Masivul montan unde salvarea în caz de accident este extrem de dificilă. Ce variante au salvatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvare Masivul Leaota. FOTO: Geo Badea
Salvare Masivul Leaota. FOTO: Geo Badea

Pe 1 august, s-a sărbătorit Ziua Naţionala a Salvamontului Românesc, moment în care salvatorii montani au făcut o inventariere a celor mai periculoase zone din ţară.

În România există 38 de structuri Salvamont, 24 de servicii judeţene salvamont şi 14 servicii locale în care activează peste 250 de salvatori montani angajaţi şi peste 500 de salvatori montani voluntari.

În judeţul Dâmboviţa, activitatea de salvare montană este desfăşurată cu sprijinul financiar al administraţiei judeţene, având cea mai extinsă zona de intervenţie din ţară, Bazinul Superior al Ialomiţei, până la Vârful Omu şi versanţii sudici ai Leaotei. 

Masivul Leaota este cel mai greu de abordat atunci când în zona respectivă se petrec accidente montane, riscul recuperării accidentatului crescând major, cu cât acesta nu poate fi localizat sau se află în partea vestică a masivului, crede Geo Badea, salvator montan şi alpinist.

„Soluţia cea mai optimă ar fi, marcarea traseului principal de creastă şi amenajarea unui refugiu montan undeva la jumătatea crestei. Activitatea de salvare montană poate fi dată că exemplu de bună practică în realizarea unei activităti deosebit de dificile prin colaborarea foarte strânsă dintre voluntari şi angajaţi”, spune Geo Badea. 

ziua salvamont

Salvamontul la nivel naţional s-a infiinţat în 1965, iar în Dâmboviţa în 1982, la iniţiativa unor oameni dedicaţi munţilor Bucegi şi în special zonei Padina-Peştera.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa, asigură asistenţă specializată pentru petrecerea timpului liber atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, precum şi tuturor activităţilor cu specific montan desfăşurate în zona.

La nivel naţional, primele echipe de voluntari s-au constituit în 1905, prin Asociaţia Carpatină Transilvană din Sibiu. În anul 1991 s-a constituit Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), iar în 2004 s-a infiinţat Dispeceratul Naţional Salvamont, care în prezent asigura cu echipe de profesionişti şi voluntari patrularea preventivă, permanenţa la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului din zona montană.

ziua salvamont
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite