Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. Anunţul a fost făcut de familia fizicianului FOTO

100
14 Mar 2018 06:09:42
Autor: Corina Slămnoiu
Fizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani
Fizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Fizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. El era cunoscut pentru lucrarea sa inovatoare despre găurile negre şi relativitate şi a fost autorul mai multor cărţi ştiinţifice populare, inclusiv o scurtă istorie a timpului. Britanicul era un ateu declarat.

Fizicianul suferea de boala Lou Gehrig încă de la vârsta de 21 de ani, neputându-se mişca şi comunică numai cu ajutorul unui aşa-numit sintetizator de voce.

Stephen Hawking a început să predea la Universitatea Cambridge în 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane.

Copiii săi, Lucy, Robert şi Tim, au declarat pentru BBC că sunt profund întristaţi de moartea tatălui lor. „A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani“.
 

Stephen Hawking a murit. Fizicianul era ateu declarat

Fizicianul a afirmat recent că nu crede în existenţa lui Dumnezeu, deoarece există numeroase explicaţii de natură ştiinţifică, mult mai convingătoare, asupra originii Universului, relatează publicaţia Huffington Post. Savantul menţiona, de asemenea, că miracolele religioase „nu sunt compatibile” cu adevărul ştiinţific.

„Înainte de a înţelege ştiinţa, era firesc să credem că Dumnezeu a creat Universul. Acum însă, ştiinţa are capacitatea să ne ofere explicaţii mult mai convingătoare asupra proceselor prin care există viaţa”, a declarat Stephen Hawking, în vârstă de 72 de ani, pentru ziarul spaniol „El Mundo”. Stephen Hawking scria în cartea sa, „A Brief History of Time” („O scurtă istorie a timpului”), publicată în 1988, că „mintea” lui Dumnezeu ar putea fi cunoscută de oamenii de ştiinţă, dacă un set unificat de principii ştiinţifice - cunoscute sub numele de teoria tuturor lucrurilor - ar fi descoperit.

Nu este însă prima dată când fizicianul îşi exprimă părerile religioase. De exemplu, în 2011, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian”, acesta a afirmat că nu crede în rai sau în viaţa de după moarte, caracterizând aceste concepte drept „basme şi povesti pentru oamenii fricoşi”.

Într-un alt interviu, de această dată pentru BBC, în 2007, Stephen Hawking spunea despre el că nu este „religios într-un sens uzual”. „Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Legile pot fi hotărâte de Dumnezeu, însă El nu intervine asupra lor”, spunea atunci savantul.

Teoriile lui Hawking  despre extratereştri au ajuns virale pe internet. Gliese 832c, una dintre exoplanetele cele mai asemănătoare Terrei, ar putea găzdui viaţă extraterestră, iar Stephen Hawking a spus că oamenii trebuie să fie atenţi. Exoplaneta Gliese 832c, aflată la distanţa de 16 ani-lumină de Pământ, este de cel puţin 5 ori mai masivă decât planeta noastră, dar atmosfera, temperaturile şi alte condiţii ar putea fi mult asemănătoare cu cele de pe Terra şi propice vieţii, spun oamenii de ştiinţă.
 
„Într-o zi, s-ar putea să primim un semnal de pe o astfel de planetă, dar ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte un răspuns. Întâlnirea cu o civilizaţie extraterestră avansată ar putea fi ca atunci când nativii americanii s-au confruntat cu Columb. Şi nu a ieşit prea bine“, a atras atenţia astrofizicianul în documentarul „Locurile preferate ale lui Stephen Hawking“. 
 
El a avertizat că viaţa extraterestră ar putea însemna „răpitori lacomi care străbat Cosmosul în căutarea de resurse pe care să le jefuiască şi planete pe care să le cucerească şi colonizeze“.
 
Temerile sale nu s-au schimbat de când a vorbit prima dată despre ele, la Discovery Channel în 2010. Atunci, spunea că pe măsură ce a înaintat în vârstă a devenit tot mai convins că nu suntem singuri în Univers. 
 
„După o viaţă întreagă de întrebări, eu contribui la un efort global de a găsi răspunsuri", a spus el.
 

Hawking, despre pericolul încălzirii globale

Un alt avertisment al fizicianului Stephen Hawking vizează schimbările climatice, el spunând că decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris ar putea face ca Pământul să devină la fel de fierbinte precum Venus.
 
„Suntem aproape de punctul în care încălzirea globală devine ireversibilă. Decizia lui Trump ar putea împinge Pământul să devină ca Venus, cu o temperatură de 250 de grade Celsius, cu ploi de acid sulfuric“, spune Hawking. El crede că, în acest ritm, omenirea trebuie să ia în considerare viaţa pe o altă planetă, întrucât a noastră va fi distrusă de schimbările climatice. 
 
Live Science citează experţi care se îndoiesc că Terra ar putea atinge asemenea temperaturi extreme, pentru că se află mai departe de Soare decât Venus, însă îi dau dreptate că planeta va deveni imposibil de locuit de oameni dacă nu facem ceva pentru a stopa efectele schimbărilor climatice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

petre ion
14.03.2018, 06:32:42

Sufletul sau se afla printre stele si cred ca acum are in mod sigur raspunsul despre existenta ori inexistenta lui Dumnezeu!

+12 (16 voturi)
Marian Petrescu
14.03.2018, 07:25:19

Ateu printre stele..tu esti drogat..ala e in iad acum.

-19 (39 voturi)
Banan Crudu
14.03.2018, 06:49:58

Că era sau nu era, că este sau nu, acum are ocazia să se lămurească .

+7 (11 voturi)
Ilim
14.03.2018, 07:22:47

Este o aroganta sa sustii inca din timpul vietii ca Dumnezeu nu exista. De asemenea tot o aroganta este si aceea de a-i trata pe cei care nu sunt credinciosi practicanti ca pe niste eretici sau ca pe niste "oameni fara Dumnezeu". In fond, a face matanii, a merge in 4 labe in jurul bisericii, a te umili stand in genunchi nu cred ca i-ar face placere Celui de Sus daca El este asa cum mi-as dori eu sa fie.. De ce ai admira un Dumnezeu care te-ar vrea in genunchi in fata sa? Daca exista sau nu, vom afla cu totii. Stephen de-abia acum stie dar nu ne mai poate spune.Taina asta, secretul asta este mult prea mare, este secretul suprem pe care s-au intemeiat toate religiile lumii. Raspunsul la intrebare e individual, personalizat si pe vecie, asa ca nu ne putem dori altceva mai bun decat sa-l aflam cat mai tarziu posibil.

+2 (24 voturi)
gyll
14.03.2018, 07:25:25

Păcat că această strălucită minte a fost sabotată de către boală și nu a putut să ne arate tot ce a cuprins. Un savant de excepție.

+8 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările