FOTO Porcul românesc vs. porcul vietnamez: plusuri şi minusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au invadat piaţa autohtonă şi putem spune că face concurenţă serioasă porcului românesc. Fiind o rasă de talie mai mică, de culoare neagră şi mult mai uşor de întreţinut în comparaţie cu porcul românesc, porcul vietnamez a câştigat teren prin faptul că nu prea are grăsime, iar carnea sa nu conţine colesterol.

“Vietnamezii” au un preţ destul de mic la cumpărare, iar când ajung la maturitate se pot vinde la preţuri şi de patru ori mai mari, investiţia fiind recuperată chiar din primul an. Aceste animale sunt considerate "ecologice" şi mănâncă doar produse vegetale. 

La cumpărare, preţul însă este de aproape trei ori mai mare decât porcul românesc. Cei care ţin totuşi la tradiţie, pot cumpără Marele Alb, crescut în bătătura ţăranilor cu porumb, uruială şi verdeaţă. 

Porcul vietnamez, o atracţie culinară

Un bărbat din Pucioasă Dâmboviţa s-a gândit că va avea success dacă va creşte aceste exemplare de porci. Nu depăşeşte în greutate 80 de kilograme, nu are cholesterol şi poate fi mâncat chiar şi de cei cărora doctorul le-a interzis carnea de porc. Vietnamezul crescut la Pucioasa, în judeţul Dâmboviţa, se vinde cu până la 30 de lei pe kilogram şi, spune proprietarul, are deja clienţi odată cu venirea iernii. Animalele au fost crescute cu mult drag şi numai cu produse ecologice: porumb, grâu şi floarea soarelui. 

“Carnea de porc vietnamez este altfel decât cea românească. În primul rând nu re colesterol, iar în al doilea rând animalele sunt mai uşor de întreţinut. Mănâncă aproape orice. Le dau uruială cu grâu, cu soia şi floarea soarelui. Eu le fac mâncarea. Am maşină de făcut huruiala. Mai e puţin şi vine Crăciunul şi lumea începe să vină să cumpere. Ce are 80 de kilograme, dau. Ideea de a creşte porci vietnamezi mi-a venit de la nişte vecini. Am zis să cresc şi eu şi nu a fost o idee rea. M-a căutat cineva chiar de la Constanţa să îmi ia un vier”, ne-a spus Costel Rizescu, crescător de porci vietnamezi.

Varianta locală, 10 lei pe kg

Dacă preţul vi se pare cam piperat, Marele Alb poate fi achiziţionat cu doar 10 lei pe kilogram în viu. Doamna Ioana şi domnul Ionel, cresc în fiecare an câte doi porci, unul îl sacrifică pentru familie şi altul îl vând. Oamenii spun că animalele lor sunt sănătoase şi sunt crescute doar cu boabe, uruială şi verdeaţă. 

“I-am crescut singură, că moşul meu e bolnav. Mă chinui să îi cresc tot anul şi acum trebuie să dau din ei. Unul îl tai, iar pe celălalt în vând. Preţul e cam mic, dar asta e”,  crede Ioana Niţa.

“Ieşim an de an în câştig. Suntem mulţumiţi. Unul îl tai şi ce mai am vând. Cu 10 lei kilogramul îi dau. Clienţi se găsesc, mai ales că acum este sezonul. Oamenii trebuie să ştie că porcul crescut la ţară e mai bun. Eu de exemplu le dau porumb, verdeaţă, trifoi şi huruială”, ne spune Ion Militaru.

Examinaţi carnea înainte de a o mânca

Medicii veterinari atrag atenţia că examenul tricinologic trebuie făcut indiferent de unde cumpăraţi porcul pentru a avea garanţia că animalul nu este infestat cu trichină. 

“Recomand tuturor celor care vor să aibă pe masă carne de porc să facă examenul de trichină, indiferent de unde este cumpărat porcul şi indiferent unde este el sacrificat. Trichina este o boală care se transmite la om, porcul fiind o gazdă intermediară. Examenul la circumscripţiile pentru controlul alimentelor este de 8 lei, iar la medicii concesionari, undeva la 10-12 lei. Nu este un cost foarte mare, dar nu asta e important. Important este să mâncăm un porc sănătos”, a declarat Sandu Tolea, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.

Odată cu începutul lunii decembrie, crescătorii de porci din Dâmboviţa au început deja să şi prezinte marfă fie în târguri şi oboare fie chiar şi pe internet. Oamenii spun că animale sunt suficiente pentru ca oricine să poată pune pe masa de Crăciun produsele tradiţionale din carne de porc, indiferent de buget.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite