FOTO Comuna Runcu, din Dâmboviţa, candidează pentru cea mai frumoasă localitate rurală din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Runcu a fost inclusă într-un sondaj al celor mai frumoase localităţi rurale din România. Aşadar, Runcu are nevoie de votul nostru pentru o plasare cât mai bună în top. Vă invităm să îi susţinem în sondajul - ”Care este cea mai frumoasă localitate rurală din România?”.

"Care este cel mai frumos sat din România?  Votează şi propune satul tău favorit aici.

Concursul online a fost lansat în luna februarie. În acest moment, comuna Runcu se află pe locul patru, cu 325 de voturi. Primele trei locuri sunt ocupate, în ordine, de Rimeţea, cu 1275 de voturi, Ponoarele, cu 516 voturi şi Rucăr cu 338 de voturi.

Comuna Runcu este renumită pentru un eveniment care are loc în fiecare an, în luna septembrie: "Răvăşitul Oilor".

Istoricul comunei

Denumirea de Runcu nu este unică, ea întâlnindu-se în mai multe judeţe ale ţării, ca şi aceea de Bădeni, Brebu, Costeşti etc.

Asupra numelui satului, în Bădeni, se păstrează legenda venirii unui cioban ardelean, Runceanu, care s-a aşezat pe valea Ialomicioarei, având pentru turmele sale tot ce-i trebuia: păşune, ape, ieşire pentru iernat la baltă. De la Runceanu se zice ca se trage numele satului Runcu. Este foarte adevărat ca printre primii locuitori ai satului întâlnim „ciobani de peste Leaota”, care, datorită condiţiilor istorice, au migrat în aceste locuri ospitaliere. Ei s-au aşezat pe locurile „curăţate” pe runcuri, „cei de pe runc” şi de aici ar deriva Runcu. 

Satul Runcu este atestat în anul 1564, există documente din care rezultă ca în 1554 făcea deja comerţ cu Braşovul.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Ialomiţa-Dâmboviţa al judeţului Dâmboviţa şi era formată din satele Costeşti, Bădeni, Piatra Iepei şi Runcu, cu o populaţie de 1734 de locuitori. În comună funcţionau patru biserici, o şcoală şi mai multe fierăstraie de apă pentru tăiat scânduri şi mori de apă cu făcaie.

În 1925, anuarul Socec consemnează comuna în plasa Pucioasa a aceluiaşi judeţ, cu satele Runcu, Costeşti, Bădeni, Piatra Epei (reşedinţă), Ferăstraele şi Brebu, având în total 2813 locuitori.

În 1950, la desfiinţarea judeţelor, comuna Runcu a trecut la raionul Pucioasa al regiunii Prahova şi apoi (după 1952) la raionul Târgovişte al regiunii Ploieşti. În 1968 a revenit la judeţul Dâmboviţa, în actuala componenţă.

Aşezare

Ialomicioara Apuseană în punctul Lilea

Comuna se află în zona montană din nordul judeţului Dâmboviţa, în valea râului Ialomicioara, până aproape de muntele Orlea, la 36 km de oraşul Târgovişte şi la 8 km de Fieni (oraşul cel mai apropiat), întinzându-se pe o suprafaţă de 79,1 km². 

Localităţi şi comune vecine sunt: la răsărit satul Dealu-Frumos din comuna Pietrosita şi satul Dealu Mare, comuna Buciumeni; la apus satul Râu-Alb, comuna Bărbuleţu şi comuna Pucheni; la miazăzi, oraşul Fieni, iar la miazănoapte vechea graniţă din masivul Bucegi. Faţă de reşedinţa comunei, cel mai îndepărtat este satul Brebu – la o distanţă de 7 km.

Principala cale de comunicaţie este şoseaua judeţeană DJ712A, care urcă de la Fieni din DN71 pe valea Ialomicioarei, apoi trece spre vest în valea Râului Alb către Râu Alb de Jos şi Voineşti pe DN72A şi valea Dâmboviţei.

În general, perimetrul comunei este delimitat: la nord de muntele Orlea şi înălţimile adiacente, la răsărit de Plaiul Oilor, la sud de oraşul Fieni şi la apus de Plaiul Domnesc.

Potrivit datelor din evidenţa primăriei, în anul 2007 Runcu avea o suprafaţă de 7915 ha, din care peste 4950 ha fond forestier, incluzând şi masivul Leaota si munţii învecinaţi. Suprafaţa neîmpădurită, care se ridică la 2670 ha, este formată din: păşuni 1328 ha, fâneţe 1085 ha, livezi de pomi fructiferi 209 ha şi arabil circa 48 ha.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite