FOTO Pianista Denisa Curtaşu şi drumul ei către o carieră de succes. “Când ea cântă la pian, în sala de concurs doar se respiră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Curtaşu s-a născut la Targovişte, pe 8 mai 1998. A studiat 3 ani la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”. Acum Denisa are 17 ani şi urmează cursurile conservatorului din Italia
Denisa Curtaşu s-a născut la Targovişte, pe 8 mai 1998. A studiat 3 ani la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”. Acum Denisa are 17 ani şi urmează cursurile conservatorului din Italia

“În momentul în care ea cântă la pian, în sala de concurs doar se respiră”. Aşa vorbeşte profesoara Carmen Socaciu, de la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”, din Târgovişte, despre eleva sa pe care a pregătit-o o perioadă scurtă de timp, doar un an, dar suficient pentru a o transforma în pianista de azi.

Denisa a avut o copilărie mai puţin fericită. Mama sa a plecat de lângă ea pe când avea doar trei anişori, în Spania. Foarte rar mai întreabă de ea. A rămas în grija tatălui, care s-a născut cu parapareză, o paralizie incompletă a membrelor inferioare. El este singurul sprijin al ei şi tot el a încurajat-o să îşi urmeze visul: acela de a deveni o artistă completă.

Denisa Curtaşu

Denisa a început să studieze intensiv pianul în clasa a II-a şi spune că iubeşte acest instrument mai mult decât orice. Tocmai dragostea pentru sunetul clapelor bătute când lin, când apăsat, a făcut-o să plece la studii în Italia să fie admisă, la doar 11 ani, la Conservatorul din Potenza, cu media 10, prima pe listă. În ciuda tuturor problemelor financiare de care se loveşte, Denisa nu dă niciodată înapoi.

O compoziţie proprie i-a adus succesul internaţional

Piesa cu care a încântat juriul se numeşte "Pioggia d'amore", în traducere, ploaie de iubire. Denisa spune că a lucrat la ea două săpătămâni. "Pentru mine nu a fost deloc greu concursul. Am muncit foarte mult să ajung aici. Concursul a fost internaţional, cu concurenţi din aproape toată Italia, dar de nationalităţi diverse, ca si secţiunile care au fostî concurs, adica: dans, canto, teatru, muzică şi modă. În finală am mai rămas doar 40 de concurenţi. Eu am câştigat secţiunea mea şi am fost singura din concurs cu maximum de puncte. A fost o experienţă frumoasă", ne-a spus tânăra pianistă.

 

“Ne descurcăm greu în Italia”

Denisa Curtaşu

Succesul, ca în orice domeniu, apare după zeci, sute, poate mii de ore de muncă asiduă, iar cazul Denisei, pe lângă toate acestea a fost vorba şi un sacrificiu financiar.  

“Poate într-o lună nu plătim chiria, dar îmi achit pregătirea la pian. Tatăl meu are o pensie de 800 de euro, din care 450 se duc pe chirie, iar restul rămân pentru mâncare, facturi şi orele mele de curs. Pregătirea mea costă 30 de euro pe oră şi fac trei ore pe săptămână. Acum fac un studiu complet: pian, compoziţie, jazz şi voce. Doresc să fiu un muzician complet. Această reuşită de la Roma mi-a dat şansa să semnez un contract cu un manager italian”, adaugă tânăra pianistă.

“Am observat de cum a pus mâna pe pian ceva care sclipeşte”

Profesoara sa, Carmen Socaciu, de la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”, din Târgovişte, recunoaşte că eleva Denisa a fost, la început, mai greu de convins să “stea cu nasul în pian”.

“Este un copil pe care Dummnezeu l-a înzestrat cu talent. Începutul nostru nu a fost foarte laborios şi nici foarte liniştit. Necunoscându-mă ca şi primă profesoară a ei şi având un termen de comparaţie între mine şi fosta profesoară, relaţia dintre mine şi ea nu a fost foarte confortabilă. Ritmul pe care eu i l-am cerut a fost altul de ritmul cu care ea era obişnuită la clasă.  Am observat de cum a pus mâna pe pian ceva care sclipeşte. Am crezut în ceea ce văd. Mi-am dat seama că luând un personaj brut am zis că dacă eu încep să îl frământ, să îl modelez, va ieşi ceva din copilul acesta”, ne-a povestit prof. Carmen Socaciu.

Nu ştiu dacă are vreun premiu II. Toate au fost de locul I.

Denisa Curtaşu

După ce i-a ascultat creaţia, mentorul Denisei din şcoala generală a spus că piesa o reprezintă. “Este un temperament vulcanic, amestecat cu o linişte interioră. Tocmai din combinaţia asta dintre frământare şi linişte interioară se naşte talentul ei, din amestecul acesta. Aici este creaţia ei. Asta a fost şi o confirmare pentru mine că nu m-am înşelat în privinţa ei şi că este talentată. Fascina prin interpretarea ei plină de sensibilitate şi muzicalitate care, evident, au fost date de bunul Dumenezu, dar descoperite de mine. La sfârşitul clasei a treia am hotărât cu ea să meargă la un concurs internaţional în Italia şi am spus. Dacă tu ai arătat aici în România ce poţi să faci, am încredere în tine să mergi în Italia. Nu mai era dependentă de mine. Aşa a ajuns ea acolo. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar ştiu că acel concurs nu a mai avut loc. Am aflat ulterior că nu a mai revenit în România şi că a rămas acolo să studieze pianul”, a mai spus profesoara sa.

Tinde către compozitorii romantici. “Aţi văzut vâltoarea şi neliniştea din piesa ei, dar este de o sensibilitate extraordinară în sufletul ei. Are o privire foarte expresivă. Dar chiar dacă este romantică, nu înseamnă că ea nu ar putea să cânte Beethoven, vulcanic. Ea se apropie mai mult de Chopin, pentru că emană sensibilitate. Mi-ar plăcea să aud că a devenit solistă pianistă, să cânte cu marile orchestre ale lumii, să devină o artistă completă. Îi doresc să i se îndeplinească toate visele. Ştiu că îşi doreşte din suflet să ajungă cineva”, crede Carmen Socaciu.

“Am fost mamă pentru ea”

Profesoara cu care a cunoscut succesul a fost mamă pentru Denisa, în lipsa mamei sale care a plecat în Spania. “Am învăţat-o cum trebuie să meargă pe stradă, cum să se comporte pe scenă, cum să se îmbrace, cum să se comporte, cum trebuie să se manifeste. Sunt exigentă. Am investit extraordinar de mult în ea. De la ea am avut pretenţii mari, pentru că datorită mie este astăzi unde este. Fără falsă modestie. Sunt fericită pentru ea, pentru reuşitele ei, pentru că este mugurul meu. Este extraordinar că ea acolo duce mai departe munca mea şi arată că se poate şi în România. De câte ori plecăm afară arătăm foarte multe”, este de părere cadrul didactic de la “Bălaşa Doamna”.

Denisa Curtaşu

Cum a ajuns să fie admisă la Conservator la doar 11 ani

În Italia am plecat în toamna anului 2008 la un concurs care nu s-a mai ţinut. A fost vorba de un concurs internaţional. În Italia aveam nişte prieteni de familie care m-au îndrumat către nişte profesori foarte buni de pian. Ei mi-au spus că pot da la Conservator. Atunci am hotărât împreună cu tatăl meu să rămânem acolo. Am avut norocul că am primit ajutor de la oameni cu suflet. După un an în care am învăţat asiduu, am învăţat limba italiană şi m-am pregătit temeinic, am dat examenul de admitere la Conservatorul din Potenza. Am trecut examenul  la doar 11 ani, cu nota 10. Au fost 56 de candidaţi. Chiar dacă aveam doar 11 ani, am putut da la Conservator, pentru că nu sunt reguli. În România se poate face Conservatorul abia după ce ai terminat liceul”, a spus Denisa.

În Italia a concertat aproape în toate oraşele mari: Torino, Roma, Milano, Firenze, Arezzo, Sacile, Pordenone, Rimini sau Pesaro. Are la activ 15 diplome, iar în 2012 a câştigat concursul televizat “Talenti alla Ribalta in 2012”, ceea ce i-a adus faima.

„Am plecat atunci în Italia renunţând la tot ce aveam. Visam să ajung aici, la această performanţă, pentru că sunt stăpână pe mine şi pe ceea ce pot.  Mă împinge de la spate dorinţa de a câştiga fiecare concurs la care particip”, adaugă Denisa.

Denisa Curtaşu

Tatăl său, singurul sprijin de altfel, îşi doreşte să o vadă pe Denisa pe marile scene ale lumii. “Îmi doresc să o văd pe marile scene din Franţa, Austria, Germania şi alte ţări. Ne-am străduit mult să ajungem aici. Acum în Italia ne-am făcut relaţii şi încerc şi eu să susţin cât de tare pot studiile Denisei, pentru a putea merge în continuare pe traseul pe care l-a urmat până acum. Avem numai cuvinte de laudă şi la adresa profesorilor din România care au aajutat-o să devină pianista de astăzi”, ne-a spus Cătălin Curtaşu.

CV

Denisa Curtaşu s-a născut la Targovişte, pe 8 mai 1998. A studiat 3 ani la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”. Acum Denisa are 17 ani şi urmează cursurile conservatorului. 

În perioada anilor de studiu în Italia, a susţinut numeroase concerte şi a particpat la concursuri în mari oraşe din Peninsulă, în 2012 a caştigat concursul televizat Talenti alla Ribalta. 

Denisa a studiat aici 3 ani,în aceşti trei ani a reuşit obţină rezultate de excepţie la concursuri naţionale ,internaţionale şi olimpiade naţionale,reuşind să strângă 16 diplome de merit.

În România a mai participat şi la concursuri Televizive.

A susţinut concerte în oraşe precum   Torino, Roma, Milano, Firenze, Arezzo, Sacile, Pordenone, Rimini sau Pesaro.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite