FOTO De veghe în lanul de porumb. Cum îşi păzesc ţăranii dintr-o comună dâmboviţeană culturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din comuna Ulmi s-au mutat, în ultimele trei săptămâni, în lanurile de culturi pentru a-şi păzi recolta de hoţi. Sătenii se apără cu bâta, iar pe hoţi îi aleargă cu ATV-ul.

Disperaţi că hoţii de culturi le-au călcat ogoarele şi pentru că nu au altă soluţie, ţăranii din comuna dâmboviţeană Ulmi s-au hotărât să facă de pază în fiecare noapte pentru a-i speria de hoţii care vin să le fure porumbul. De trei săptămâni, nea Ion Spiridon, fiul său, Nicuşor, şi vecinul Constantin Iordache îşi păzesc lanul cu porumb noapte de noapte. Sunt înarmaţi cu bâte, fluiere şi lanterne, dar şi cu un ATV pe care l-au cumpărat special pentru a-i fugări mai uşor pe tâlhari.

Oamenii spun că cei mai mulţi dintre hoţi sunt romi şi sunt foarte bine organizaţi. Vin de fiecare dată cu căruţe, furci şi seceri. Unii strâng produsele agricole, iar alţii le încarcă.

„Ziua muncim, şi noaptea păzim“

„Români, ţigani, nu contează, toţi fură. Vin cu căruţele şi fac prăpăd. De vreo săptămână, mai avem noroc cu poliţiştii, că îi mai aleargă şi ei. Stăm de pază în fiecare noapte. Acum câteva zile treceau căruţele pe aici ca pe bulevard. În loc să dormim, stăm de pază, ce să facem? Hoţii ziua dorm şi noaptea se duc la furat. Noi ziua muncim, şi noaptea păzim. Stăm fiecare pe tarlaua lui şi ne anunţăm cu fluierul dacă e ceva. Ne-au furat şi animale şi aparate de sudură. Ne-au nenorocit“, spune Ion Spiridon.
Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât au investit sute de lei în grăunţe şi au muncit în arşiţa soarelui pentru a recolta ceva la toamnă. Cel mai mult se fură porumbul, dar nici gospodăriile oamenilor nu scapă neatinse.

„Dacă nu păzim pământul, nu ne mai alegem cu nimic. Am dat două milioane pe zece kilograme de boabe pe care le-am împrăştiat aici. Nu mai spun de lucrări, de arat, de muncit. Cum a dat bobul, fură pentru fiert, acum când s-a uscat, îl iau pentru cai, pentru porci“, se plânge Constantin Iordache.

Acesta mai spune că problema ar trebui gestionată de Primărie, care, în perioada când pe câmp se coc recoltele, ar putea organiza pânde colective pentru a-i descuraja pe hoţi.

„Primăria ar trebui să organizeze o pază prin comună, cei care au ogoare să le interzică celor cu căruţe să mai intre după ora 22.00 pe pământurile noastre. Săptămâna trecută, i-am alergat cu ATV-ul şi era să sară calul pe mine. Am scăpat teafăr. Sunt extrem de periculoşi atunci când sunt prinşi la furat şi au tendinţa să dea cu orice în tine pentru a scăpa. Nu e de glumit cu ei şi, de aceea, problema trebuie tratată cu maximă seriozitate“, crede Constantin Iordache.

Tehnica hoţilor

Cine a spus că hoţii fură orice le pică în mână şi la voia întâmplării se înşală, spun ţăranii, care cred că fiecare are tehnica lui. „Intră cu căruţa pe la jumătatea porumbului, ţin calul din hăţuri ca să nu facă zgomot. Eu aşa i-am prins o dată. Sunt violenţi. Încep să dea cu biciul, cu bâta şi pun calul pe tine. Sunt de speriat! Poliţia trebuie să patruleze, să-i legitimeze şi să nu le mai dea voie să intre pe acest drum cu atelajele. Noi, fie zi, fie noapte, păzim pământurile. Am muncit foarte mult şi am cheltuit şi bani mulţi şi chiar ar trebui ca autorităţile să se implice în acest caz“, spune, la rândul lui, Nicuşor Spiridon.

Nu doar la porumb trag hoţii. Trifoiul a fost furat de pe câmp şi de câte două, trei ori până acum. Oamenii spun că nu se vor alege decât cu banii daţi de pomană şi muncă în zadar. Producătorii speră ca autorităţile să se sesizeze şi să patruleze mai des prin zonă. Slabe şanse, însă. Poliţia spune că nu îi poate aresta decât dacă-i prind în flagrant, iar benzina destinată autospecialelor de patrulare este din ce în mai puţină, iar pândele nu se mai practică precum în alte dăţi. Oamenii legii pleacă doar la apelul venit pe 112.

Cu pistolul la brâu

Tot de teama hoţilor, localnicii din Lucieni, judeţul Dâmboviţa, şi-au păzit, anul trecut, culturile cu pistolul. Tehnica prădătorilor era simplă: ca să atragă atenţia, incendiau miriştea, iar apoi treceau la furat de porumb. Oamenii ajunseseră să stea înarmaţi 24 de ore din 24. Pe lângă arme, ei aveau şi binocluri pentru a-i repera pe hoţi de la distanţă.

„Era singura variantă de a scăpa teferi din confruntarea cu ţiganii, pentru că sunt foarte violenţi. Dar dacă te văd cu pistolul, o iau imediat la fugă. Mi-au distrus anul trecut vreo trei hectare. Stăteam şi zi, şi noapte de pază“, a povestit Ion Cârciumaru, din Lucieni. În acest caz, poliţia şi-a făcut treaba şi, la sesizarea mai multor agricultori, hoţii au fost prinşi şi închişi.

Loviţi de secetă, anul trecut

În 2012, în Dâmboviţa, de pe cele 63.000 de hectare cultivate, s-au recoltat puţin peste 180.000 de tone de boabe, o cantitate mică. Temperaturile prea mari, dar în special lipsa ploilor au făcut ca porumbul să fie compromis în proporţie de peste 50-60%. În Dâmboviţa, autorităţile spun că, anul acesta, producţia va fi una record. „Dacă ne referim la culturile înfiinţate în toamna anului 2012, ele arată foarte bine, atât în Dâmboviţa cât şi în întreaga ţară. Sunt previziuni pentru o producţie poate chiar record“, a declarat Viorel Cigăran, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dâmboviţa (DADR).

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cum arată TransBucegi, drumul care ajunge la Babele şi Sfinxul, minunăţiile Dâmboviţei

Zidul unde au fost executaţi soţii Ceauşescu, tencuit spre disperarea celor care plănuiau deschiderea unui muzeu

Staţia de cale ferată Târgovişte Nord - Fieni - Pietroşiţa, scoasă la Licitaţie

500 de ţigarete şi peste 200 de kg de deşeuri feroase confiscate, în urma unor acţiuni ale poliţiei




 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite