Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

FOTO Arheologii din Târgovişte dezgroapă istoria: campamentele vânătorilor de reni de acum 20.000 de ani, găsite în Piatra Neamţ

2
27 Aug 2014 07:23:48
Autor: Corina Slămnoiu
Cercetările arheologice din acest an s-au desfăşurat cu sprijinul Societăţii Geto-Dacii şi Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte
Cercetările arheologice din acest an s-au desfăşurat cu sprijinul Societăţii Geto-Dacii şi Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte

Echipa de arheologi a Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte şi studenţii Universităţii Valahia Târgovişte, au făcut descoperiri senzaţionale pe Valea Bistriţei reprezentate prin dezvelirea campamentelor vânătorilor de reni de acum 20.000 de ani.

 
În situl de la Poiana Cireşului- Piatra Neamţ, în acest an au fost decapate zonele de abataj (sacrificare) a renilor vânaţi relevate prin aglomerări de mii de oase, adesea aruncate în structuri de combustie (vetre). Totodată au fost descoperite mii de utilaje litice, constând din unelte şi arme din piatră, vârfuri din corn şi os, unelte de prelucrare a pieilor şi de perforare în vederea realizării veşmintelor, obiecte de artă constând din podoabe (un pandantiv din piatră), oase gravate în mod divers, mărturii ale simbolismului vânătorilor din această perioadă). Sunt impresionante cantităţile de ocru, uneori răspândite peste oasele de ren.
 
 
Este evident că suntem într-o perioadă în care renul era vânat într-o proporţie de 85%, iar existenţa sa dovedeşte un climat asemănător celui din zilele noastre din regiunea supravieţuirii renului şi vânării sale de către eschimoşi.
 
„Importanţa descoperirii statuetei este mondială. Este mondială pentru că sunt foarte puţine statuete de 20.000 de ani vechime, care au fost descoperite în Europa şi Asia(...). Statueta de aici are exact caracteristicile graveţianului estic, este similară cu ce s-a descoperit în aşezări din Rusia”, a spus dr. Elena-Cristina Niţu.
 
Unele dintre uneltele realizate din silex constau din lamele de câţiva milimetri lăţime, extrem de fin zimţate, greu de presupus pentru ce erau realizate din cauza microlitismului lor extrem. 
 
Cercetările arheologice din acest an s-au desfăşurat cu sprijinul Societăţii Geto-Dacii şi Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Florin Mihai
27.08.2014, 08:18:00

Ma bucura ca inca secrete de mult pastrate sunt "dezgropate" pentru a fi trecute in istorie...

+1 (1 vot)
Joben
27.08.2014, 16:28:16

Sper sa nu ajunga si astea pe la vreun cercetator din America sau Germania si sa ramana definitiv acolo cum s-a mai intamplat inainte cu alte obiecte gasite pe aceste meleaguri.