Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Mărţişoare confecţionate de copii, în Biserica din Geangoeşti

1
23 Feb 2021 10:17:54
Autor: Corina Slămnoiu

Tinerii din Protoieria Târgovişte Nord au muncit ore în şir la confecţionarea de mărţişoare care vor fi oferite doamnelor şi domnişoarelor din Geangoeşti.

 
Altelierul a avut loc în biserica, cu hramul "Sf. Ap. Petru şi Pavel" a Parohiei Geangoeşti, Protoieria Târgovişte Nord,.
 
Atelierul de confecţionat mărţişoare a devenit deja o tradiţie. 
 
„Tinerii parohiei, sub îndrumarea Pr. Paroh Ovidiu Adrian Gîmbă, s-au întrecut în realizarea de mărţişoare, vertiabile simboluri ale primăverii, ce vor fi oferite doamnelor şi domnişoarelor din parohie. La final, a avut loc o masă a bucuriei unde s-au pus la punct viitoarele proiecte ce vor fi abordate de Comitetul de tineri”, a precizat Arhiepiscopia Târgoviştei.
 


Specialiştii etnografi spun că pe teritoriul României mărţiţoarele au fost purtate din timpuri imemoriale. Cu toate acestea, primele mărturii scrise privind confecţionarea mărţişoarelor la români apare la Iordache Golescu, în secolul al XIX-lea. De atunci, specialiştii au încercat să reconstituie istoria mărţişorului şi simbolistica iniţială a acestuia, astăzi uitată.

Laura Tocariu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, spune că mărţişoarele sunt întâlnite în zona de sud-est a Europei, atât la românii din Balcani, cât şi la popoare precum bulgarii,albanezii şi macedonenii. Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde pe 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide şi cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stefan din Nord
23.02.2021, 10:39:47

Interesant Biserica ortodoxa incurajeaza fabricarea si sarbatorirea martisoarelor Ori se stie ca acest obicei este precrestin adica pagan Martisorul din luna lui Martie are legatura cu zeul Marte ,zeul razboiului dar si al fertilitatii si vegetatiei . Vai mama voastra de crestini adevarati cu obiceiurile voastre de origine pagana .

-1 (1 vot)
Modifică Setările