Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte

0
22 Apr 2019 07:30:56
Autor: Corina Slămnoiu

Slujba Învierii şi Sf. Liturghie vor fi săvârşite, sâmbătă, 27 aprilie 2019, începând cu ora 23.30, la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, care va fi însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa Nifon, Arhiepiscopul Tâgoviştei, va dărui celor prezenţi Lumina Sfântă de la Ierusalim, pe platoul din faţa Catedralei. 
 
Duminică, 28 aprilie 2019, începând cu ora 12.00, ÎPS va oficia slujba Vecerniei din cea de a doua zi de Paşti sau Slujba a doua Învieri.

Sfânta Lumină este cel mai renumit miracol din lumea creştinismului oriental. Coborârea Sfintei Lumini se petrece în acelaşi loc, în aceeaşi manieră şi la aceeaşi oră, anual, de secole. Are loc în Biserica Sfântului Mormând din Ierusalim, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creştini, unde Hristos a fost crucificat, înmormântat şi de unde a înviat. 

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
 
Conform relatărilor, o lumină albastră emană din Mormântul lui Hristos, în fiecare Sâmbătă Mare, la amiază. Când miracolul are loc, Patriarhul aprinde cele 33 de candele pe care le ia în capelă şi apoi iese şi le împarte credincioşilor. 

Anual, de Paşti, mii de credincioşi vin la Ierusalim special pentru a lua lumină de la candela Patriarhului grec. 
   Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările