Târgovişte

articolul anterior articolul urmator

Mihai Viteazul nu-şi ascundea relaţiile extraconjugale de la Târgovişte

0
30 Jan 2015 09:34:43
Autor: Corina Slămnoiu
Când venea la Târgovişte, Mihai Viteazul se afişa fără jenă cu Velica, marea sa iubire
Când venea la Târgovişte, Mihai Viteazul se afişa fără jenă cu Velica, marea sa iubire

Cu siguranţă, marile iubiri, scrisorile sau bileţele de amor ale unor personaje notorii au făcut deliciul cititorilor de-a lungul timpului. Fie că vorbim de scriitori, domnitori ai Ţării Româneşti sau artişti. De aici nu putea să lipsească, bineînţeles, Mihai Viteazul, cunoscut pentru relaţiile sale extraconjugale.

 
Când venea la Târgovişte, Mihai Viteazul se afişa fără jenă cu Velica, marea sa iubire. 
 
Velica, "stăpână prin iubire a Ardealului"
 
Multe dintre aventurile lui Mihai Vodă s-au pierdut, împreună cu picanteriile lor, în negură evului mediu. Dar soartă a făcut că tocmai mărturiile despre iubirea pe care voievodul i-o purta Velicai Norocea să rămână vii şi limpezi, că şi cum doar iubirea această târzie a domnului muntean ar merită povestită pe de-a-ntregul.  
 
Ostenit de atâtea campanii militare, înşelat şi tracasat de atâtea ori de falşi prieteni şi de duşmani de moarte, neînţeles de Doamnă Stâncă, în sfârşit, principe peste toate cele trei ţări române, Mihai îşi găsise acum, când trecuse de 40 de ani, marea dragoste.  
 
În decorul frust şi rece al curţii de la Alba Iulia, Mihai era nedezlipit de Velica, iar când plecă la Târgovişte o lua şi pe ea cu el.  
   
 
O afişa, o impunea, cerea să i se închine lumea că unei feţe de domniţă ce era şi că unei Doamne ce ar fi putut fi", adaugă autorul. Înflăcărat de pasiunea nebună a lui Mihai pentru Velica, Nicolae Iorga o numeşte pe frumoasă aristocrată "stăpână prin iubire a Ardealului". 
 
În scurt timp, povestea de iubire a lui Mihai face înconjurul Europei, cu exagerările de rigoare ale cronicarilor vremii. Raportul unui diplomat imperial, datat 15 martie 1600, spune că "toate afacerile ţării le are în mână o jupâneasă româncă, măritată cu Fabio Genga, cu care Domnul se ţine în ştiinţă tuturora şi până într-atâta, încât a poruncit sub pedeapsă de moarte soţului ei să nu aibă a face cu dansa". 
 
Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte, şi nu oricum, ci împreună cu soţul ei, italianul, martor neputincios al aventurilor nevestei sale. Mihai Viteazul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei feţe de domniţă ce era şi ca unei doamne ce ar fi putut fi” (C. Gane). Avea de gând Mihai să scape de Doamna Stanca pentru a se însura cu Velica? Nu avem de unde şti. După asasinarea lui Mihai Viteazul nu s-a mai auzit absolut nimic despre Velica...
 
 
Vâlvătaia iubirii cu Velica nu a ţinut mult 
 
În toamna lui 1600, Mihai este înfrânt la Miraslau, de nobilimea ardeleana răsculata, şi ia drumul pribegiei, mai întâi la Viena, apoi la Praga, unde cere ajutor împăratului Rudolf. În tot acest timp, de la înfrângerea lui Mihai şi până la moartea să, Doamnă Stâncă şi fiul Nicolae, iar o vreme şi fiică Florica, rămân închişi la Gilău, apoi în cetatea Făgăraşului, lăsaţi zălog, că măsură de precauţie faţă de mişcările imprevizibile ale voievodului român, de care se temeau acum chiar şi cei ce i se dădeau drept aliaţi. Se prea poate că Mihai şi Velica să se mai fi văzut după revenirea glorioasă a lui Mihai în Ardeal, în fruntea trupelor imperiale, şi se prea poate, deci, că ea să fi fost ultima femeie care a mângâiat fruntea asprită de gânduri şi de lupte a mult-încercatului erou, înaintea asasinării sale, pe câmpia Turzii... Istoria tace aici, lăsând suspendată povestea de iubire dintre cei doi la vremea ceasurilor de foc tăinuite de iatacurile Balgradului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările