FOTO VIDEO Măcel într-o fermă de porci din Dâmboviţa, în preajma Crăciunului. Medicii au descoperit virusul pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sat au fost instituite zone de restricţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
În sat au fost instituite zone de restricţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

A foc măcel într-o fermă de porci din Dâmboviţa, cu doar cinci zile înainte de Ignat. Medicii sanitar-veterinari au ucis 9 porci după ce s-a descoperit un nou focar de pestă porcină africană. Eradicarea porcilor va continua şi astăzi, când vor fi ucise alte câteva zeci de animale.

După focarul din Lucieni, descoperit şi închis în urmă cu o lună, iată că s-a descoperit un nou focar. De data aceasta în comuna Şelaru, sat Fierbinţi. Nouă porci au murit zilele trecute, iar analizele de laborator au arătat prezenţa virusului. Proprietarul animalelor mai are alţi 61 de porci şi toţi vor fi sacrificaţi şi confiscaţi, spun autorităţile.

În sat au fost instituite zone de restricţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. În special acum, înainte de Sărbători, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară le recomandă tuturor celor care trimit peste graniţă pachete cu produse din carne de porc ca această carne să provină numai din unităţi autorizate.

„Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului. DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se arată într-un comunicat al DSVSA Dâmboviţa.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite