Minisatelit realizat de o echipă de liceeni români, capabil să transmită la sol date precum presiunea, temperatură, nivelul radiaţiei sau câmpul magnetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: minisatelitul realizat de echipa de robotică "TerraFormers", de la Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu"
FOTO: minisatelitul realizat de echipa de robotică "TerraFormers", de la Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu"

Echipa de robotică "TerraFormers" de la Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu" Târgovişte va participa la faza naţională a concursului "CANSAT", care este organizat de ESERO România la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 22-25 aprilie 2019.

Cele 9 echipe participante au avut la dispoziţie circa 3 luni pentru a realiza un minisatelit care, fiind lansat de la o altitudine de circa 1.000 de metri să transmită la sol cât mai multe date.

Echipa „TerraFormers” formată din elevii Mihai Tenea, Vlad Constantinescu, Mihai State, Radu Dumitru, Teodora Ogescu şi Andrei Matei, coordonată de prof. Gabriel State, a realizat un minisatelit care poate transmite la sol date privind parametrii atmosferei (presiune, temperatură, umiditate, indicele de calitate al aerului), radiaţiei, câmpului magnetic şi ai mişcării acestuia. 

De asemenea, se înregistrează imagini din timpul căderii.

„Comunicaţia se realizează prin WiFi de mare distanţă şi GSM (satelitul trimite datele la sol prin SMS). Carcasa a fost realizată prin proiectare şi imprimare 3D. Echipa a beneficiat de ajutorul oferit de d-na conf. dr. ing. Ana Suduc şi dl .as.dr. ing. Valentin Gurgu de la Universitatea Valahia din Târgovişte”, a precizat prof. Gabriel State, coordonatorul echipei.

minisatelit
minisatelit

Finala Competiţiei Naţionale de CanSat – ediţia 2019 – va avea loc în perioada 22-25 Aprilie şi va fi găzduită de către Universitatea de Vest din Timişoara.

Colegiul Ienăchiţă a făcut o figură frumoasă şi cu echipa Captcha Solvers, care a obţinut locul 3 în clasamentul punctajelor de la faza mondială a concursului Zero Robotics. Acest rezultat a fost obţinut alături de alte două echipe din alianţa Pinball Cap, şi anume ZeroZeroPinin (Italia) şi BCA BALLers (SUA).

Echipa este formată din elevii Vlad Constantinescu, Radu Dumitru, Ioana Mihăilescu, Mihai State, Andrei Matei şi Andrei Constantinescu şi este coordonată de prof. dr. Gabriel State. În finală, programele create de cele 14 alianţe au fost folosite pentru deplasarea controlată în condiţii de microgravitaţie a unuia dintre roboţii SPHERES aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale; astronauţii Anne C. McClain (SUA) şi Oleg Kononenko (Rusia) aflaţi la bordul Staţiei au coordonat întreaga activitate de poziţionare şi asigurare a mentenanţei roboţilor. 

minisatelit
minisatelit
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite