi colegii de la celelalte structuri ale MAI vor menţine ordinea publică la nivel naţional, cu precădere în zona secţiilor de votare, pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenţie deosebită va fi acordată sesizărilor privind faptele contravenţionale sau penale care au legătură cu procesul de vot.
 
O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
 
În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări  referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale.
 
În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora.
 
Pe acest fond, MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori  asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.
 
MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale. 
 
De la începerea votării, efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
 
Europarlamentare Dâmboviţa 2019. Incidente la o secţie de vot din Târgovişte. Mai mulţi tineri şi-au fotografiat cărţile de identitate
 
Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Târgovişte, program special de lucru în ziua Alegerilor Europarlamentare
 
Europarlamentare 2019. Peste 600 de poliţişti, jandarmi şi pompieri sunt prezenţi în secţiile de votare din Dâmboviţa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările