Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Fondul de investiţii de 100 de miliarde de dolari care a devenit cel mai mare start-up din 2018

0
22 Dec 2018 06:12:48
Autor: Corina Slămnoiu
Masayoshi Son. FOTO: Inventiva
Masayoshi Son. FOTO: Inventiva

Masayoshi Son, fondatorul SoftBank - un colos în lumea telecomunicaţiilor, a avut o influenţă enormă asupra economiei mondiale în 2018. Este cel mai bogat japonez, cu o avere de 23 de miliarde de dolari, iar anul acesta a atras atenţia asupra unui start-up de 100 de miliarde de dolari în care este implicat şi guvernul uneia dintre cele mai bogate ţări din lume.

Son a fost inclus în topul celor mai puternice 45 de persoane din lume de către Forbes, în 2013. 
 
SoftBank a fost fondată de Son în 1981 ca o companie de telecomunicaţii. Fondul Vision al SoftBank, înfiinţat oficial anul trecut, este cel mai mare fond de investiţii în tehnologie din lume, la momentul actual. 
 
Investiţiile sale care încep, în general, de la 100 de milioane de dolari, includ firme consacrate precum Uber, WeWork, Slack, SoFi, DoorDash, dar şi în agricultură şi chiar roboţi de făcut pizza - Zume, potrivit inc.com.
 
Fondul Vision este susţinut de mai mulţi investitori potenţi, printre care Apple şi guvernul din Abu Dhabi. 
 
De departe însă cel mai mare partener financiar al acestuia este fondul suveran al Arabiei Saudite. Guvernul ţării a contribuit cu 45% din cele 100 de miliarde de dolari, iar în octombrie a anunţat planurile de a contribui cu încă 45 de miliarde de dolari într-un al doilea Fond.
 
Masayoshi Son a precizat că SoftBank intenţionează să creeze un nou fond de 100 de miliarde de dolari în câţiva ani, iar ritmul de investiţie să fie undeva la 50 de miliarde de dolari pe an.
 
Analiştii consideră aceste mişcări „nebune”. Bloomberg a arătat că întreaga industrie a capitalului de risc din SUA a investit 75,3 miliarde de dolari în 2016.
 
SoftBank Group Corp, companie japoneză de media şi telecomunicaţii, are sediul în Tokio. În 2011 era singurul operator de telefonie mobilă care vindea iPhone în Japonia. În anul fiscal 2010 a avut un venit net de 96.716 milioane de yeni.
 
Din 2005 este deţinătoarea echipei profesioniste de baseball „Fukuoka SoftBank Hawks”. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările