Iluminat inteligent, pe bani europeni. Trecerile de pietoni vor fi luminate pe bază de senzori de mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iluminat public tgv

Primăria Municipului Târgovişte a lansat, miercuri, 19 februarie, un proiect pe fonduri europene, care prevede modernizarea sistemului de iluminat public, în valoare de aproape 22 de mil. lei.

Proiectul este unul inovativ pentru Târgovişte. El prevede scăderea emisiilor de carbon, scăderea consumului de energie, reducerea cheltuielilor pentru menţinerea sistemului de iluminat, gestionarea inteligentă a energiei şi a utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, printr-un sistem inteligent.

În cadrul proiectului se vor înlocui toate aparatele de iluminat public şi se vor completa cu aparate de iluminat pe stâlpi, acolo unde este necesar, se va reîntregi sistemul de iluminat public prin suplimentarea cu reţea de iluminat în zonele unde este necesar acest lucru, înlocuirea stâlpilor de lemn şi a reţelei de iluminat public în zonele unde acestea au un grad de degradare avansat şi modernizarea sistemului de iluminat prin gestionarea şi monitorizarea parametrilor de consum ai infrastructurii Sistemului de Iluminat Public (SIP) prin telegestiune.

iluminat public tgv

2020, proiectul - „Eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public din Municipiul Târgovişte”. Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Valoarea totală a proiectului este de 21.950.826,32, din care  contribuţia beneficiarului la cheltuieli eligibilă este de 426.726,85, lei iar valoarea neeligibilă este 614.484,06.

CUM FUNCŢIONEAZĂ EFECTIV SISTEMUL

Practic, Primăria Municipiului Târgovişte va amenaja un spaţiu care va fi dotat cu sisteme hardware şi software, mobilier, utilităţi şi în care va lucra personal calificat. 

Importanţa acestui dispecerat vine odată cu implementarea sistemului de telegestiune care, odată instalat, va oferi informaţii importante cu privire la consumuri, costuri, alerte, localizare aparat/aparate de iluminat cu probleme etc. 

Dispeceratul va realiza programe orare ale iluminatului în funcţie de tipul şi clasa străzilor, programarea timpilor de dimare a lămpilor sau simpla comandă on/off în funcţie de orele stabilite.

De asemenea, va fi implimentat un sistem automatizat de scădere a costurilor prin reducerea fluxului luminos între anumite ore, atunci când traficul şi prezenţa pietonilor sunt foarte scăzute.

În cazul trecerilor de pietoni se vor amplasa aparate care vor ilumina numai suprafaţa marcajelor respective. Lumina poate fi sau nu diferită de cea existentă pe restul străzii. Vorbim aici de culoare, însă va fi de o intensitate crescută faţă de zonele învecinate. 

Sistemele vor funcţiona şi pe baza senzorilor de mişcare, care vor comanda creşterea fluxului luminos al aparatelor, atunci când în aria lor de acoperire apar persoane care doresc să se angajeze în traversarea străzii.

Aceşti senzori vor crea avantaje pentru persoanele cu dizabilităţi (handicap vizual, persoane cu dizabilităţi motorii etc.), deoarece în momentul în care vor intra în raza de acţiune a senzorilor (zona trecerii de pietoni) conducătorii auto vor fi avertizaţi prin creşterea în intensitate a iluminatului pe trecere, fără a fi nevoie să se acţioneze butoanele de access sau fără a obliga pietonii să se mişte în ritm alert. 

Nivelul crescut al intensităţii luminoase va rămâne activ până când respectivele persoane vor depăşi zona de acţiune a senzorilor.

Se vor monta, printre altele, 3.137 de puncte luminoase controlate prin telegestiune, 37 de de stâlpi noi stradali, 154 de stâlpi pentru treceri de pietoni, 308 panouri fotovoltaice şi 154 de dispozitive de control şi protecţie de încărcare/descărcare.

Zonele în care va fi implementat proiectul:

- Zona centrală: Str. Poet Grigore Alexandrescu, Calea Domnească, Str. Revoluţiei, Str. Doctor Marinoiu, Str. Ion Heliade Rădulescu;

- Artere principale: B-dul Eroilor, Str. Mihai Bravu, Calea Domnească, Calea Câmpulung, Colonel Dumitru Băltareţu, Calea Bucureşti, Aleea Mănăstirea Dealu, Şoseaua Găeşti;

- Artere secundare: Str. Nicolae Bălcescu, Str. Constantin Brâncoveanu, B-dul Independenţei, B-dul Libertăţii;

- Artera secundară ocolitoare: Str. Petru Cercel, Str. Laminorului, Str. Gimnaziului, Calea Ialomiţei, Str. Magrini;

- Zonă cartiere blocuri, zona cartiere case.

Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni, din care execuţia lucrărilor va dura cel mult 12 luni.

“Anul acesta avem o creştere de peste 2.000% a finanţărilor europene nerambursabile în comparaţie cu anul trecut, ceea ce e un lucru important pentru a înţelege mecanismul principal de dezvoltare a municipiului, de altfel, bugetul total de investiţii sau veniturile pe zona de investiţii sunt undeva la 54% din buget, deci depăşeşte bugetul de funcţionare (…). Obiectivul general al proiectului este modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public stradal din Târgovişte. Avem ca obiective specifice scăderea costurilor de întreţinere şi menţinere în parametrii proiectaţi, obţinerea unor economii de energie electrică faţă de situaţia existentă, dezvoltarea sustenabilă economică şi eficientă a serviciului de iluminat public prin modernizarea infrastructurii sistemului”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Proiectul a fost accesat în cadrul POR (Programul Operaţional Regional) 2014-2020. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite