
Specialiştii etnografi spun că pe teritoriul României mărţiţoarele au fost purtate din timpuri imemoriale. Cu toate acestea, primele mărturii scrise privind confecţionarea mărţişoarelor la români apare la Iordache Golescu, în secolul al XIX-lea. De atunci, specialiştii au încercat să reconstituie istoria mărţişorului şi simbolistica iniţială a acestuia, astăzi uitată.
Laura Tocariu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, spune că mărţişoarele sunt întâlnite în zona de sud-est a Europei, atât la românii din Balcani, cât şi la popoare precum bulgarii,albanezii şi macedonenii. Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde pe 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide şi cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.


Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Interesant Biserica ortodoxa incurajeaza fabricarea si sarbatorirea martisoarelor Ori se stie ca acest obicei este precrestin adica pagan Martisorul din luna lui Martie are legatura cu zeul Marte ,zeul razboiului dar si al fertilitatii si vegetatiei . Vai mama voastra de crestini adevarati cu obiceiurile voastre de origine pagana .