Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Judeţul Dâmboviţa, locul 8 în ţară în privinţa vitezei internetului fix

0
15 Aug 2016 07:00:42
Autor: Corina Slămnoiu
În judeţul Dâmboviţa, viteza de download de pe internet fix este de 54,57 Mbps, faţă de Bucureşti, unde viteza este de 69,17 Mbps
În judeţul Dâmboviţa, viteza de download de pe internet fix este de 54,57 Mbps, faţă de Bucureşti, unde viteza este de 69,17 Mbps

Numărul românilor care au acces la conexiuni de internet de mare viteză, fixe şi mobile, este tot mai mare, iar vitezele cresc continuu. Judeţul Dâmboviţa ţine pasul cu tehnologia şi ocupă locul 8 la nivel naţional în ceea ce priveşte viteza internetului.

 
Conform unui raport al ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii). În judeţul Dâmboviţa, viteza de download de pe internet fix este de 54,57 Mbps, faţă de Bucureşti, unde viteza este de 69,17 Mbps. 
 
Un raport al statului evidenţiază însă diferenţe mari pe judeţe, între urban şi rural, precum şi între vitezele medii la nivelul principalilor operatori, cu RCS & RDS lider la performanţă pe fix, dar codaş pe mobil. 
 
"Raportul pe care îl publicăm astăzi evidenţiază valori în creştere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiază utilizatorii de internet din România, în special viteza transferului de date", spune într-un comunicat Eduard Lovin, director executiv de reglementare în cadrul ANCOM.
 
Viteza medie de download la nivel naţional a ajuns anul trecut la 75,49 Mbps în cazul conexiunilor fixe prin fir, respectiv 19,22 Mbps la internetul mobil, potrivit datelor statistice Netograf.ro.
 
Viteză mică pe mobil în Dâmboviţa
 
Viteza medie de download pentru conexiunile fixe, prin fir şi wireless, variază însă de la 69,16 Mbps în Bucureşti la 28,33 Mbps în Maramureş. În cazul internetului mobil, în Bucureşti viteza medie înregistrată în 2015 a fost de 25,59 Mbps, la polul opus regăsindu-se judeţul Dâmboviţa, cu 4,94 Mbps.
 
Statisticile se bazează pe circa 174.000 de teste efectuate de utilizatori în cursul anului 2015 în cadrul aplicaţiei Netograf.
 
Potrivit datelor din Netograf centralizate de ANCOM, din primii cinci furnizori de internet fix de pe piaţă, cele mai bune viteze pe conexiuni prin cablu sunt oferite de RCS & RDS - 101,31 Mbps download, respectiv 103,32 Mbps upload, urmat de Nextgen Communications (companie din grupul Telekom), Digital Cable Systems (AKTA), UPC România, respectiv Telekom România.
 
La majoritatea operatorilor de internet fix, vitezele medii s-au îmbunătăţit constant pe parcursul anului trecut, de la un trimestru la altul.
 
RCS & RDS este însă codaşă în ceea ce priveşte vitezele oferite prin conexiunile de date mobile, potrivit raportului ANCOM. Orange oferă cele mai bune viteze la internet mobil, urmată de Vodafone, Telekom şi, la mare distanţă, RCS & RDS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările