La alţii se poate. Gabriela Istrate, despre cazul „Şcoala Nr. 11”, unde nu se fac opţionale la clasa a VIII-a: „Doamne fereşte, nu se poate aşa ceva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebaţi câte ore de opţionale au şi cum se descurcă, mai ales la clasele terminale, mai mulţi directori de şcoli şi licee au declarat că legea-i lege şi nu îşi permit să o încalce, lăsând elevii fără respectivele ore. „Doamne fereşte, nu se poate aşa ceva”, a spus directoarea C.N. Constantin Cantacuzino, când a auzit că la Şcoala 11, elevii de la clasa a VIII-a sunt „scutiţi” de către direcţiune de la opţionale.

 Şcoala “Paul Bănică” din Târgovişte, cel puţin la clasa a VIII-a, nu  respectă numărul minim de ore opţionale pe an, deşi legea promulgată de Ministerul Educaţiei în 2011 spune că fiecare clasă trebuie să cuprindă cel puţin o oră pe săptămână. Lucrul acesta este ştiut şi de Inspectoratul Şcolar, care spune că nu este nimic anormal.

Potrivit planului cadrul semnat şi aprobat în 2001, care este şi acum în vigoare, fiecare clasă din învăţământul gimnazial şi liceal trebuie să parcurgă, obligatoriu, cel puţin o oră opţională pe săptămână. 

“Avem câte o oră pe fiecare clasă, cu execepşia a claselor pregătitoare. Fiecare clasă are cel puţin o oră de curs opţional. Aşa sunt planurile cadru, nici nu am putea face altfel. Eu am 29 de ore. Nu se poate aşa ceva, să îi lăsăm mai liberi pe cei de a VIII-a. Ar înseman o încălcare de act normativ”, a declarat Georgeta Gogeanu, directoarea Şcolii Coresi din Târgovişte.

“Facem una, două, trei, depinde de clasă”

“Avem o oră de opţional pe clasă. Inclusiv la clasa a VIII-a. Nu se poate să îi lăsăm mai liber, e obligatoriu să avem aceste ore. Una, două , trei, depinde de clasă, de plaja orară. Am clase şi cu două ore de opţional. La clasa a VIII-a avem educaţie pentru sănătate, tehnologia informaţiei etc”, ne-a spus Gheorghe Badea, directorul Şcolii Nr. 6 din Târgovişte.

image

Ministerul Educaţiei este străin de acest aspect de la Şcoala Nr. 11 din Târgovişte, însă ni s-a transmis, prin intermediul biroului de presă, că legea spune clar: "o oră de opţional la fiecare clasă".

"Trebuie văzut ce se întâmplă acolo, pentru că în mod normal, ar trebui să există măcar o oră de opţional la fiecare clasă. Fie şi la clasa a VIII-a. Fiecare unitate decide ce discipline se vor preda. Sunt opţionale şi opţionale. Sunt opţionale, care, dimpotrivă la dau un refresh elevilor, nu îi îngreunează", transmite biroul de presă al Ministerului Educaţiei.

La Cantacuzino, elevii care dau BAC-ul au 5 ore de opţional pe săptămână
 

La CN. Cantacuzino, un liceu de prestigiu din Târgovişte, se respectă legea şi se fac orele de opţional astfel încât, elevul să nu resimtă în niciun fel materia în plus. De exemplu, se practică foarte mult orele de informatică.

“În funcţie de nivelul clasei facem opţionalele. Avem o oră pe săptămână. De regulă e informatică la clasele V-VIII. La Şcoala Nr. 2 s-a intordus şi o limbă străină. Avem 36 de ore obligatorii. Cine îşi permite, poate introduce şi al doilea opţinal. La a XII-a avem cinci ore de opţional pe săptămână, toate pentru BAC. Cum să nu faci opţional? Doamne fereşte, nu se poate aşa ceva. Nu îi dai elevului informatică, dar dă-i mate, română. Nu se paote să nu îi dai. Trebuie să îi dăm copilului un opţionl care să îi placă”, a declarat pentru “Adevărul”, Gabriela Istrate, directorul CN C onstantin Cantacuzino.

În grila opţionalelor intră materii precum: teatru pentru copii, educaţie pentru sănătate, planeta pământul, educaţie financiară, calculatorul prietenul meu, fantezii din hârtie, franceza în imagini. 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

La clasele terminale de la Şcoala 11, profesorii “chiulesc” de la orele de opţional cu ştirea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite