Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Greva generală de la SC Electroaparataj Târgovişte se prelungeşte cu încă două săptămâni. Este cea mai mare perioadă de grevă a unei firme din Târgovişte

1
16 Jul 2019 14:44:47
Autor: Corina Slămnoiu

Salariaţii SC Electroaparataj SA din Târgovişte se află în grevă de mai bine de două luni, timp în care societatea a anunţat dizolvarea societăţii. În ciuda acestei situaţii, sindicaliştii nu renunţă la revendicările lor.

Greva a fost declaanşată în data de 30 aprilie. Astfel, mai bine de jumătate dintre salariaţi se află în grevă generală de 78 de zile. 
 
„Luni 15 iulie 2019, la ora o9,00, ne-am întâlnim la Casa Sindicatelor. Pentru toţi salariaţii Electroaparataj aflaţi în grevă şi care a au CIM suspendat cu societatea, Sindicatul Valahia va acorda ajutoare sociale în valoare de 400 lei”, a precizat Nicolae Dragodănescu, liderul al sindicatului „Valahia”.
 
Electroaparataj Târgovişte a cerut lichidarea firmei, dar pe uşa din dos face angajări, potrivit liderilor de sindicat de la Valahia, spun sindicaliştii. 
 
Acţionarii Electroaparataj Târgovişte au decis dizolvarea voluntară a societăţii, după primele 33 de zile de grevă generală. Conducerea Electroapartaj Târgovişte (ELJ), companie listată la bursa românească, spune că de vină pentru această situaţie sunt sindicaliştii.
 
 
Pe de altă parte, spun sindicaliştii, în timpul ce conducerea societăţii declară că va lichida societatea şi îi va concedia pe toţi salariaţii, pe  uşa din dos face angajări. „Sindicatul Valahia va sesiza ITM Dâmboviţa asupra acestei încălcări a legii, pentru a se intra în normalitate”, a precizat liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.
 
„În cadrul şedinţei de dialog social din data de 12 iulie, convocată de prefect, s-a analizat conflictul de muncă de la Electroaparataj. Concluzia finală a fost cea pe care o ştiam cu toţii: ori vă mulţumiţi cu ce aveţi acum şi începeţi munca ori staţi în grevă până obţineţi mai mult. Greva va arăta valoarea muncii noastre. Sindicatul Valahia va susţine efortul de grevă în continuare, prin acordarea de ajutoare sociale celor aflaţi în grevă. Le-am transmis salariaţilor să analizeze cu atenţie comportamentul conducerii societăţii şi judecaţi singuri de ce îi cheamă la muncă prin orice mijloace, dacă în acelaşi timp declară ca urmează să închidă societatea”, a mai spus Dragodănescu.
 

Principalele revendicări ale salariaţilor sunt:

 
- creşterea  salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional;
 
- introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare;
 
- acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie;
 
- acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă;
 
- acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%;
 
- folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în / subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1.400 lei/salariat/an;
 
- plăti compensatorii în caz de disponibilizare;
 
- prima Paşte/Crăciun 650 lei;
 
- prima de vacanţă – 1.200 lei;
 
-  tichete de masă de 15 lei/zi.

Despre Electroaparataj

La Electroaparataj Târgovişte mai lucrează acum 75 de salariaţi. 

Electroaparataj a fost înfiinţată în 1948 că producător de echipament de comutaţie de joasă tensiune. Cu o gamă de produse dezvoltate de propriul departament de cercetare-proiectare, a devenit leader de piaţă până în anul 1990 când, la intrarea în ţară a competiţiei companiilor multinaţionale, şi-a redus o parte din fabricaţie.
 
Complet privatizată în anul 1997, Electroaparataj şi-a dezvoltat capacităţile şi tehnologiile de producţie aferente aparatajului de joasă tensiune şi serviciilor respective. În acest fel, a început colaborarea de tip OEM.
 

Cine controlează Electroaparataj 

Broadhurst Investment LTD este un fond de investiţii din România, administrat de fondul de investiţii New Century Holdings (NCH).
 
În anul 2006, Broadhurst deţinea companiile Romarta, Winmarkt, Valmetex, pachete majoritare de acţiuni la Electroaparataj, Elpreco şi Vel Pitar, precum şi pachete minoritare din Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Oţelinox din Târgovişte, Turbomecanica, rafinăria Astra Română Ploieşti şi altele.
 
New Century Holdings (NCH) este un grup american de investiţii cu activităţ în ţări din Europa Centrală şi de Est.
 
New Century Holdings se află pe piaţa românească din anul 1994, iar în prezent administrează participaţii majoritare şi minoritare la peste 300 de companii româneşti din diverse sectoare de activitate, implicându-se în dezvoltarea mai multor domenii importante ale economiei româneşti: industria electrotehnică, a materialelor de construcţii, de morărit şi panificaţie, servicii financiar-bancare, Internet/IT, servicii financiare de capital, şi proprietăţi imobiliare.
 
Grupul este reprezentat în România prin NCH Advisors, al cărui preşedinte este Siminel Andrei[2]. NCH Advisors administrează mai multe fonduri de inves­ti­ţii, printre care Lindsell Enterprises şi Broadhurst[3]. Este unul dintre cei mai importanţi investitori în companiile cotate la Bursa de Valori Bucureşti, prin deţinerea unor participaţii minoritare sau majoritare.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

AntiMaf
17.07.2019, 09:47:40

Foarte bine faceti! Sa plateasca salarii decente ca nu au venit in Africa. Conducerea isi da salarii de mii de euro si angajatii primesc putin peste 1500 net. Nu sunteti in stare sa administrati o afacere, inchideti firma dragi patroni si mergeti in India, Africa de Sud.. acolo S-AR putea sa gasiti angajati cu un dolar pe ora!

Modifică Setările