Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Fenomenul „selfie“, clasificat ca boală a secolului al XXI-lea. Se numeşte selfitis şi este împărţită în trei categorii

0
9 May 2017 04:09:04
Autor: Corina Slămnoiu
Persoanele care publică online foarte multe poze de tip selfie au caracteristici similare psihopaţilor, spun la rândul lor cercetătorii de la Universitatea Ohio State
Persoanele care publică online foarte multe poze de tip selfie au caracteristici similare psihopaţilor, spun la rândul lor cercetătorii de la Universitatea Ohio State

Fotografia de timp “selfie” a devenit cea mai folosită metodă de relaţionare în mediile sociale online. Specialiştii ne atrag atenţia însă că abuzul de selfie reprezintă o tulburare mintală, potrivit unui studiu publicat în „International Journal of Science and Research“.

Afecţiunea psihică despre care vorbesc specialiştii se numeşte „selfitis” şi este definită ca dorinţa obsesiv-compulsivă de a face fotografii cu sine însuşi şi de a încărca fotografiile în reţele de socializare drept modalitate de a compensa lipsa de stimă de sine, potrivit unui studiu publicat în „International Journal of Science and Research“.
 
“Această fotografie reprezintă o problemă în sine pentru că mulţi apelează la ea, dar contează cât de des apelăm la ea. Contează dacă postezi o poză pe zi sau mai multe. Dacă vorbim de un abuz al acestui tip de fotografie atunci cred că este vorba de o dereglare comportamentală şi este nevoie de ajutor de specialitate, pentru că acea persoană suferă de o prea mare lipsă de încredere în el. Mulţi tineri ajung să trăiască doar pentru selfie şi ignoră viaţa reală”, ne-a spus psihologul Eugen Florea.
 
Specialiştii vorbesc despre trei forme ale selfitisului: marginal (când te fotografiezi pe tine însuţi cel puţin de trei ori pe zi, dar nu postezi fotografiile pe reţelele de socializare), acut (când te fotografiezi cel puţin de trei ori pe zi şi postezi fiecare fotografie pe reţelele de socializare) şi cronic (atunci când ai o dorinţă incontrolabilă de a te fotografia şi a posta pe reţele de socializare mai mult de şase selfie-uri pe zi).
 
Cei care postează la primele ore ale dimineţii selfie-uri din sala de sport sau de la shopping ar suferi de o boală mintală gravă, spun specialiştii, numită tulburare narcisistă a personalităţii.
 

Caracteristici similare psihopaţilor

Persoanele care publică online foarte multe poze de tip selfie au caracteristici similare psihopaţilor, spun la rândul lor cercetătorii de la Universitatea Ohio State. În cadrul unui studiu, ei au analizat pozele publicate de bărbaţi pe reţelele sociale Facebook, Twitter şi Instagram.
 
Bărbaţii care publicau foarte multe fotografii de tip selfie erau mai narcisişti, impulsivi şi dădeau dovadă de lipsă de empatie.
 
De asemenea, mulţi utilizatori pierd timp ca să-şi editeze pozele înainte de publicare, astfel încât să arate cât mai bine. Psihologii de la Universitatea Ohio au demonstrat totdată că aceşti bărbaţi sunt egoişti şi au multe trăsături antisociale.
 
Fotografia de tip „selfie” se poate dovedi şi periculoasă. Amploarea acestui fenomen a făcut ca tinerii să îşi dorească fotografii în locuri dintre cele mai periculoase, iar unii dintre ei şi-au pierdut viaţa.  
 
Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe reţele de socializare. Cuvântul (de origine engleză) selfie a fost declarat de către Oxford English Dictionary, în noiembrie 2013, ca fiind cuvântul anului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările