Mariana Preda a învăţat naiul cu maestrul Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A învăţat naiul cu maestrul Zamfir
A învăţat naiul cu maestrul Zamfir

Olimpică la istorie şi română, dâmboviţeanca încântă orice public cu interpretările ei la nai. Sunetele scoase de instrumentul tinerei hipnotizează.

Mariana cântă încă de la grădiniţă, motiv pentru care, la fiecare spectacol sau serbare, micuţa dâmboviţeancă urca pe scenă pentru a încânta publicul cu vocea ei suavă. Îi plăcea să cânte melodiile Ilenei Sărăroiu şi Mariei Tănase şi de fiecare dată se bucura de aplauzele călduroase ale publicului. Acasă, pentru că nu avea un microfon, Mariana folosea un spray şi se imagina pe marile scene ale lumii. La 10 ani, o dăscăliţă a îndrumat-o să urmeze un liceu de specialitate. ”Într-o zi a venit la mine profesoara de franceză, m-a luat de mână şi mi-a explicat că mă duce la o şcoală specială de muzică în Târgovişte. Mi-a zis: «Locul tău nu este aici!». La Liceul de Artă „Bălaşa Doamna”, Mariana a descoperit pasiunea pentru nai. În primii doi ani a avut colaborări cu Palatul Copiilor din Târgovişte, sub îndrumarea maestrului Mihai Iordache. Aici, Mariana a cunoscut talente care i-au dat forţă să meargă mai departe în cariera muzicală. Mihai Iordache şi Lidia Andronic au fost oamenii care au ajutat-o să facă primii paşi în lumea muzicii.

Talentul îi este recunoscut prin diplomele din sertar


În clasele a VII-a şi a VIII-a tânăra a participat la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală, unde a obţinut premiul I. Tot atunci, Mariana Preda a participat la Concursul Internaţional de Interpretare „George Georgescu”, unde de asemenea a fost răsplătită cu Premiul I. La acest concurs au participat 22 de ţări, un motiv în plus de bucurie pentru ea. Naiul tinerei a fost auzit în ţară şi în străinătate, fiecare concert fiind un adevărat succes pentru tânăra interpretă. A mers în Bucureşti la Ambasada Canadei, Ploieşti, Braşov, Sinaia, dar şi în Franţa, Spania, Germania, Italia, unde de fiecare dată a reuşit să ridice sala în picioare.

A colaborat cu maestrul Gheorghe Zamfir

În clasa a VII-a, Mariana l-a întâlnit pe maestrul Gheorghe Zamfir. Acesta, fiind profesor la Universitatea “Valahia” din Târgovişte, mergea periodic la Liceul de Artă “Bălaşa Doamna”. Aici dâmboviţeanca l-a întâlnit pentru prima dată. Mariana spune că a avut multe de învăţat de la maestru şi se simte onorată că l-a cunoscut. „Îmi spune că întotdeauna este loc de mai bine, că naiul este un instrument divin şi că trebuie tratat ca atare. Dacă o piesă nu-mi ieşea aşa cum trebuia, repetam până simţeam că prin muzica mea pot exprima cu adevărat tema piesei şi adevărata poveste”, mărturiseşte Mariana.

Olimpică la istorie şi română

Chiar dacă, în fiecare zi, Mariana studiază tainele naiului, ea are timp şi pentru manualele de istorie şi română. Anul trecut a mers la o olimpiadă de istorie, unde a reuşit să obţină locul I, iar la română locul II. „Îmi place istoria pentru că mi se pare fascinant să descopăr trecutul poporului nostru. Întotdeauna aflu ceva nou şi, în plus există, pentru mine o competiţie în care pot urca cât mai sus. Dacă perseverez, ştiu că am numai de câştigat”, adaugă tânăra.
Maestrul Mihai Iordache, care se poate numi mentorul Marianei Preda, spune că tânăra poate susţine cu uşurinţă un spectacol de şase ore.

Profil:

Nume: Mariana Preda
Născută: 23 ianuarie 1994, Picior de Munte
Studii: Elevă la Liceul de Artă “Bălaşa Doamna” din Târgovişte
Familie: Trei surori: Alina (23 de ani), Larisa (20 de ani) şi Ionela (11 ani)

Ce-i place:

Iubesc muzica şi plimbările prin parc, mă relaxez când citesc şi ascult Lara Fabian. Îmi plac oamenii sinceri şi pisicile. Când am ceva care place şi surorilor mele nu sunt egoistă şi împart cu ele bunurile mele. De asemenea, îmi place să fac cadouri familiei.

Ce nu-i place:

Urăsc oamenii neserioşi, care nu sunt punctuali şi mă fac să aştept. Nu-mi place că în acest oraş nu există posibilităţi de afirmare pentru tinerele talente, noi trebuie să mergem în oraşe mari din ţară să ne valorificăm munca. Mi-ar plăcea să văd că oamenii se implică mai mult în proiecte muzicale. Nu-mi place că muzica nu este privită cu seriozitate.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt oamenii care ţi-au marcat existenţa pe plan profesional?

Maestrul Gheorghe Zamfir şi maestrul Mihai Iordache au fost cei doi oameni care mi-au descoperit talentul şi m-au îndrumat să particip la spectacole de o adevărată importanţă. Lor le mulţumesc pentru că mi-au dat încredere.

Ce îţi doreşti pentru viitorul apropiat?

Vreau să ajung pe scena Ateneului Român şi, de asemenea, îmi doresc să pot scoate un CD cu o casă de producţie. Aş vrea să pot duce folclorul românesc dincolo de graniţele României. Avem o ţară frumoasă şi mi-ar plăcea să fie recunoscută prin talentul nostru şi nu prin lucrurile urâte care se văd la ştiri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite