FOTO Muzeu al comunismului, în locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Angajaţii de la Curtea Domnească amenajează deja spaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmă de glonţ, după execuţia Ceauşeştilor
Urmă de glonţ, după execuţia Ceauşeştilor

Autorităţile din Dâmboviţa au decis să introducă în circuitul turistic locul în care au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, făcând din el un muzeu al comunismului. Zilele acestea, mai mulţi angajaţi ai Complexului muzeal „Curtea Domnească“ renovează fiecare cameră a clădirii, păstrând însă detaliile, inclusiv mobilierul de atunci.


„Vom amenaja cele trei spaţii importante pentru procesul soţilor Ceauşescu: camera procesului, biroul comandantului unde s-a făcut şi vizita medicală, precum şi zona din spate a clădirii, unde a fost pusă în aplicare sentinţa“, a explicat Ovidiu Cârstina, director Complexul muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte. Lucrările ar trebui finalizate până la 1 septembrie, atunci când un grup de turişti suedezi şi-a anunţat vizita. 

TAB-ul, recondiţionat

Turiştii care vor vizita muzeul de la Târgovişte vor putea vedea inclusiv patul în care s-au odihnit soţii Ceauşescu, precum şi TAB-ul în care au fost ţinuţi de generalul Andrei Kemenici. „Generaţiile care vin după noi vor vrea să vadă acest loc. Vor găsi aici tot ce a fost în momentul execuţiei, inclusiv acel TAB cu care au fost aduşi“, a declarat, Ioan Marinescu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Muzeul Comunismului Targoviste



Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins.

După Revoluţia din 1989, clădirea nu a mai fost folosită şi acum se află în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa. „În timp, au fost foarte multe vizite aici. Multe televiziuni din afară, mulţi turişti, chiar şi cetăţeni simpli au venit să vadă locul execuţiei“, a explicat colonelul Costel Gavrilă, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa. Refacerea unităţii militare este realizată cu bani de la Consiliul Judeţean şi costă aproximativ 200.000 de lei. 

În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului. La Timişoara funcţionează, însă, Muzeul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989“, acolo unde se află cel mai important punct de depozitare şi prezentare a informaţiilor referitoare la Revoluţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite