Fostul şef Romsilva, Ion Dumitru, condamnat pentru Afacerea "Tancul roz"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria achitărilor primite de fostul deputat PSD Ion Dumitru, director general al Romsilva în perioada 2003 - 2004, a fost întreruptă. Ion Dumitru, cel care a fost stăpân peste păduri şi deputat PSD, a primit 3 ani cu suspendare. Decizia redeschide alte două anchete alte procurorilor DNA.

Ion DUmitru a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru achiziţionarea frauduloasă a unui tanc rusesc, transformat în buldozer cu macara. Decizia definitivă, în dosarul denumit Romsilva II, a fost luată în unanimitate de Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiţie.

Directorii, condamnaţi

Dumitru a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alţi doi foşti directori din Romsilva, Elena Dumitru şi Bunea Dumitru, precum şi afaceristul Florin Bogdan Stanciu au fost condamnaţi la trei ani cu suspendare. Cei patru acuzaţi urmează să plătească prejudiciul de aproximativ 800.000 de lei adus Romsilva prin această achiziţie ilegală. Decizia de condamnare a venit după ce, iniţial, un complet de trei judecători i-a achitat în acest dosar pe şefii Romsilva.

image

Procurorii au explicat că, în 2004, Dumitru a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie al Romsilva a unei propuneri de achizi ţionare prin licitaţie a unui buldozer. Propunerea fusese întocmită de directorii regiei, cu acordul său. Firma care deţinea în realitate utilajul, Eufrat SRL, făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Tancul a fost achi ziţionat cu un adaos de 1.744%. El a fost vopsit şi nu a fost folosit niciodată. Utilajul era un vehicul de tip militar construit pe un şasiu de tanc tip T 34, care avea în faţă montată o lamă în „V”, iar în spate un braţ dotat la capăt cu gheare.

Adaos record: 20.000%

Dumitru a ajuns celebru după o achitare definitivă de răsunet, dată de Curtea Supremă, în dosarul Romsilva I. În acest proces s-a înregistrat recordul mondial în materie de adaos comercial în licitaţii trucate: 20.000 %. 

Cartuşele, pistoalele, cravatele, acele de cravată, costumele de vânătoare şi multe alte bunuri-achiziţionate la preţuri halucinante şi fără respectarea legilor privind achiziţiile publice-au fost „justificate” de Dumitru într-o manieră uluitoare. El a explicat judecătorilor că Romsilva avea nevoie de costume, chiar dacă adaosul comercial era de peste 1.000 la sută, pentru „diferenţierea ierarhică, inclusiv prin vestimentaţie”.

Dumitru a scăpat de dosare susţinând că Romsilva putea face ce dorea cu banii, întrucât nu foloseşte fonduri publice pentru că nu primeşte nimic de la buget, ci se autofinanţează, iar Romsilva chiar avea profit.

Romsilva III şi IV

Această condamnare reactivează alte două anchete de la DNA. Este vorba de dosarul Romsilva III, în care este cercetat fostul deputat PSD, Mugurel Surupăceanu. Firma Eufrat, care a vândut tancul, era administrată de mama fostului parlamentar. În dosarul Romsilva IV este cercetat afaceristul Alfred Florea, patronul magazinelor Hunter VIP, care a vândut pădurarilor arme şi muniţie cu un super- adaos comercial.

Boier din salariu de la stat

Ion Dumitru deţine o avere impresionantă, deşi a lucrat toată viaţa numai în sistemul bugetar, la Facultatea de Silvicultură, sau ca director Romsilva în Dâmboviţa şi, apoi, la nivel naţional. El a fost deputat de Dâmboviţa timp de opt ani, în perioada 2004-2012. Deţine un adevărat imperiu imobiliar în Dâmboviţa: aproximatix 50 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, mai multe terenuri intravilane care însumate dau circa şase hectare.

Alte imobile: trei case de locuit sau vacanţe (Târgovişte, Cândeşti, Tătărani), apartament şi garsonieră (Târgovişte), hale de 8.450 de metri pătraţi (Nucet) şi magazie (Cândeşti). După ce DNA a început ancheta în dosarele Romsilva, Dumitru a donat fiului său o casă în Târgovişte şi două apartamente în Bucureşti şi în Braşov.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite