FOTO VIDEO Celebrul cartof de Lunguleţu, afectat de secetă. Ţăranii spun că le-a scăzut producţia cu până la 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul cartof de Lunguleţu este greu încercat de secetă în acest an. Agricultorii spun că lipsa ploilor de primăvară i-a afectat serios, iar producţiile au scăzut şi cu 50%.  Pe lângă asta, nu îi ajută nici preţul, care este de doar 40 de bani/kg.

 

Un hectar produce 30 de tone de cartofi, într-un an bun

Într-un an normal, fără intemperii, de pe un singur hectar cultivat cu cartofi se pot scoate lejer 30 de tone. Acum, abia dacă se vor recolta 20-23 de tone. Pe deasupra apar şi dăunătorii. Angajaţii Direcţiei Fitosanitare Dâmboviţa verifică zonele cu probleme şi îi sfătuiesc pe agricultori care sunt cele mai bune metode de stârpire a dăunătorilor. Producţia, chiar dacă este una mică, este extrem de arătoasă. Cartofii sunt mari şi frumoşi.

În comuna Lunguleţu, comună renumită în toată ţara sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, ia producţia anuală sare de 750.000 de tone. 

image

“În fiecare an ne lovim de intemperii, dar pe deasupra ne omoară şi desfacerea. Economia de piaţă este la pământ. Cu seceta din primăvară ne-am luptat un pic. Am avut costuri mai mari la irigaţii şi nu ştiu dacă ne vom scoate profitul anul acesta. În medie, la un singur hectar se investeşte 10.000 de lei, de la cultivare şi până la recoltare. Anul acesta e dezastru. Se dau cartofii şi cu 30 de bani. E de râs. Ca să avem un profit cât de cât, ar trebui să se vândă cu 70 de bani”, ne-a spus Robu Vasile.

Producţia, chiar dacă este una mică, este extrem de arătoasă. Cartofii sunt mari şi frumoşi.

“Cartofii ies dacă i-am udat la timp, că vremea nu ne-a ajutat. Cartofii sunt foarte frumoşi şi sunt buni la prăjeală, că sunt cartofi timpurii. Producţia este frumoasă, dar este mică”, ne-as spus nea Ion.

Soluţia ajutătoare: asocierea

“Asocierea dintre agricultori ar putea să îi ajute. Ar putea să schimbe ceva. Nu se poate să vinzi cu un preţ mai mic decât cel de producţie. Până la urmă se ajunge la faliment şi sunt mulţi locuitori ai comunei care au ajuns în stadiul ăsta. Producţia este afectată de secetă cu peste 30%, chiar 50%. Seceta ne-a lovit exact atunci când aveam mai mare nevoie de apă. Ar mai trebui diversificată gama de culturi. Suntem la doi paşi de Bucureşti, de 2 milioane de oameni care consumă şi se cer foarte multe legume. Am putea să profităm de treaba asta. Primul pas, însă, ar fi asocierea”, a declarat, Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu.
image

Pe deasupra apar şi dăunătorii. Angajaţii Direcţiei Fitosanitare Dâmboviţa verifică zonele cu probleme şi îi sfătuiesc pe agricultori care sunt cele mai bune metode de stârpire a dăunătorilor.

“Urmărim boli de carantină. Trebuie să luăm 200 de probe. Îi ajutăm pe oameni, pentru că dacă apare boala, ei nu vor mai putea pune cartofi. Anul trecut s-au depistat boli. Anul acesta, la probleme de laborator nu au apărut. Seceta nu are treabă cu bolile de carantină. Bolile acestea se aduc odată cu sămânţa. Noi luăm probe, le spunem oamenilor ce trebuie să facă, iar ei ne ascultă sau nu”, Victoria Şerban, consilier superior la Direcţia Fitosanitară Dâmboviţa.

În anii trrcuţi, polonezii au luat cu asalt comuna Lunguleţu şi au încărcat zeci de tiruri în perioada în care au fost loviţi de inundaţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite