Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

FOTO Pensionarul care aclimatizează sute de specii de plante exotice în propria curte: de la carnivore la „banana-măr“

0
16 Oct 2017 14:45:23
Autor: Corina Slămnoiu
Aristolochia grandiflora – plantă carnivoră
Aristolochia grandiflora – plantă carnivoră

Un fost strungar la uzina de armament Mija, pensionar, iubeşte plantele ca pe ochii din cap. De la vârsta de 6 ani creşte flori, iar acum se laudă cu sute de plante exotice, care cresc în cele mai îndepărtate colţuri de pe Glob, pe care le aclimatizează la el în curte. Printre ele enumerăm fructul regilor, banana neagră, kiwi fără puf sau plante carnivore.

Nenea Puiu, aşa cum îi place să i se spună, are 65 de ani şi este din Dărmăneşti. La doar 6 ani a vândut primele flori şi a reuşit să cumpere pentru familia sa un porc. 
 
“Pasiunea este de mic, de la 6 ani. Vindeam garofiţe turceşti la şcoală, la Ploieşti. Atunci, din banii obţinuţi am cumpărat un porc şi caiete. Nu am vândut atât de multe încât să îmi cumpăr un porc, dar de milă, un domn mai în vârstă a venit la mine şi m-a întrebat cât cer pe garoafe. I-am spus să îmi dea cât vrea, pentru că trebuie să plec. Atunci mi-a cumpărat toate florile şi mi-a dat un porc”, îşi aduce aminte bărbatul, care de atunci creşte plante mai deosebite care pot fi crescute atât în casă, cât şi în grădină, pe care le vinde sau le oferă prietenilor. 
 
În gospodăria lui Nea Puiu găsim şi o plantă carnivoră, noutatea acestui sezon. Aceasta se hrăneşte cu insecte şi este foarte otrăvitoare. Floarea rezistă doar o zi, maxim două, iar insectele înghiţite hrănesc tulpina şi rădăcina plantei. 
 
Nea Puiu şi-a amenajat şi o seră pentru aceste plante, la care nu are nimeni acces. Spune că nu a făcut niciodată un calcul al investiţiei în ceea ce priveşte procurarea plantelor, pentru că pasiunea are valoare inestimabilă.
 
Printre cele mai exotice plante crescute de nea Puiu se numără Aristolochia grandiflora – plantă carnivoră,  Diospyros kaki - fructul zeilor, Asiminia Triloba - banana nordului (FOTO - jos. Fructele au gust de banană, dar arată ca nişte mere) sau Kiwi fără puf, mult mai gustoase decât cele cunoscute de toată lumea.
 
 
Acasă are în jur de 300 de specii de plante şi dintre acestea, 200 de plante rezistă şi afară. 
 
“În primul rând contează să ştiu de o plantă ca să o aclimatizez. Totdeauna am fost corect şi cine m-a întrebat a primit informaţii corecte de la mine. Am dat foarte multe plante gratuit, decât să îmi moară mie. Mă doare sufletul să văd o plantă cum moare. Bag mulţi bani în seminţe şi plante şi trăiesc decent de pe urma florilor”.
 
 

Nu a răcit niciodată. Secretul: “Beau ceaiuri multe”

 
În fiecare dimineaţă, bea ceai din plante, dar şi cafea. “Fac combinaţii în fiecare zi. Savurez aromele. Stevia rebaudiana bertoni, care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul, este foarte bună. O folosesc foarte mult. N-am băut tărie mai deloc la viaţa mea. Beau ţuică o dată la 4-5 ani. Faceţi ceai din orice bălărie. Sunt sănătoase dacă nu le bei în exces. De asta le şi combin”.
 
Bărbatul spune că tot ce a învăţat până acum a fost obţinut prin multă muncă şi răbdare. 
 
“Sunt ani de muncă de experienţă şi învăţare. Fac polenizări, încrucişări. Când eram la Şcoala Profesională, mă duceam la grădina botanică. Mă întreba directorul de atunci ce fac eu acolo şi din vorbă în vorbă m-a luat la întrebări. I-a plăcut de mine şi am rămas prieteni şi mai târziu. Mă întreba de unde ştiu atât de multe despre plante şi i-am răspuns că la mine practica este de bază”, îşi aduce aminte iubitorul de plante.
 

Care este scopul său

 
“Ca o picătură într-un ocean am reuşit şi eu sa rezolv ceva în lumea asta. Dacă faci un lucru bun, îl faci cu simţ de răspundere, eu aşa sunt. Eu altceva nu fac în casă, tot greul pică pe soţia mea. Eu îngrijesc plantele, eu le ud. Nu e uşor deloc. E foarte greu. Caut pe interent şi discut cu firme, cu oameni, merg expoziţii de plante etc. Nu sunt genul de om care să ia totul dintr-un singur loc”
 

Cea mi spectaculoasă plantă

 
Nenea Puiu spune că piesa sa de rezistenţă este o plntă spectaculoasă despre care se spune că ar putea să ajute în tramanentul contra cancerului. Aceasta se numeşte Coix lachryma-jobi, seminţele de Coix sau "Lacrimile lui Iov". În Asia de Sud-Est sunt consumate pentru înfrumuseţarea tenului. 
 
Se numesc astfel deoarece au o formă alungită, de lacrimă şi se pot înşira ca mărgele, fiind utilizate pentru confecţionarea de rozarii (şiraguri folosite de credincioşi la rugăciuni).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările