Lăutarii care au cântat pe coarda falsă. Cum au ajuns în vizorul Poliţiei zeci de „muzicanţi”. Tehnica răspândită: „Le-a fost greu în pandemie” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lautari retinuti

Lăutarii au fost afectaţi serios de pandemie, care a închis orice fel de eveniment, dar şi sălile de spectacole. Cum statul a anunţat că îi va sprijini pe artiştii afectaţi de anularea evenimentelor, au apărut şi speculanţii.

Un număr de 23 de lăutari din Dâmboviţa au fost reţinuţi, miercuri, 19 mai, pentru înşelăciune, fals, uz de fals şi fals în declaraţii. 

Ei sunt acuzaţi că luat bani pe nedrept de la stat, aducând dovezi false potrivit cărora activitatea lor a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

În realitate, însă, încasau şi sumele de la stat, dar cântau şi la evenimente private, care nu ar fi trebuit să aibă loc. Ei urma să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgovişte  pentru dispunerea unor măsuri preventive. 

FRATELE LUI DOLĂNESCU, REŢINUT

Printre cei reţinuţi se află şi fratele marelui artist Ion Dolănescu, Constantin Dolănescu (69 ani).  În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în perioada octombrie 2020- aprilie 2021, cu ajutorul administratorilor a două societăţi comerciale, ar fi fost întocmite în fals contracte de prestări servicii din care să rezulte că activitatea artistică a lăutarilor ar fi fost afectată de pandemia de COVID - 19.  

ŞI-AU RECUNOSCUT VINA

La audieri, potrivit avocaţilor, mulţi dintre lăutari şi-au recunoscut vina.

„Şi-au recunoscut vina, da. Sunt muzicanţi cu toţii. S-au plâns că nu au avut evenimente în pandemie. Acesta a fost şi motivul pentru care au solicitat aceste subvenţii. Şi cu toate astea, ancheta poate va dovedi altceva. Nu pot să spun prea multe pentru că, pe de o parte nu este publică ancheta la acest moment, şi mai avem de parcurs faza de instanţă. Au voie să îşi modifice declaraţia”, a declarat avocatul Stoichiţă Ion.

În baza declaraţiilor întocmite în fals, lăutarii ar fi obţinut indemnizaţii din partea Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială, fiind creat un prejudiciu de 1.550.000 de lei. 

„Clientul meu se declară vinovat. Deocamdată nu ştiu ce susţine. Voi verifica documentele şi voi constata. Nu a avut evenimente în timpul pandemiei. Tocmai pentru că nu a avut şi trebuia să aibă. Neavând, avea dreptul să solicite subvenţiile de la stat. Mai multe vom vedea”, a spus avocatul Ilie Dumitru.

lautari retinuti

La audieri, potrivit avocaţilor apărării, mulţi dintre lăutari şi-au recunoscut vina. „Şi-au recunoscut vina, da. Sunt muzicanţi cu toţii. S-au plâns că nu au avut evenimente în pandemie. Acesta a fost şi motivul pentru care au solicitat aceste subvenţii. Şi cu toate astea, ancheta poate va dovedi altceva. Nu pot să spun prea multe, pentru că pe de o parte nu este publică ancheta la acest moment şi mai avem de parcurs faza de instanţă. Au voie să îşi modifice declaraţia“, a declarat unul dintre avocaţi, Ion Stoichiţă. 

„Da, se declară vinovaţi. Deocamdată nu ştiu ce susţin clienţii mei. Voi verifica documentele şi voi constata. Nu a avut evenimente în timpul pandemiei. Tocmai pentru că nu a avut şi trebuia să aibă. Neavând, avea dreptul să solicite subvenţiile de la stat. Mai multe vom vedea“, a  precizat alt avocat, Ilie Dumitru. 

Rudele lăutarilor s-au strâns în faţa Poliţiei. Acestea au negat însă că muzicanţii au avut cântări la evenimente private. „Le-a fost greu în pandemie. Nu au fost evenimente, nimic. De unde să fie evenimente în pandemie?“, s-au jurat acestea. 

TEHNICĂ RĂSPÂNDITĂ ÎN MAI MULTE JUDEŢE

Dâmboviţa nu este singurul judeţ în care lăutarii au fentat legea şi au luat bani de la stat, deşi nu ar fi trebuit. Cel puţin 140 de lăutari sunt cercetaţi în Dâmboviţa, Ilfov şi Călăraşi pentru că au înşelat statul prin aceeaşi metodă. Cei anchetaţi de Poliţia Capitalei şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au încasat indemnizaţii de 4.500 de lei lunar, din martie 2020 începând. Printre cei vizaţi se numără muzicanţi precum Toni Ialomiţeanu, fraţii Cocoş şi Silvian Voicu. 

„Ce era să facem? Muream de foame“ 

Lăutarii au fost afectaţi serios de pandemie, care a închis orice fel de manifestare publică, eveniment, concert, spectacol, nunţi, botezuri şi ale petreceri. Cum statul a anunţat că îi va sprijini pe artiştii afectaţi de anularea evenimentelor, au apărut şi speculanţii. 

Muzicanţii au avut nevoie de dovezi că înainte de criza sanitară obţineau venituri din recitaluri, dar cum cei mai mulţi dintre artiştii au lucrat numai la negru a fost nevoie de soluţii ilegale. O firmă din Târgovişte a falsificat acte pe bandă rulantă pentru a dovedi că artiştii aveau un venit înainte de pandemie  care, acum, s-a evaporat. Reprezentanţii societăţii din Târgovişte cu care aveau contracte cei vizaţi de anchetă nu au putut fi contactaţi. „Am fost ca toţi foarte afectat şi ţinând cont că Guvernul oferă ajutorul ăsta, ţinând cont că mă şi încadrez pentru ajutorul ăsta, am depus actele prin intermediul firmei din Târgovişte. Ce era să fac altceva? Muream de foame altfel“, s-a justificat unul dintre lăutari.

În dosar au fost anchetaţi, în total, 140 de muzicanţi.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Peste 140 de lăutari din Dâmboviţa, cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi fals în declaraţii. Prejudiciu uriaş adus statului

Petrecere cu lăutari şi aproape 100 de invitaţi, întreruptă de Poliţie

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite